Kanal İstanbul’daki Yenişehir’in tapu malikleri kim?

Kanal İstanbul projesinin etrafında inşa edilecek Yenişehir, tapu aşamasında. Peki Kanal İstanbul’daki Yenişehir’in tapu malikleri kim?

İmar uygulaması kapsamına alınan Arnavutköy’den 12, Başakşehir’den 3 mahallede ilçe ve mahalle idari sınırları göz önünde bulundurulmadan tahsisler yapıldığına dikkat çekilerek “Başakşehir’de yaşayan bazı yurttaşlar sabah uyandıklarında Arnavutköy’de tapu sahibi olduklarını görmüşlerdir. Ülkemizde eşi benzeri görülmeyen bu dağıtım uygulaması çok sayıda itirazı da getirmiştir” ifadeleri kullanıldı.

Düzenlemeye giren parsele olduğu konumdan 10–15 kilometre öteden yer verilen ve hatta farklı parsellere hisselendirilen örneklerolduğunun altı çizilerek “Bölgeden yer kapatan rant odaklarına istedikleri yerden tahsis yapılırken, bölgede yıllardır yaşayan vatandaşlarımızın parsellerini uzaklara ve farklı yerlere göndermek, en basit tabirle adaletsizliktir. Rant uğruna hukuk, teknik, mühendislik yok sayılmaktadır” şeklinde konuşuldu.

“15 KAT İMAR İZNİ KAMUOYUNDAN GİZLENDİ”
Kanal İstanbul projesinde 2, 4, 5, 6 kat imar haklarının yanı sıra bazı adalara 15 kat imar izni verildiğine dikkat çekilerek “Yatay mimari yalanıyla Kanal İstanbul projesi şirin gösterilmeye çalışılırken, yüzlerce parsele 15 kat imar hakkı tanındığı kamuoyundan gizlenmiştir. Bu ayrıcalıklı uygulamadan kimler faydalanmaktadır? Örneğin Arnavutköy ilçesindeki 4 farklı mahalleden uzaklıkları 2 ile 16 km arasında değişen 12 adet parsel toplanarak beşinci bir mahallede oluşturulmuş imar parseline tahsis yapılmıştır. 12 parselin hepsine imar mevzuatı gereği yerinden imar parseli verilseydi 4-5 kat imar hakkı elde edeceklerdi. Ancak bu şekilde 15 kat imar iznine sahip olmuşlardır. Bu şekilde oluşturulmuş yüzlerce parselin sahipleri kimlerdir?” denildi.

Açıklamada askı ilanında yaklaşık 165 bin satır olduğuna vurgu yapılarak şu ifadelere yer verildi:

– Parsel sahipleri bu satırlar arasından bulmaca çözer gibi yerlerine ulaşmaya; dağıtım cetvellerinde malik bilgilerine yer verilmediği için hisse oranlarından yerlerine ulaşmaya çalışmaktadırlar.

– Bulmacayı çözüp hangi imar parseline tahsis edildiğini öğrenenler, sonrasında kaç kişiyle hisseli olduğunu çözmek için 165 bin satırı taramak zorunda kalmaktadırlar.

– Bu bulmacayı da bir biçimde çözmeyi başaranlar, en zor durumla karşı karşıya gelmektedirler: Yeni oluşan imar parselindeki diğer malikler kimler?

– Burası artık çözümsüzdür. Askı cetvellerinden daha ileri gitme olanakları yoktur. Çünkü askı cetvellerinde malik bilgisi yoktur. İdare de bu bilgi taleplerine kapalıdır.

– Oysa Türk Medeni Kanunu’nun 1020. maddesine göre bu bilgilerin, ‘ilgisini inanılır kılanlara’ açık olması gerekir.

– Bu nedenle şu soru haklı bir sorudur: Tapuda hisseli yaptığınız kişilerin kimliklerini diğer maliklerden neden saklıyorsunuz?

Kanal İstanbul imar uygulamasında Düzenleme Ortaklık Payı’nın (DOP) yüzde 45 şeklinde açıklandığına dikkat çekilerek “Askı ilanındaki eksik bilgiler nedeniyle gerçek DOP oranı bilinmemektedir. Bu kadar büyük bir alanda DOP oranının tamı tamına yüzde 45 çıkartılması, yani yüzde 0 kamulaştırma olması, rastlantıyla açıklanabilecek bir durum değildir. 18. madde uygulamalarında karşılaşılan bir durum da değildir. Kanal İstanbul’da ne kadar kamulaştırılacak alan vardır, bunlara ödenecek kamulaştırma bedelleri ne kadardır? Kamulaştırma bedelleri kamuoyundan neden gizlenmektedir?” ifadeleri kullanıldı.

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıİLİM YAYMA VAKFI’NDAN SÜLEYMANİYE BASIN AÇIKLAMASI!
    Sonraki yazıTüketici kredilerinin 301 milyar 415 milyon lirası konut!