İstanbul ‘güç birliği’ ile MIPIM’de

Gayrimenkul endüstrisinde yılın en büyük buluşması Fransa’nın Cannes kentinde başladı. MIPIM fuarı, ünlü sahil kenti Cannes’da bugün kapılarını açtı.

Dünyanın en büyük gayrimenkul fuarı MIPIM, Fransa’nın Cannes kentinde bugün 29’uncu kez kapılarını açtı. İstanbul Ticaret Odası (İTO), 685 metrekarelik İstanbul Çadırı ile fuarda dördüncü kez yer alıyor. İTO Başkanı Öztürk Oran, “Yatırım deryasında İstanbul rüzgarı esiyor. MIPIM’de de bunu çok net şekilde görüyoruz” dedi. Oran, MIPIM’in artık klasiği haline gelen İstanbul Çadırı’nın bu yıl da ikili görüşmelerin küresel adresi olacağını belirtti. Öztürk Oran, gayrimenkul endüstrisinin dünyayı küreselleştiren, toplumların yaşam biçimlerini yönlendiren yeni güç odağı olarak 300’den fazla sektörü harekete geçirdiğini vurguladı. Oran, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’nın destekleriyle İstanbul’un yükselen değerlerini, Türkiye’nin inşaat ve gayrimenkuldeki deneyimini, büyüklüğünü MIPIM’de sergilemeyi amaçladıklarını söyledi.

Oran: ‘’İstanbul’u köklü tarihine uygun tanıtıyoruz’’

Öztürk Oran, “İstanbul olarak MIPIM’de önemli bir aktör olarak öne çıkıyoruz. İstanbul’u, eşsiz güzelliğine ve köklü tarihine en uygun şekilde tanıtıyoruz. İstanbul’un kapıları kazanca ve iyi bir yaşama açılıyor. Bu noktada, devletimizin ve kamu kurumlarımızın iş dünyasını teşvik etmesi sadece sektörü değil, Türkiye’yi büyütmeye devam ediyor” ifadesini kullandı. “İstanbul Ticaret Odası olarak şehrimize değer katacak projeler inşa ediyoruz” diyen Başkan Oran, “700 bin metrekarede ve 500 milyon dolarlık yatırımla hayata geçecek İstanbul Dünya Ticaret Merkezi yeni fuar alanı projesi, dünyanın en büyük yayın kümelenmelerinden 2.8 milyon metrekarelik Kitap Kent projesi ve bölgemizin de en büyük Ar-Ge üssü olma iddiasındaki Teknopark İstanbul bunlardan birkaçı arasında yer alıyor.” dedi.

Yabancıya 22 bin 234 konut satışı

İstanbul’da geçen yıl 238 bin konut satıldığını belirten İTO Başkanı Öztürk Oran, “Türkiye’de satılan konut sayısı ise 1.4 milyon. Bunların 22 bin 234’ünü yabancı gayrimenkul yatırımcıları aldı. Diğer yanda şu anda, İstanbul’da kentsel dönüşüm ile de 7 milyona yakın konut ve işyeri yeniden inşa ediliyor. Yani İstanbul’un şehir haritası yeniden şekilleniyor. Diğer yandan özellikle İstanbul Uluslararası Finans Merkezi projesiyle birlikte yoğun bir ofis arz, kiralama ve satış işlemi de mevcut. Yapımı devam eden projelerle İstanbul’da 4.9 milyon metrekarelik A sınıfı ofis stoku var. Yılda 300 bin metrekareye ulaşan ofis alım ve kiralama işlemi yapılıyor. Tüm bu özellikler bize gayrimenkul sektöründe büyük bir cazibeyle birlikte tecrübe ve know-how kazandırıyor” dedi. İstanbul Çadırı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’nın yanı sıra Emlak Konut, Aremas, Fuzul Yapı, Gülan Otomotiv, Halk GYO, Muum Mimarlık, Oyak İnşaat, Tahincioğlu, Teknik Yapı ve Yeditepe firmalarının stantlarına ev sahipliği yapıyor.

Dünyanın şehircilik haritası değişiyor

İTO Başkanı Öztürk Oran, “MIPIM 2018’in temasında söz edildiği gibi gayrimenkul sektörüyle birlikte dünyanın şehir haritaları değişiyor. İstanbul’un en büyük özelliklerinden biri iki kıtayı birbirine sıkı sıkıya bağlayan milyar dolarlık projeleri. 2018 yılı İstanbul’un mega proje stoku için önemli bir yıl. Mega kentin cazibesi mega projelerle katlanacak” dedi. Oran, konuşmalarına şunları ekledi: “Cumhuriyet’in 100’üncü yılının kutlanacağı 2023’e doğru, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye’nin yatırım projelerinin de hız kaydetti. İstanbul Boğazı’nın altından metro treniyle seyahat etmeyi mümkün hale getiren 5.5 milyar liralık Marmaray’ın ardından 1.3 milyar dolarlık Avrasya Tüneli ile yine deniz altından otomobille geçişler de başladı. Boğazın üçüncü köprüsü 8.5 milyar lira yatırım yapılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü de hizmete girdi. 35 milyar dolara mal olacak İstanbul 3. Havalimanı’nın ilk pisti 29 Ekim’de faaliyete geçecek. 1915 Çanakkale Köprüsü 2023’te Asya ve Avrupa’yı yeni bir köprü ile yakınlaştıracak. Türkiye’yi, uydu üreten ülkeler ligine çıkartacak Türksat 6A ise 2020 yılında uzaya fırlatılacak. Temeli henüz atılan 65 milyar liralık Kanal İstanbul da İstanbul’un gelecekteki vizyonunu şimdiden net bir şekilde ortaya koyuyor. Türkiye bu yatırımlarıyla yükselen ekonomiler içinde en çok altyapı yatırımı yapan ikinci ülke konumunda.”

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıFlorida’da 400 bin TL’ye kiracılı ev
    Sonraki yazıTahincioğlu MIPIM’de yerini aldı
    Ezgi Kızıl
    Emlakrotasi.com.tr Emlak ve Ekonomi Editörü. 1994 İstanbul doğumlu. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nden 2016 yılında mezun oldu.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın