İTO inşaat sektörüne İhtisas Bankası istedi

İTO Başkanı İbrahim Çağlar, "İnşaat ve Gayrimenkul Sektörü 2023 Vizyonu Stratejik Eylem Planı"nın açıklandığı basın toplantısındaki konuşmasında, Türkiye'de ekonominin gelişmesinde çok önemli role sahip stratejik sektörler arasında inşaat ve gayrimenkulün önemli bir yer tuttuğunu vurguladı.

İnşaat ve gayrimenkul sektöründe sadece sıkıntılara işaret eden değil, çözüm yollarını da gösteren bir plan hazırladıklarına dikkati çeken Çağlar, Türkiye için stratejik öneme sahip sektörlerin gelişimi adına temel yol
haritaları oluşturmak için çalışmalar yaptıklarını söyledi. 

Çağlar, sektörün küresel ölçekte de olağanüstü bir hızla büyümeye devam ettiğini anlatarak, şunları kaydetti:

"İnşaat sektörünün küresel büyüklüğü 7.2 trilyon dolara ulaşmış durumda. Önümüzdeki 10 yılda sektörün yılda ortalama yüzde 5.2 büyümesi bekleniyor. 10 yıl sonra sektör tüm dünyada 12 trilyon dolarlık bir hacme ulaşacak. Özellikle gelişen ülkelerdeki nüfus artışı, ekonomik büyüme, kentleşme dinamikleri, az gelişmiş ülkelerdeki altyapı ihtiyacı dünyanın önde gelen inşaat ve gayrimenkul projelerini gerçekleştiren Türk iş adamları için büyük bir fırsat alanıdır. Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) içinde sektörün toplam payı yüzde 15'e ulaştı. Türkiye'deki toplam istihdamın da yüzde 7,2'sini inşaat sağlıyor. Bu sektör kendisine bağlı 200 sektörü harekete geçiriyor. Üstelik olaya bu açıdan bakıldığında milli gelir içindeki payı yüzde 30 seviyelerine ulaşmaktadır."

Kamu Destekli Banka Önerisi

İTO'nun "İnşaat ve Gayrimenkul Sektörü 2023 Vizyonu Stratejik Eylem Planı"nda, inşaat sektörüne yönelik kamu destekli bir ihtisas bankası kurulması öneriliyor. 

Öneriyle sektörün yurt dışı projelerdeki finansal araç yetersizliğine çözüm üretilip, firmaların uluslar arası projelerde gerekli finansman desteğiyle rekabetçi kılınması amaçlanıyor. Planda öne çıkan diğer önerilerden bazıları ise şöyle:

"İnşaat ve gayrimenkul sektöründe kullanılan veriler, kadastro, imar. altyapı, elektrik, su, kanalizasyon gibi katmanlar halinde üç boyutlu olarak saklanmalı. Sistem gayrimenkul kimlik numarası ile çalışmalı ve İnternet'ten erişime açılmalı. Güncellenen reel değerler baz alınarak alım-satım harç oranları daha düşük seviyelere indirilmeli. Lisanslı emlak danışmanlığı kanunu çıkarılmalı. Gayrimenkul pazarlama sistemi ve aracıların yasal zeminde çalışmaları sağlanmalı. 

Teknik müşavirlik ve yapı denetim sigorta sistemi kurgulanmalı. Sigorta poliçeleri ile kullanılan konut teminatlı krediler için ikincil piyasalar üzerinden sektöre yeni kaynak oluşturulmalı. 
Haksız rekabeti denetleyecek ve firma şikayetlerini karara bağlayacak etik kurul ve üst kurul oluşturulmalı. Şirketler tarafından Ar-Ge ve innovasyon bütçesi ayrılmalı. Vergiden muafiyet sağlanmalı.

Sektörün kendi gücü doğrultusunda rekabetten uzak daha rahat markalaşabileceği hedef pazarlar ve ülkeler tespit edilmeli, özellikle buralara yoğunlaşılmalı." 

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıİflas ertelemede yeni dönem resmen başlıyor
    Sonraki yazıHisse senedi alır gibi ofis aldılar
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın