Kastamonu Entegre’den Enerji Yönetiminde Yenilikçi Yaklaşım

Akıllı Enerji Yönetimiyle Sürdürülebilir Üretim Hamlesi

Ahşap bazlı panel sektörünün global liderlerinden Kastamonu Entegre, Avrupa Birliği destekli E2COMATION Projesi kapsamında, Gebze tesisinde MDF hattının dijital ikizini geliştirerek üretim süreçlerini optimize etti. Gerçek zamanlı enerji takibi ve ileri analiz teknikleriyle enerji verimliliğini artırmayı hedefleyen proje, çevresel etkiyi en aza indirerek sürdürülebilir üretime katkı sağlayacak çıktılar sağladı.

Kastamonu Entegre’nin sürdürülebilirlik vizyonu kapsamında öncelikli çalışma alanlarından biri olan enerji yönetimi ve verimliliği konusunda, Ar-Ge ve İnovasyon birimi önemli bir çalışmayı başarıyla tamamladı. Ekibin yürüttüğü E2COMATION Projesi çerçevesinde, şirketin Gebze tesisindeki MDF hattının dijital ikizi geliştirildi. Projede, üretim hatlarının enerji tüketimi gerçek zamanlı izlenerek elde edilen verilerle üretim süreçleri optimize edildi.

Türkiye’den ve sektörden tek temsilci

Kastamonu Entegre, Avrupa Birliği’nin (AB) bilim ve inovasyonu destekleyen Ufuk Avrupa programında, Türkiye’den aynı anda birden fazla projeyi yöneten az sayıdaki şirketten biri. TÜBİTAK destekli Ufuk Avrupa programı kapsamındaki E2COMATION Projesi, üretim süreçlerinde enerji tasarrufu sağlayarak şirketin sürdürülebilirlik vizyonu doğrultusuna çevreye duyarlı üretim hedefiyle hayata geçti. Projeyle enerji tüketimi yüksek olan ahşap bazlı panel sektörü ile gıda ve içecek sektörleri test edilerek, üretim hatlarında enerji tüketiminin gerçek zamanlı olarak izlenmesi ve elde edilen içgörülerle üretim süreçlerinin en uygun duruma getirilmesi hedeflendi. Kastamonu Entegre projeye Türkiye’den katılan tek şirket olurken, katılımcı ülkeler bazında ahşap bazlı panel sektöründen de tek temsilci konumunda yer aldı. Dört yılda tamamlanan projede, imalat sanayisinde enerji verimliliğini artıracak yenilikçi teknolojiler geliştirme hedefiyle üretim süreçlerinin dijital modellenmesi ve enerji tüketim verilerinin ileri düzey optimizasyon teknikleriyle analiz edilmesi odağında çalışmalar yürütüldü.

Başarılı uygulamalar, geleceğe yönelik hedefler

E2COMATION Projesi kapsamında geliştirilen çözümlerin ilk denemeleri, Kastamonu Entegre’nin Gebze tesislerinde başarıyla uygulandı. Projede enerji tüketiminin yoğun olduğu MDF üretim süreçlerine odaklanan Kastamonu Entegre, üretim hattını dört binden fazla sensörle takip etti. Isı ve elektrik enerjisi kullanımının yanı sıra elektrik ile ısının eş zamanlı, aynı yakıt kaynağından üretildiği kojenerasyon sistemlerinin de test edildiği projede MDF hattının dijital ikizi oluşturuldu. Fiziksel bir nesnenin sanal modeli anlamına gelen dijital ikiz ile zaman, enerji, maliyet avantajları gibi faydalar ekseninde istenilen testler gerçekleştirilebildi.

Dijital ikiz teknolojisiyle optimum üretim

Kastamonu Entegre, projeyle hayata geçirdiği dijital ikiz uygulaması sayesinde test edilmek istenen üretim geçişlerine yönelik parametreleri ve bunların ürün kalitesi üzerindeki etkilerini, fiziki uygulamaya gerek kalmadan gözlemlerken, dijital ikizin sunduğu sanal laboratuvardaki çıktılarla enerji tüketimi açısından optimum çözümler geliştirdi.

Projeyle şirketin çevresel etkisi dijital olarak takip edilebildi ve bu kapsamda geliştirilen LCA aracı sayesinde ürün ve ekipman bazında çevresel etki anlık olarak izlenebildi.

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıQUA’dan 10,2 Milyon Dolarlık GES Yatırımı
    Sonraki yazıWINDEUROPE KOPENHAG 2025’TE TÜRKİYE’Yİ TÜREB TEMSİL ETTİ