“Kara kalıptan endüstriyel kalıba geçişin en büyük sebebi hız ve güvenlik”


Eski kara kalıp kullanımının Türkiye'de giderek azaldığını vurgulayan Ender Özatay, ekonominin biraz daralma belirtisi göstermesine karşın kalıp sektöründe daralma yaşanmayacağını sözlerine ekledi “Türkiye’de inşaat sektöründe hala en az %40 oranında kara kalıpla çalışılıyor. Ancak kara kalıptan endüstriyel kalıba doğru hızla bir geçiş var. Bunun da en büyük sebebi, işçilik fiyatları. 2010 yılından bu yana Türkiye'de inşaat sektöründe işçilik fiyatlarında %57 oranında artış söz konusu. Bu demek ki işi artık daha hızlı bitirmeniz gerekiyor. İşte bu noktada endüstriyel kalıp kullanarak 10 işçi ile çözeceğiniz bir işi 3 işçi ile çözmeniz mümkün hale geliyor. Bu da endüstriyel kalıp üreten firmalara talebi artırıyor. İnşaat sektörünün iki önemli konusu var. Birinci konu, iş güvenliğine yüzde 100 uyulması, ikincisi de işçilik maliyetlerinin artması nedeniyle işin hızlı bir sürede bitirilmek istenmesi.”

 

Bu nedenle kara kalıp yerine otomatik tırmanır kalıp sistemleri ve kendinden tırmanır koruma perdesi sistemlerinin yükselişe geçtiğini belirten Özatay, “Bu, kalıp ve inşaat sektörü için çok önemli bir gelişme. Sistem sayesinde sökme, takma ya da bir kule vinç kullanma zorunluluğunu ortadan kalkıyor. Daha hızlı bir şekilde inşaat yapılabiliyor. Hem her kat başına döküm süresi 3 güne kadar düşürülebiliyor hem de daha güvenli bir çalışma ortamı sağlanıyor.

Ayrıca iyi bir kalıp firması ile çalışıp, kullanım kılavuzuna göre kullanım yapıldığında yapılan kalıp yatırımı, uzun vadede ekonomik getiri de sağlıyor. Çünkü doğru kullanımlarla kalıpların kullanım ömrü 12 yıla kadar çıkabiliyor” diye belirtti.

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıBabacan Premium projesi Dubai’de tanıtıldı
    Sonraki yazıAğaoğlu, blok satışı ile Cityscape 2015’e damgasını vurdu
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın