Uygun fiyata yaşanabilir şehirler

İstanbul İnşaatçılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, Bosch İnşaat ve Konut Konferansı’nın açılışında yaptığı konuşmada ulaşılabilir fiyata konut üretimi konusuna değindi.

Türkiye’nin istihdam ve ekonomik katma değer artışına en fazla ihtiyacı olduğu bu dönemde, inşaat sektörünün lokomotif rol oynadığına vurgu yapan Nazmi Durbakayım “Sektör olarak 2017 yılında azimle çalıştık ve 28,7 milyonluk istihdamın % 7,7’sini yani 2,3 milyon kişiye çalışma imkanı sağladık. Yaklaşık 2,8 trilyon liralık Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’nın yaklaşık yüzde 7,4’ü de inşaat sektöründen oluştu. Bu artan dinamizm satışlarda da kendini gösterdi ve sonucu 2017 itibariyle yaklaşık 1,4 milyon adetlik satış rakamı ile yeni bir başarıya imza attık” açıklamasını yaptı. İNDER’in 2017 yılını kentsel dönüşüm yılı ilan ettiğini hatırlatan Başkan Durbakayım, 2018 yılının ise depreme karşı seferberlik ve yaşanası pilot şehirler yılı olarak ilan ettiklerini belirtti.

Uygun fiyata konut üretimi

Türkiye’deki konut ihtiyacı olan kesimin %85’inin orta ve alt gelir seviyesine sahip olduğunu ifade eden İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, “Ekonomik veriler, bu kesimi oluşturan bireylerin, çalışan iki kişilik aile bireylerinden oluştuğunu ve toplam gelirlerinin yaklaşık 6 bin lira seviyesinde olduğunu işaret ediyor. Bu ailelerin konut için ayırabilecekleri aylık azami miktarın 2 bin lira civarında olacağı varsayımı ile alabilecekleri brüt 70 -75 m‘lik dairenin m2 satış fiyatı 2,5 ila 3 bin lira arasında olması gerekiyor. Bu fiyatlardan konut satılabilmesi için üretimde arsa girdisinin ise m2 başına 250 – 500 TL/m2 civarında olması gerekmektedir” açıklamasında bulundu.

Yaşanabilir şehirler projesi

Nazmi Durbakayım, söz konusu konutları alacak ailelerin beslenme sağlık, ulaşım, eğitim, sosyal harcama gibi gereksinmelerini de makul bedeller ve makul sürelerde elde etmelerinin gerekli olduğunu söyledi.  Bunun için yaşanabilir şehirlerin oluşturulması gerektiğini kaydeden Durbakayım “İnsanların işlerine yürüyerek veya toplu taşıma ile kısa zamanda ulaşabildiği, sağlık, eğitim, sanat & kültür, sosyal hizmetlerinin bedelsiz veya çok küçük bedeller ile sahip olabileceği pilot şehirler kurmalıyız” dedi.

Pilot şehirlerin özellikleri

Başkan Nazmi Durbakayım, ucuz konutlardan oluşan yaşanabilir pilot şehirlerin kurulacağı arazilerin tarım arazisi ve su havzası olmayan; heyelan bölgesinde, göç yollarında, doğal sit alanı ve tam fay hattı üzerinde yer almayan bölgelerde olması gerektiğini söyledi. Buna ek olarak bölgenin ekolojik dengenin bozulmamasının da olmazsa olmazlardan biri olduğunu ifade eden Durbakayım, büyük şehirlere 30-60 km mesafede yer alacak bu arazilerde kamulaştırma bedeli de olmaması gerektiğini vurguladı.
125 -150 bin kişinin yaşayabileceği, çalışabileceği ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanabileceği Pilot şehirlerin asgari 750 hektar (7.500.000 m2) büyüklüğünde olması gerektiğini ifade eden Başkan Durbakayım bu büyüklüğün 500 hektarının konut, 50 hektarının ticaret, 200 hektarının da sosyal donatı alanı olarak ayrılması gerektiğini kaydetti.

