Kaparo geri alınabilir mi ?

Aslında teknik adı pey akçesi olan kaparo isimli ödeme, taraflar arasında sözleşme yapıldığının kanıtı olarak verilen bir miktar para veya taşınır mala verilen isimdir.

Kiracının taşınma durumunda bırakması olası borçlar ile konuta vermesi muhtemel zararların karşılanması için depozito alınır ve yasaldır.

Hangi durumlarda iade edilir?

Tahliye halinde kiralanan mülkte bir hasar yoksa, depozito iade edilir. Varsa, mahkemece yapılacak tespitten sonra masraflar düşürülerek bakiye kiracıya ödenir. İspat bakımından depozito miktarını kira kontratına yazmak ve imza atmak gereklidir. Depozito TL veya döviz cinsinden alınabilir.
Eğer arzu ediliyorsa, yapılan sözleşmede kaparonun dönme cezası olarak verildiğinin belirtilmesi gereklidir. Aksi takdirde sözleşme bozulduğunda iadesi gerekecektir.

Eğer böyle bir şart yazılmış, kaparo veren taraf vazgeçtiğinde karşı tarafın iade etmeyerek alıkoyma hakkı vardır.
Vazgeçen alıcı veya kiralamak isteyen sözleşme tarafı, kaparo ile mülkün pazarlanmasını durdurduğundan belki gerçekten alıcı veya kiralamak isteyen başka birine pazarlanmasını engellemiş olacak, boşa zaman kaybedilmesine, gayrimenkulünden elde edeceği parayı değerlendirmeyi düşünen konut sahibinin de hayal kırıklığına uğramasına neden olacaktır. Bunun tazmini sayılan kaparo iade edilmez. İşlem gerçekleştiğinde ise alınan kaparo hesaba mahsup edilmelidir.
Mülk sahibinin vazgeçmesi durumunda kaparo alıcı veya kiralamak isteyene iade edilmelidir.
Ancak imzalanan sözleşme, taraflardan hiçbirinin kusuru olmayan bir nedenle yerine getirilemiyorsa borçlar kanununa göre kaparo yanmaz ve geri verilmesi gerekir.
 
Maksimum Kaparo Tutarı Nedir ?

Ödenecek kaporanın tutarı istisnai durumlar haricinde yüzde 5'ten fazla olmamalıdır. Örneğin 200 bin TL değerinde bir gayrimenkul satın almak istenildiğinde, emlakçıya verilecek maksimum kaparo 10 bin TL'dir

Ve bu konuda son bir not

Satın almaya karar verilen konutun ya da herhangi bir gayrimenkulün, alma işleminden önce tapu ve belediye kayıtlarına bakılmalı. Yapılan araştırma sonucu, herhangi bir haciz, ipotek, imara aykırılık gibi sorunların çıkması halinde emlakçıya kaparo verilmeden, mal sahibi tarafından bu sorunların halledilmesi istenmelidir.

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıTOKİ’den 469 konut daha
    Sonraki yazıKonut sektöründe köklü değişiklikler hayata geçiyor
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın