İstanbul’un fiyatları ne zaman Londra’yı yakalar?

Karar gazetesinin haberine göre, İstanbul'u doğru dönüştürmeden metrekare fiyatlarını batıya yaklaştırmanın mümkün olmadığını söyleyen Şehir Plancısı Hüseyin Oflaz, “Bugün Londra'da metrekare fiyatı 25 bin, NewYork'ta 15 bin dolar, İstanbul’da ise 3 bin dolar" dedi.

İstanbul'un yoğun göç aldığını ve kontrolsüz büyüdüğünü anlatan Oflaz "Çünkü toprak kıt kaynak, planlı toprak da yok. Yağ lekesi gibi kontrolsüz büyüyor. 
Bunun sonucunda da okul, kreş, cami yeşil alan, ulaşım gibi altyapı ve diğer alanlar insani ihtiyaçları karşılamaya yetmiyor. Böyle olunca da en büyük sorun ulaşımda karşımıza çıkıyor" dedi.

ŞEHİRDE ÜNİVERSİTE YANLIŞ

Dönüşümlerde eğitim ve ulaşımın yanı sıra hastanelerin de çok önemli olduğuna dikkati çeken Oflaz, bulunduğu yerde hastane olmayan insanların merkezdeki hastanelere gelmek zorunda kaldığını ve buralarda günlük sirkülasyonun 550 bin olduğunu söyledi. Aynı şeyin üniversiteler için de geçerli olduğunu vurgulayan Oflaz, yanlış yer konumlaması yapıldığını belirterek, "Şehir içine üniversite yığıyoruz, İstanbul trafiğine yük veriyoruz. Bu tür büyük alan kullanımı gerektiren fonksiyonların muhakkak doğru planlanması ve doğru yer seçimi şart" diye konuştu

KARLILIKLAR YÜKSEK

Bunun için kentsel dönüşümde planlamaların doğru yapılması gerektiğini, ancak dönüşümde yanlış bir algı oluştuğunu söyleyen Oflaz, kentsel dönüşüm denildiğinde dairenin yerine aynısını almak olarak düşünüldüğünü anlattı. Müteahhitlerin de kar marjını düşük tutması gerektiğini açıklayan Oflaz, “Dünyada kar marjı yüzde 7-8 civarındayken, Türkiye'de yüzde 35-40 seviyesinde. Müteahhitlik sistemi sadece yıkıp yapmaktan ziyade altyapılar da düşünülmeli. Vatandaş da 'hep daha'dan ziyade, gelecek jenerasyonun daha iyi eğitimini düşünerek, belki 100 metrekarelik yerine metrekare ile idare etmesini öğrenecek. Yani burada vatandaş da elini cebine atacak, kamu da üzerine düşeni yapacak, müteahhit de. Bu üçünü başarabilirsek sistem kendini yeniler." Dedi.

İNSANLAR EVİNİ CEBİNDE TAŞIYACAK

Gayrimenkulü menkule çevirme sisteminin de çok faydalı olacağını savunan İmpo İmar Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Oflaz, şunları söyledi:
"Diyelim ki Sarıyer'de riskli bir binanız var ve yıkıp yerine yenisini yapma imkanı yok. Ancak diyorsunuz ki 'gelin benim binamı sertifikaya çevirelim'. Sizin ne kadar gücünüz yetiyorsa gidersiniz daha güvenli bir yerden, mesela Bahçeköy'den yer alırsınız. Yani insanlar evini cebinde taşıyabilecek. Evi devletin güvencesinde, kentlerin yenilenmesi için de çok önemli bir mesele."

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıTekfen’in gözü orta direkte
    Sonraki yazıKosifler turizmde duracak inşaatta büyüyecek
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın