“Katar, Rusya’ya alternatif olamaz!”

Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkileri geren olayın yankıları gün geçtikçe büyüyor. Rus uçağının düşürülmesinden sonra Rusya’ya yaş meyve ve sebze ihracatının durdurulurken Ankara-Moskova hattındaki gerilimde yeni gelişmeler yaşandı. Gazprom kaynakları, Rusya’nın Türkiye’ye yaptırımları kapsamında Türk Akımı projesinin dondurulabileceğini söyledi. Dün ise Türkiye, Rus gazına alternatif olarak Katar’la doğalgaz ithalatı için anlaşma imzaladı. Katar'dan yapılacak gaz ithalatının miktar ve zamanıyla ilgili herhangi bir bilgi verilmedi.

Birgün Gazetesi'nden Neslihan Karataş'ın haberine göre, Katar ile yapılan doğalgaz anlaşmasının şeffaf olmadığını ve gerçekçi durmadığını dile getiren Makine Mühendisleri Odası Enerji Çalışmaları Grubu Başkanı Oğuz Türkyılmaz, “Katar’dan alacağımız doğalgaz Rusya’dan aldığımız doğalgazı ikame edecek bir miktarda olamaz. Türkiye’nin kısa vadede gaz krizini çözmesi mümkün değil’’ dedi.

"Gemiyle doğalgaz getirmek kolay değil"

Türkyılmaz, Türkiye’nin doğalgaz ithalatının yüzde 55’ini Rusya’dan karşıladığını ve üretilen elektriğin de yüzde 48’nin doğalgazla üretildiğini söylerek, “Katar’dan alacağımız doğalgaz Rusya’dan aldığımız doğalgazı ikame edecek bir miktarda olamaz. Katar'dan getirilecek gazı Aliağa üzerinden ve Marmara Ereğli'deki BOTAŞ üzerinden şebekeye taşıyabilirler. Gemiyle doğalgaz getirmek ise kolay bir iş değil değil’’ dedi. Katar’la yapılan gaz anlaşmasının şeffaf olmadığına vurgu yapan Türkyılmaz şöyle konuştu: “Anlaşmanın detayları hakkında bile bilgi yok. Şartları nedir? Gazı kaç paraya alacağız, ne kadar metreküp gaz alacağız? Bu soruların acilen cevap bulması gerekiyor.’’

Gerçekçi değil

Katar’dan Türkiye’ye boru hattı çekiminin ekonomik, politik, stratejik açıdan hiç kolay olmayacağını dile getiren Türkyılmaz şöyle devam etti, "Türkiye’nin dış politikada uyguladığı tavırlar nedeniyle Katar’dan Türkiye’ye çekilecek yeni bir boru hattının gerçekliğine inanmıyorum. Siz Katar’dan boru hattı çekmek isterseniz Suriye, İran ve Irak ile de muhatap olmak zorundasınız. Türkiye’nin de bu ülkelerle olan ilişkisi ise ortada. Yani yeni bir boru hattının gerçekliği yok. Diyelim ki gazın geçiş güzergahındaki tüm ülkelerle anlaştınız. Fakat bu boru hattının hayata geçirilmesi 3-4 yılı alır. Yani bunlar akşamdan sabaha olacak işler değil. Buradaki amaç ‘Rus gazına mahkûm değiliz’ demek ve halkın ağzına bal çalmak. Türkiye’nin kısa vadede gaz krizini çözmesi mümkün değil" dedi.

Rusya doğalgazı keser mi?

Rusya'nın doğalgazı kesmesi ihtimaller dahlilinde. Rusya, Türkiye’ye verdiği doğalgazı keserse çok ciddi bir açık yaratır. Rus doğalgazı yüzde 54 gibi büyük bir ağırlığa sahip olduğu için bunu kısa vadede telafi etme imkanı yok. Doğalgazın kesilmesi durumunda bundan elektrik üretimi de zarar görecek. Zira doğalgazın yüzde 48’i elektrik üretimi için harcanıyor. Özeti sadece evlerdeki ısınma değil üretimde gereken elektrik ihtiyacında da büyük bir açık ortaya çıkacak.

Zam kapıda

Proje hayata geçmezse Türkiye’nin yıllık 50 milyar metreküpü aşan doğalgaz tüketimi için kaynak çeşitliliğine ve yeni işbirliklerine gitmesi, yeni doğalgaz kontratları yapması gerekecek. Bu da yurttaşların faturasına ek maliyet olarak yansıyacak.

Erdoğan'dan açıklama geldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, doğalgazın kesilme ihtimaline karşılık “Bu millet çile çekmeye alışıktır” dedi. BM İklim Değişikliği Konferansı’na katıldığı Fransa’dan Katar’a giderken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tayyip Erdoğan, “Ortalama vatandaş doğalgaz konusunda bir sıkıntı yaşar mıyız diye endişeleniyor, ne diyeceksiniz?” sorusuna şöyle yanıt verdi: “Biz hayat boyu doğalgazla yaşamadık biliyorsunuz, doğalgazla tanışalı ne kadar zaman olduğu belli. Bu millet çileye alışık bir millettir. Kaldı ki Rus doğalgazı olmazsa biz yandık bittik diye bir durum yok. Rusya dışında birçok ülkeden doğalgaz aldığımızı zaten dile getirdim.”

Telafisi olamaz!

Türkiye’nin doğalgaz alımı yaptığı ülkeler sıralamasında Rusya yüzde 54 ile açık ara ilk sırada bulunuyor. Haliyle uçak krizi sebebiyle Rusya Türkiye’ye verdiği doğalgazı keserse kısa vadede bunun telafisi yok. Enerji Bakanlığı’nın Eylül 2015 yılı raporuna göre Türkiye 45 milyar metreküpün üstünde doğalgaz tüketiyor. Doğalgaz tüketimi en çok elektrik üretimi için kullanılıyor.

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıCasper’dan 47 milyonluk inşaat şirketi
    Sonraki yazıSektör, Rusya pazarına alternatif arıyor
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın