Türkiye’nin en büyük 500 şirketini belirleyen Fortune 500’ün 2014 sonuçları açıklandı. Üretim firmalarının kârı azalırken, inşaatçıların kârının yüzde 17,6 artması dikkat çekti. Listenin ilk sırasında 39,7 milyar TL net satışla geçen yıl olduğu gibi TÜPRAŞ yer alırken TÜPRAŞ’ı 37,5 milyar TL ile BOTAŞ takip etti. 32,9 milyar TL net satış gerçekleştiren OMV Petrol Ofisi ise üçüncü oldu. Listenin ilk 10’unun enerji ve petrol şirketlerinin ağırlığı bu yıl da devam etti. 87 yeni şirketin girdiği listede bir önceki yıl 25 olan inşaat şirketi sayısı 2014’te 33’e çıktı.
Fortune 500 şirketlerinin net satışları bir önceki yıla göre yüzde 19,05 artarak 791,768 milyon TL olurken şirketlerin net kârlılığı ise yüzde 1,96 oranında gerileyerek 26,8 milyar TL’ye indi. Sektörel kârlılık oranlarına bakıldığında üretim şirketlerinin kârı yıllık yüzde 15 oranında gerilerken, inşaat firmalarının kârı yüzde 17,6 oranında artış gösterdi. En yüksek artış yüzde 38,9 ile ticaret sektöründe oldu. Şirket cirolarında yüzde 20’ye varan artışa rağmen kârdaki azalmanın şirketlerin faaliyet kârlarının daralmasından kaynaklandığını belirten Fortune Türkiye Direktörü Cüneyt Toros, bunun toplam kârlılığa yansıdığını ve şirketlerin sektördeki konumlarını korumak adına kârlılıktan feragat ederek satış yaptıklarını gösterdiğini söyledi.
En büyük 500 şirketin belirlenmesi amacıyla hazırlanan listede sanayi gibi üretim ağırlıklı sektördeki daralma dikkat çekti. Üretim sektöründeki artış sadece yüzde 7’de kalırken üretim dışı inşaat gibi sektörlerdeki artış ise yüzde 30’u buldu. Üretim sektöründeki daralmanın Türkiye’deki ekonomik durumun yansıması olduğunu ifade eden Fortune Türkiye Direktörü Cüneyt Toros, “Ulaştığımız veriler göstermektedir ki ülkede inşaatın daha kârlı olmaya devam ettiği ve inşaat firmalarının sayısının arttığını gösteriyor.” dedi. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, daha önce yapmış olduğu açıklamalarda sanayinin üretimdeki yerinin azaldığı ve inşaata dayalı büyümenin yüksek kârlılık dolayısıyla tercih edildiğini belirtmiş, sanayinin milli gelirdeki payının azaldığına dikkat çekmişti.
242,5 milyar TL satış gelirine sahip Fortune 500’ün ilk 10 şirketinin sektörel ağırlığı petrol ve enerji şirketlerinden oluşuyor. Bu yılki Fortune 500 Türkiye listesinde 87 yeni şirket yer alıyor. Bu şirketlerin yedisi ilk 100’de, 23’ü ise ilk 200’de bulunuyor. İlk yüz şirketin ihracat artış oranı geçen yıla göre yüzde 21,4 arttı. Son yüzdeki şirketlerin ihracat oranı ise yüzde 1,04 olmuş, dolar bazında bakıldığında daralma olduğu görülüyor. Şirketlerin istihdam düzeyi geçen yıl 71.657 kişi artarak 1.121.236’ya ulaştı. Fortune 500 listesindeki 147 şirketin satış geliri 1 milyar TL’yi aştı.
Bu rakam, geçen yıl 125’ti. Öte yandan, geçen yıl satış gelirleri 10 milyar liranın üzerinde bulunan şirket sayısı 14 iken bu yıl 16’ya yükseldi. Listenin 500’üncü sırasında bulunan şirketin net satışı 284 milyon 178 bin TL. CRIF Genel Müdürü Didem Taner, çalışmada CRIF ve Dun & Bradstreet Türkiye’nin 1,3 milyon şirketten oluşan veri tabanlarının yanı sıra çok sayıda meslek kuruluşları, odalar, dernek ve birlik gibi kuruluşların bilgilerine de başvurulduğunu belirterek, BIST’te işlem gören şirketlerin dışındaki şirketlere direkt olarak ulaşıldığını vurguladı.
İhracat şampiyonu ‘Volgam Gıda’ Fortune 500’de yer almadı
17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasının kilit ismi Reza Zarrab, başkanı olduğu Volgam Gıda ile 2014 yılında en çok ihracat yapan bin firma arasında 13’üncü olarak Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından ödüle layık görülmüştü. Volgam Gıda Fortune 500 içinde yer almadı. Fortune Türkiye Yayın Direktörü Cüneyt Toros, şirket olarak kendilerine bir başvuru yapılmadığını söyledi. 2014’te 3 bin firma ile toplam 20 bin görüşme yapıldığını, ön şart belirten hiçbir firmanın listede yer alamadığını belirten Toros, “Volgam Gıda’dan yapılmış başvuru yok. Başvurması durumunda tüm verilerin açıklanmak üzere bizimle paylaşılması gerekecekti.” dedi.
Toros, bu yıl sekizincisi yayımlanan Fortune 500 Türkiye listesinin, Fortune Amerika’nın deneyimi ile oluşturduğu kriterler ışığında, Türkiye’de ilk kez şirket isimlerinin saklanmadığı, tüm verilerin eksiksiz olduğu, şeffaf ve objektif bir şirket sıralaması olduğunu söyledi.
Proje Bilgi Formu
Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.