İhracatın En Zor Senesi
Basınla sohbet toplantısında bir araya gelen Rahmi Çuhacı, "Libya, Rusya, Mısır Suriye ve Irak gibi pazarlarda sorun var. Elimizde bir Afrika kaldı. Onu da Çin ve İran alırsa bize bir şey kalmayacak. Çimento ve demirde patronlar bile ellerinde çanta, pazar pazar dolaşıyorlar Bu yıl ihracatın en zor senesi" dedi.
Ambargo sonrası dönemde İran'ın çimento pazarına girmesinin Türkiye'ye dezavantaj sağlayacağına dikkati çeken Çuhacı, sözlerini söyle sürdürdü:
"Bu nedenle Ekonomi Bakanlığı bize yazı yazıp bilgi istedi. Bakanlığa üç sayfalık kısa bir rapor yazdık. İran'da enerji maliyetleri düşük. Dolayısıyla enerji yoğun sektörlerde çok ciddi maliyet avantajları var. Devlet de teşvikler sağlıyor Ancak üretim teknolojileri eski ve verimsiz. Türkiye'de 40-50 milyon tonlardan 1314 milyon tonlara gerileyen bir çimento ihracatı var. İnşaat sektöründeki duraklamanın da etkisiyle Türkiye'de zaten üretim son yıllarda geriledi. Çimento ve demir çelikte hem karlılık hem de üretim gerilerken yeni yatırımlar konusunda dikkatli olmak lazım. Zaten karlılık diplerdeyken yeni yatırımlarla üretim kapasitesini yükseltmek, fiyat rekabetini körükleyecek ve karlılık daha da düşecek.
Türkiye, böyle büyük yatırımlarda yatırımcıların karlılığını da gözetmek zorunda…”
Rahmi Çuhacı. 2016 yılının 2015'ten farklı olacağını düşünmediğini belirterek "Emtialar düşecek, avro/dolar paritesi ise yükselecek. Avro güçlenecek" değerlendirmesinde bulundu. Özellikle ihracatçı için tablonun umutsuz olduğunu belirten Çuhacı. Türkiye'nin özellikle ihracat avantajına sahip olduğu yakın pazarları kaybettiğini, Rusya, Mısır, Suriye, İran ve Irak gibi pazarların Malezya, Şili ve ABD ile ikame edilemeyeceğini açıkladı.
Proje Bilgi Formu
Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.