Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Halit Dumankaya, Eskişehir Girişimci Sanayiciler ve İşadamları Derneği (EGSİAD) tarafından düzenlenen "Başarıya giden yolda geçen yarım asır ve kentsel dönüşümde Eskişehir" konulu konferansta yaptığı konuşmada kentsel dönüşüm projelerini değerlendirdi.
"Geç bile kaldık"
İnternethaber.com'un haberine göre, özellikle İstanbul'da bulunan eski binaların olası bir depremde büyük sıkıntılar yaşatabileceğini ifade eden Dumankaya, şunları söyledi: "Kentsel dönüşümde geç bile kaldık. Her yıl 5-10 bin tane binayı dönüştürerek önemli bir yol kat edebilirdik. Allah vermesin İstanbul'da bir deprem kötü sonuçlara neden olur. Her yer birbirine girer. Orada ne adam kurtarılır ne başka bir şey yapılır."
"Dönüşümü devlet yapmalı"
Çıkarılan kanunların sivil toplum kuruluşlarına danışılmadan çıkarıldığını kaydeden Halit Dumankaya, "Müteahhitler her yerden ufak ufak parseller alıyor. Onu alınca artık o müteahhit orada küçük binalar yapacak. Kentsel dönüşümün ada bazında değil bölge bazda yapılması gerekiyor. Böylece okulunu, camisini, yeşil alanını her şeyini orada yerleştireceksin. TOKİ'nin uygulaması iyiydi. Arsalar TOKİ tarafından üretilip hasılat paylaşımıyla müteahhitlere verilirse güzel bir kent ortaya çıkar. Bunu devlet, TOKİ yapacak. Bunları bizim müteahhit olarak yapmamız mümkün değil. Adamın 100 metrekare arsası var. Bu arsasında bir dükkan, 5 dairesi var. Bu adama ne verip tatmin edecesin? Bunu tatmin edemezsin" ifadelerini kullandı.
Burhan Sakallı: "Yarım milyon metrekarelik yeni bir şehir kuruyoruz"
Eskişehir Odunpazarı Belediyesi tarafından yapılan Karapınar Gecekondu Dönüşüm Projesi'ni de değerlendiren Halit Dumankaya, bu projenin Türkiye çapında kentsel dönüşüme örnek model olabileceğini de belirtti. Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı da Karapınar Gecekondu Dönüşüm Projesi'nin Türkiye'nin ilk gecekondu dönüşüm projelerinden biri olduğunu, yarım milyon metrekarelik bir alanda 750 kadar gecekondunun yıkımını gerçekleştirdiklerini belirterek, "İçinde otelin, alışveriş merkezinin, okulların, kongre ve kültür merkezlerinin, sağlık ocaklarının, camilerin ve yeşil alanların olduğu yarım milyon metrekarelik bir şehir kuruyoruz. Vatandaşı merkeze alan bir proje. Önümüzdeki günlerde Gündoğdu Mahallesi ve Küçük Sanayi Sitesi'nde yaklaşık 1 milyon metrekarelik alanda Eskişehir'in ilk kentsel dönüşüm ve girişim projesini başlatacağız" dedi.
Proje Bilgi Formu
Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.