IMF’den borsa ve konut piyasası uyarısı

Uluslararası Para Fonu (IMF) hafta içi yayımlanan bir raporunda hisse senedi ve konut piyasasındaki duruma vurgu yaparak büyük bir satış riski olduğunu belirtti.

IMF, ABD Merkez Bankası ve diğer merkez bankalarının pandemi sırasında sağladıkları desteği geri çekmesi nedeniyle küresel hisse senedi fiyatlarında ve konut değerlerinde ani ve keskin düşüş riski olduğunu belirtti.

IMF bu hafta içi açıkladığı altı aylık Finansal İstikrar Raporu’nda para politikasının ekonomik toparlanmayı zorlayabilecek durumlara yol açtığını belirtti.

Hisse senedi piyasasındaki uyumsuzlukların son 18 ayda yaygınlaştığı belirtilen raporda, “Ekonomik görünümün ani bir şekilde yeniden değerlendirilmesi veya beklenmeyen politika değişiklikleri durumunda fiyatlar önemli ölçüde düşebilir” denildi.

Raporda ayrıca konut fiyatlarına ilişkin de uyarılarda bulunuldu. Konut fiyatlarına yönelik aşağı yönlü risklerin önemli göründüğü ifade edilirken “En kötü senaryoda, önümüzdeki üç yıl içinde konut fiyatlarındaki düşüşün gelişmiş ekonomilerde yaklaşık yüzde 14 ve gelişmekte olan piyasalarda yüzde 22 olacağı tahmin ediliyor” ifadelerine yer verildi.

Ancak IMF’ye göre konut değerleri 2008 mali krizi dönemi kadar gergin görünse de, bankacılık sistemi o zamana göre çok daha iyi durumda.

IMF Para ve Sermaye Piyasaları Departmanı direktörü Tobias Adrian bir röportajda, “Şoklar merkez bankaları kaynaklı olabilir. Çünkü önceden tahmin edilenden daha hızlı sıkılaşıyorlar” dedi.

“Oldukça büyük bir satış görebileceğimizden endişe ediyoruz” ifadelerini kullanan Adrian, IMF ve pek çok merkez bankasının ‘geçici enflasyon’ tezi konusunda hemfikir olduğunu belirtti. Ancak bu tahminin etrafında belirsizlik olduğunu da sözlerine ekledi.

Adrian merkez bankalarının hesabını karmaşıklaştıran şeyin “daha önce gördüğümüz hiçbir şeye benzemeyen” enflasyon baskılarının ortaya çıkması olduğunu söyledi.

 

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıİsviçre’nin konut kooperatifleri sistemi nasıl işliyor?
    Sonraki yazıKİPTAŞ’ın konut, arsa ve dükkanları müzayedede satıldı