İnşaat sektörünün temel iki maddesi demir ve çimentoda bir senede yüzde 200’ü bulan fiyat artışlarına tepkiler geliyor.
İnşaat sektörünün temel iki maddesi demir ve çimentoda bir senede yüzde 200’ü bulan fiyat artışlarına tepkiler geliyor. Cumhuriyet Gazetesi’nden Ali Can Polat’ın haberine göre; demir üreticileri ile masaya oturarak zamları belli bir noktada durduran müteahhitler, benzer bir anlaşmaya da çimentocularla gitmeyi istiyor. Müteahhitler anlaşma yapılmazsa 7 Eylül tarihinde inşaat bırakma eylemi yapacaklarına dikkat çekerken çimentocular ise fiyat yükselişlerinin yüzde 200 değil yüzde 80 bile olmadığına, gerçek yükselişlerin de yansıtılmadığını ileri sürüyor.
İnşaat sektörü dövizdeki ani dalgalanmalar, dünyada yükselen maliyetlerin iç piyasaya yüzde 200’leri gören oranlarda yansıması gibi problemlerle karşı karşıya. Maliyet yükselişleri ev fiyatlarını ve kiralarını da etkiliyor. Hem müteahhitler hem de vatandaşları mağdur duruma düşüren yükselişin daha fazla sürmesi halinde müteahhitler çözümleri arıyor. Gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulunan İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, özellikle çimento fiyatlarında fahiş yükselişler yaşandığını ve durdurulamadığını dile getirdi. Eylem kararını 2 Eylül’de üyeleriyle görüşeceklerine vurgu yapan Tellioğlu, “Kamu ve çimentoculardan krizi çözecek adım bekliyoruz. Çözülmezse 7 Eylül’de eylemimizi ivedilikle hayata geçireceğiz” diye konuştu.
Anlaşmak istiyoruz
Daha önce benzer bir durumu demir üreticileriyle yaşadıklarına ve bakanlıkların da müdahalesiyle bir fiyat yükselişinde anlaşmaya vardıklarına dikkat çeken Tellioğlu, şu açıklamalarda bulundu: “Demirciler 750 dolar fiyat koyunca oturduk bu zamları hesapladık ve fiyatı 670 dolara çekebildik. Aynı anlaşmayı çimentocularla da yapmak istiyoruz. Yoksa sektörün dayanacak gücü kalmadı çimentocuların maliyetlerinde de artış var bunu kabul ediyoruz ama ana girdilerini yüzde 200 zam yapacak kadar etkilemedi bu artış. Burada bir fırsatçılık seziyoruz.” Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren de maliyette yaşanan yükselişlerin sektörü dayanılmayacak noktaya getirdiğini de ifade ederek birliğin genellikle kamu inşaatları yaptığını ve yaşanan artışların sözleşmedeki endekslere yansımadığını belirtti. Eren, şu açıklamalarda bulundu: “Biz bu nedenle kamunun bir fiyat farkı kararnamesi ile bu artışları mevcut sözleşmelere yansıtmasını istiyoruz. Aksi takdirde bazı firmalar batacak kamunun inşaatları da sekteye uğrayacak. Maliye Bakanlığı ve Kamu İhale Kurumu ile görüştük olumlu sonuçlar bekliyoruz.” Çimentocular ise gerçek artışı yansıtmadıklarına vurgu yaparak “Maliyetlerimiz aşırı arttı buna rağmen gerektiği kadar zam yapmadık” diye konuştu.
Proje Bilgi Formu
Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.