Kamuda çalıştırılan geçici işçilere müjdeli bir haber geldi. Geçici işçi olarak 5 ay 29 gün şartını dolduran işçiler artık ihtiyaç doğrultusunda kalıcı işçi olabilecek.
İşçi ve memur sendikaları, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yaptıkları görüşmede 50 bin kişiyi etkileyecek bu talebi dile getirdi.
Geçici işçiye müjde!
Kamuda 5 ay 29 gün çalışma şartına tabi olan işçilerin artık kurumlarda işçi ihtiyacı olan süre boyunca çalışmalarını sağlayacak bir düzenleme getiriliyor.
Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından talimatının verildiği düzenleme, 5620 sayılı kanun kapsamındaki köy hizmetleri, il özel idareleri, çay-kur, tarım, orman bakanlıkları, demiryolları gibi kamu kurumlarında 5 ay 29 gün çalışan yaklaşık 50 bin işçiyi kapsıyor.
Yapılacak düzenleme ile bu kurumlarda çalışan 5 ay 29 günlük işçilerin süre sınırının, ihtiyaç olduğu süreye kadar çıkarılması sağlanacak. Kurumun ihtiyacı 12 ay ise 5 ay 29 gün çalışan işçinin 12 ay boyunca çalışması sağlanacak.
Konu Çankaya Köşkü'ne taşındı
Konu, önceki gün Çankaya Köşkü'ndeki öğle yemeğinde gündeme getirildi. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, memur Sen Başkanı ALİ YALÇIN, Kamu Sen Başkanı İsmail Koncuk'un da aralarında bulunduğu konfederasyon başkanlarının katıldığı toplantıda DİSK Başkanı Kani Beko, çalışmalarının yoğunluğunu gerekçe göstererek yemekte yer almadı.
Yeni Şafak gazetesine ayrıntıları anlatan Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ve Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, 30 Mayıs 2015 günü imzaladıkları sözleşmenin 9'ncu maddesin tabi 5 ay 29 gün çalışan geçici işçileri görüştüklerini söyledi.
Başbakan talimat verdi
Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, konunun şeker fabrikaları, köy hizmetleri, il özel idareleri, demiryolları, Çay-Kur, tarım ve orman bakanlıkları gibi kamu kurumlarında 5620 sayılı kanuna tabi çalışanları kapsadığını belirtti. Kanunun 2007'de yürürlüğe girdiğini, 5 ay 29'den fazla çalışılamadığını belirten Atalay, “mesela demiryolları 24 saat 365 gün açık, ama işçi 5 ay 29 gün çalışıyor; işten çıkıyor, yerine taşeron işçisi alıyorlar. Biz o zamanki anlaşmada 'çalışma yapılır' denilmesini koymuştuk.
Ancak bugüne kadar bir çalışma yapılmamıştı. Başbakandan, üzerinden bir yıl geçen bu düzenlemenin gereğini yerine getirmesini talep ettik. Sayın Başbakan da talimat verdi” dedi.
Düzenleme 50 bin kişiyi etkileyecek
Düzenlemeden olumlu etkilenecek sayının 50 bin kişi olduğu belirtiliyor. 5620 sayılı kanun kapsamında kamu kurumlarında 5 ay 29 gün çalışanların sayısının da azımsanmayacak seviyede olduğunu belirten Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, bazı şeker fabrikalarında 3 bin, Devlet Demiryolları'nda bin 900, Tarım Bakanlığı'nda bin, Çay-Kur'da 8 bin, Orman Bakanlığı bünyesinde 9 bin kişinin çalıştığını söyledi.
5 ay 29 günlük sürenin alt sınır olarak kabul edilmesi istediklerini ifade eden Atalay, şu bilgileri verdi: “Kamu kurumlarının ne kadar süre işçiye ihtiyacı varsa, örneğin demiryollarının 8 ay ise 8 ay, 10 ay ise 10 ay, 12 ay ise 12 ay işçi ihtiyacı varsa, 5 ay 29 gün çalışan işçilerin kurumlarında o kadar süre çalışmaları sağlansın istedik.
Ya da Orman Bakanlığı 5 ay 29 gün çalıştırdığı işçi için 'yaz dönemi yangın mevsimi oluyor benim 2 ay daha ihtiyacım var' derse, bu işçiler o 2 ay boyunca da çalıştırılacaklar. Böylece süre sınırı kalkacak.”
Proje Bilgi Formu
Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.