MINTLAB tarafından hazırlanan İstanbul Konut Piyasası Raporu’nda sektörle ilgili önemli bilgiler yer aldı. İstanbul’da satılık ve kiralık ev aramaları arttı!
Mega kent İstanbul özelinde, Temmuz’da sermaye kazancı ve brüt kira getirisinden oluşan toplam getiri, aylık yüzde 3,22; yıllık ise yüzde 34,22 oranında gerçekleşti. Finansal yatırım araçlarındaki getirilerle karşılaştırıldığında da konut yatırımlarının toplam getirisi son bir senede en yüksek getiriyi elde etti. Diğer bir yandan Temmuz’da mega kent İstanbul’daki konut yatırımlarının senelik reel getiri ise yüzde 12,84 düzeyinde. MintLab’ın Ağustos ayı için “TCMB İstanbul Konut Fiyat endeksi” beklenti değerim 160,81 puan olarak açıklandı. (aylık endeks değişim beklentisi: +%2,51).
MintLab tarafından türetilen Konut Toplam Getiri Endeksi, Temmuz 2021 itibariyle İstanbul kentigeneli için 220,5 puan şeklinde açıklandı. Getiri endeksindeki aylık artış oranı yüzde 4,09 olarak belirtildi. Endeks, sermaye kazancı ve kira getiriş dikkate alınarak oluşturuldu.
Türkiye genelinde azalan konut satış sayılarının (%17 azalış) aksine, mega kent İstanbul’da Ağustos’ta konut satışları yüzde 28,60 oranında arttı. Aynı aydaki satışların yüzde 26’sı ilk el, yüzde 74’ü de ikinci el satışlardan oluşurken; ipotekli satışların payı yüzde 23 düzeyinde açıklandı. Yİne İstanbul’daki konut fiyatları Temmuz’da 6.942,00 TL/metrkekare ve 805 ABD Dolar/metrekare şeklinde ölçüldü. Yerel para bazında konut fiyatları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 24 oranında arttı. Amerikan doları karşılığı da yüzde 1 oranında azaldı. Diğer bir yandan, mega kent İstanbul’da Ağustos’ta yabancıya gerçekleştirilen konut satışları 2 bin 729 adet şeklinde olurken, açıklanan verilere göre, satışlar ülke genelinde yabancıya satılan konutların %47’sini oluşturdu. Yine o aydaki yabancıya satış düzeyi tarihsel ortalamadan 1.781 adet daha fazla olup, Ağustos ayı tarihsel olarak yabancıya en yüksek satışın gerçekleştirildiği ay oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Temmuz ayı Türkiye geneli İnşaat Maliyet Endeksi verilerine göre, inşaat maliyetleri aylık %2,12 oranında, yıllık ise %44,76 oranında artmıştır. İnşaat maliyet endeksi ile dolar kuru arasındaki korelasyon düzeyinin +0,98 olması, kurdaki değişkenliğin inşaat girdi maliyetleri üzerinde mutlak etkin olduğu gerçeğini de göstermektedir.
MintLab tarafından türetilen Konut Fiyat-Hane Gelir Oranı verilerine göre, İstanbul’da Temmuz ayında konut fiyatları ortalama hanehalkı net harcanabilir gelirinin 2,75 katı olmuş ve eşik değer olan 3’ün altında kalmaya devam etmiştir.
Konut fiyatlarının artış eğilimini devam ettirdiği ortamda, aynı oranda gelirlerin artmaması ve kredi faizlerinin aylık ortalama %1,5 düzeyinde olması, kredi ile ev alımını daha zor hale getiriyor. Daha yüksek fiyatlar, konut alıcılarının daha büyük miktarda krediler almasını ve esasen yıllarca her ay daha büyük oranda kredi taksiti ödemelerini zorunlu kılıyor. Bu süreci net olarak ölçümleyebilmek anlamında MintLab tarafından türetilen Konut Kredi Taksiti-Aylık Gelir Oranı verileri incelendiğinde, Temmuz ayında İstanbul’da ortalama gelire sahip hanehalkı (TCMB tarafından ilan edilen ortalama satış fiyatı kullanılarak hesaplanan) bir ev alımında gelirinin %30’unu ayırmak durumunda kalmıştır. Aylık kredi faizinin %0,76 olduğu Temmuz 2020’de ise bu oran %20 düzeyindeydi.
Google Trends Eylül ayı satılık ve kiralık ev arama istatistikleri analiz edildiğinde, İstanbul genelinde satılık ev aramalarının bir önceki aya kıyasla %11,9 oranında; kiralık ev aramalarında ise %4,3 oranında artış olduğu görülmektedir. Özellikle hem kiralık konut aramalarında hem de hafta sonu ile tatil günlerinde arama sıklıklarının yoğunlaştığı söylenebilir.
Proje Bilgi Formu
Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.