Kamu yararı gözetilmeli

Yaşanabilir Pilot Şehir kurulması önerisini getiren Nazmi Durbakayım, konuşmasının devamında çözüm önerisini de açıkladı. Durbakayım, tüm bu pilot şehirlerin kurulacağı yerin tespitinin, planlamasının, ihalesinin ve daha sonra işletilmesinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda kurulacak yeni bir müdürlük marifeti ile yapılabileceğini önerdi. Yaşanabilir Şehirlerin tespitinden inşasına, maliyetinden ihalesine kadar her detayın kamu yararı gözetilerek yapılması gerektiğini söyleyen Nazmi Durbakayım, bir müteahhit olarak önerilerini şöyle sıraladı; Bu alanları tespit ettikten sonra yapılacak master planlar ile bu şehirlerin imar planları çağımızın gereklerine uygun olarak yatay mimari esaslarında, en az karbon salınımında ve yenilenebilir enerji kullanımı ve hedef 0 enerji kaybı şartlarında oluşturulmalıdır. Bu şehirlerin planları, kamu beğenisini de ön planda tutan yarışmalar sonunda ortaya çıkmalıdır. Bu pilot şehirlerin bir veya daha fazla şehre ulaşım projeleri yapılmalı. Güzergâhların etrafında yaratılacak değer artışlarının bir kısmı ülke kamu yararına kalan kısmı da bu pilot şehrin alt yapısı ve diğer ihtiyaçları için kullanılmalı.
Pilot şehrin inşası için yapı müteahhitlerinde olması gereken kriterler tespit edilmeli. Gerekli vasıflara haiz yapı müteahhitleri arasında yapılacak ihaleler ile şehrin yapımı makul büyüklüklerde olmak üzere kat karşılığı, hasılat paylaşımı, yap işlet devret modelleri ile inşa edilmeli. Pilot şehrin alt yapısı ile raylı ve kara yolu ile mevcut şehirlere ulaşım bağlantıları yap işlet devret modeli ile ihale edilebilir.

Dar gelirli vatandaşlar için ulaşılabilir rakamlar

İnşaat sektöründe alışılagelmiş ihale yöntemlerinin yüksek fiyat nedenlerinden biri olduğunu hatırlatan Nazmi Durbakayım, insanların ulaşabileceği seviyede olma şartı ile ihalelerin açık eksiltme yöntemi ile yapılabileceğini söyledi.  Pilot şehrin oluşturulmasından doğacak rantın sadece ve sadece orta ve dar gelirli vatandaşların ulaşılabilir rakamlar ile konut edinip, dünya standartlarında yaşayabilecek çalışacak, sosyal ihtiyaçlarını karşılayabilecek yaşanası şehirlerin kurulmasının amaçlandığının altını çizen Nazmi Durbakayım konuşmasına şöyle devam etti;
“Nitelikleri belirlenmiş konutların fiyatı maksimum 3.000  TL/m2′den satması şartı ile -bu rakam senelik enflasyon kat sayısı ile düzeltilebilir- yapı müteahhidine ihale edilebilir. Yapı müteahhidi, asgari belirlenmiş niteliklerde ve bu rakamdan satmak şartı ile idareye ne kadar pay vereceği şeklinde teklifini yapmalı. İdare aldığı paylar ile alt yapı, donatı alanı vs. yatırımları yapmalı.”
Konut maliyetinin düşük olması için devlet desteğinin de şart olduğunu belirten Nazmi Durbakayım, bu bölgede yapılan işlerde alım satım vergisi, noter harçları dahil her türlü harçların olmaması gerektiğini ve KDV muafiyetine sahip olmasının çok önemli olduğunun altını çizdi.
Konuşmasını tamamlayan Nazmi Durbakayım, bunların bir hayal olmadığını gelişmiş ülkelerdeki şehirleşmenin de benzer yapıda olduğunu hatırlattı.

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıEdonia Garden projesinde ön satışlar başladı
    Sonraki yazıEston Şehir Koru tanıtım ofisi, Taylan Kümeli’yi ağırladı
    Ezgi Kızıl
    Emlakrotasi.com.tr Emlak ve Ekonomi Editörü. 1994 İstanbul doğumlu. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nden 2016 yılında mezun oldu.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın