İnşaat sektörü seçimler, siyasi gerilimler ve yüksek faizlerle imtihanını geride bıraktı derken bu defa kendisini doğrudan etkileyecek bir yasal düzenlemenin imtihanı ile karşı karşıya kaldı.
Sektör oyuncuları eğer gerekli tedbirleri almazsa, alamazsa 25 Mayıs’tan sonra şantiyesinde çalıştıracak eleman ve işçi bulamayacak. Çünkü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda 25 Mayıs 2015’te yayınlanan ve 25 Mayıs 2016 tarihinde yürürlüğe girecek olan tebliğ, çok tehlikeli 48 meslek grubu için Mesleki Yeterlilik Belgesi alınmasını zorunlu kılıyor. İş bu tebliğe göre, inşaat, makine, otomotiv, doğalgaz ve asansör bakım onarımı gibi sektörlerde çalışan kaynakçı, sıvacı, kalıpçı, montajcı ve bacacıların mutlaka mesleki yeterlilik belgesi alması gerekiyor.
Peki alınmazsa ne olacak?
48 meslek grubunda sözkonusu belgeyi alamayanlar o meslekte artık çalışamayacaklar. Eğer çalışırlarsa ve işveren buna göz yumarsa, işverene idari para cezası uygulanacak. İşveren her bir belgesiz çalışan için 500 lira idari para cezası ile karşı karşıya kalacak.
İnşaat sektörü bu ülkede istihdamın lokomotif sektörlerinin başında çünkü vasıfsız olan istihdama kapı açıyor. Ancak bakanlığın ilgili tebliği sektörde en azından belli alanlarda çalışanların vasıflı olmasını gerekli kılıyor. Son dönemde basında da yer bulan ölümlü şantiye kazalarına bakarsanız, siyasi iradenin bu ölümlerin önüne geçebilmek için böyle bir düzenlemeyi hayata geçirmesinin neden önemli olduğunu hatırlayacaksınız.
Önemli yaptırımları olan bu önemli tebliğe karşı sektör hassas mı? İşte sektörün sınavı burada başlıyor. Çünkü gelen bilgiler en az 350 bin ustanın hala belgesiz olduğunu ortaya koyuyor. Sadece duyarsızlık değil, belgelerin ve eğitimin yetişmemesinin de bu vahim tabloyu çıkardığı görülüyor.
Bunu gören hükümetin sektörü bir sıkıntıya daha sokmamak adına süre uzatımına gideceği öğrenildi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı’ya dayandırılan bilgilere göre düzenlemenin uygulama tarihi yıl sonuna uzatılacak. Bakan Sarı bir kez daha uzatma olmayacağını dile getirerek, belirlenen branşlarda yaklaşık 40 saatlik ücretsiz bir eğitim verileceğini ifade etti. Geçiş süresinde ilgili meslek çalışanlarının sınav ve belgelendirme ücretleri devlet tarafından karşılanacak. Hükümetin bu iş için 248 milyon liralık bütçe ayırdığı biliniyor.
İnşaat sektöründe usta olarak çalışan yaklaşık 1 milyon kişi bulunuyor. Çalışma Bakanlığı verilerine göre belge alması gereken usta sayısı 400 bin civarında ancak 50 bin usta belgesini aldı. Dolayısıyla şimdi top çalışanını bu eğitim ve belgeye zorlaması gereken işverenlerde…
Proje Bilgi Formu
Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.