İzmir’de konut sahiplerinin fahiş kiralar talep etmesi, Kredi Yurtlar Kurumu yurtlarının ihtiyacı karşılamaması ve 1,5 senenin ardından kapılarını yeniden açan özel yurtların zamlı fiyatları üniversite öğrencilerinin yerleşecek yer bulamamasına neden oldu.
İzmir’de Ekim’de eğitime başlayacak olan Ege ve Dokuz Eylül üniversitelerinin öğrencileri, ev arayışlarına başladı. 30 Ekim 2020’de meydana gelen depremin ardından evsiz kalanların isteğiyle kiralık konutların önemli bir kısmında kiracılar otururken, üniversitelerin yüz yüze eğitime başlayacağının duyurulmasıyla konut arayışına başlayan üniversite öğrencileri açıkta kaldı. Ege’de Son Söz’den Muhittin Akbel’in haberine göre; konut sahiplerinin fahiş kiralar talep etmesi, Kredi Yurtlar Kurumu yurtlarının ihtiyacı karşılamaması ve 1,5 senenin ardından kapılarını yeniden açan özel yurtların zamlı fiyatları üniversite öğrencilerinin yerleşecek yer bulamamasına neden oldu.
Öğrenciye kiralık ev fiyatları 3 kat arttı
İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, kiralık konut piyasasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Mesut Güleroğlu “40 yıldır bu işi yapıyorum, ilk defa başımıza böyle bir şey geldi” diye konuştu. Üniversiteli öğrencilerin konut talebinin çok fazla olduğuna, buna karşın kiralık konut bulamadıklarına dikkat çeken Başkan Güleroğlu, “Üniversitelerin açık olduğu dönemde, yani pandemi öncesinde Buca’da 1+1 evler, 800 ila 1000 lira arasında değişiyordu. Bugün aynı evler, 2 bin 500-3 bin lira arasında. Eşyalı olanlar, 1200 liraydı, bugün ise 3 bin 500 lira. Yani üç kat bir artış söz konusu. Öğrenciler, ailelerinin durumu iyi olmadığı halde, mecburiyetten bu fahiş fiyatlara boyun eğmek zorunda kalıyor. O rakamları veremeyenler çaresizlik içinde ev arayışını sürdürüyor. Deseniz ki Mesut, oğluma, kızıma kiralık ev lazım, inanın ev yok” değerlendirmesini yaptı. Her gün 50-60 üniversite öğrencisinin kapılarını çaldığına, kiralık konut sorduğuna vurgu yapan Oda Başkanı Mesut Güleroğlu, şunları kaydetti: “Öyle ev sahipleri var ki, 2 bin 500 – 3 bin lira istediği 2+1 evini kiraya verirken, bu rakamı iki kişi için uyguluyor. Eğer öğrenciler, üç kişi kalıp kira paylarını azaltmayı düşünecek olursa, ev sahibi bu kirayı 3 bin 500-4 bin liraya çıkarıyor. Ben şahsen, uçuk rakamlar isteyen ev sahipleriyle çalışmıyorum. Çünkü vicdanım sızlıyor. İzmir depreminden sonra barınma ihtiyacı oldu. Boş evleri, depremzedeler tuttu. Üstüne öğrencilerden talep yoğun biçimde gelirse, kiralık konut kalmadı. Eskiden bu dönemlerde tayinler olurdu, rahat rahat kiralık ev bulurduk. Böyle bir sıkıntı yaşamıyorduk. İlk defa böyle bir şey yaşıyoruz.”
Ev sahiplerini uyardı
Yüksek kira isteyen konut sahiplerine uyarılarda bulunan İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, “İnsaflı ev sahipleri yok mu? Elbette var. Fakat insaflı ev sahiplerinin azınlıkta olduğunu belirtmek isterim. Maalesef çoğu ev sahibi zora koşuyor. Yüksek bedelle evini kiraya veren ev sahipleri, bir süre sonra, bizim için hiç de sürpriz olmayacak bir durumla karşılaşabilir. Yani, kiracı bir yerde tökezleyebilir. Bir kişinin tuttuğu evde bir bakmışsınız, iki, hatta üç kişi kalıyor olacak. Ya da kiracı, yanına kimseyi almazsa, kirasını ödeyemeyecek. Böyle bir sıkıntılı durum yaşamamaları için, ev sahiplerini vicdanlı olmaya davet ediyorum” şeklinde konuştu.
Yurtlarda son durum nedir?
Buca’da uzun senelerdir özel kız ve öğrenci yurdu işletmesi yapan Çeliker Gökçin, özel yurtların durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Dokuz Eylül Üniversitesi’nin 4 Ekim günü eğitime başlayacağına, yurtlarının şimdilik yüzde 20 civarında dolu olduğuna vurgu yapan Gökçin,koronavirüs salgınından önce 12 bin ila 20 bin Türk Lirası arasında değişen yurt ücretlerinin, bugün için 18 bin ila 30 bin TL arasında olduğunubelirtti. Gökçin, “Eskiden okulların açılacağına yakın öğrenciler gelir, yurdumuza yerleşirlerdi. Şimdi, önce ev bakıyorlar. Çünkü kalabalık ortamlarda yaşamak istemiyorlar, pandemiden çekiniyorlar. Yeniden kapanma olacak mı gibi bir çekinceleri söz konusu. Ev bulamadıkları veya KHK yurtlarında yer bulamadıkları zaman özel yurtlara geliyorlar. Biz şirket olarak pandemiyle mücadele kapsamında öğrenci kapasitemizi düşürdük. 163 olan erkek öğrenci kapasitemizi 131’e, 63 olan kız öğrenci sayımızı 39’a indirdik. Şu anda 53 erkek, 11 kız öğrencimiz kayıt yaptırdı. Pandemi konusunda biz de çok titiziz. Mesela yurdumuza kesinlikle aşısız öğrenci kabul etmiyoruz. Aşısız oldukları için çok sayıda öğrenciyi geri çevirdik. Sabah kahvaltısı ve akşam yemeklerini, kademeli saatlerde, az sayıda gruplara vereceğiz. Açık büfeyi kaldırdık, yığılma olmasın diye. Hijyen şartlarını fazlasıyla yerine getiriyoruz. Ev ve KHK yurtlarında barınacak yer bulamayanlar, özel yurtlara hücum edecek. Dolayısıyla öğrencilerin özel yurtlarda bile yer bulamama riski söz konusu olabilir” şeklinde konuştu.
Proje Bilgi Formu
Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.