Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, imara aykırı olarak inşa edilen binaları uydudan görüntüleyecek. Yerel yönetimler de imar planı hazırlarken bu sistemi kullanacak.
Çalışmalarına devam eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, imara aykırı kaçak yapılara göz açtırmamak için sıkı çalışma başlattı. Sabah Gazetesi haberine göre, kaçak yapılarla ilgili izlenecek yol haritası da netleşti. Bakanlık kaçak yapılaşma ve çarpık kentleşmenin önüne geçmeyi planlıyor. 3 boyutlu şehir modeli üzerine çalışmalar yapan bakanlık konuyla ilgili Tapu Kadastro Müdürlüğü’nü görevlendirdi. Yeni sistemle imara aykırı yapılar uydudan görüntülenecek. Yerel yönetimler de imar planı hazırlarken bu sistemi kullanılacak.
Türkiye genelinde imar barışı dahilinde olmayan, 15 milyon, İstanbul’daki 4 milyon kaçak yapı bu sistem sayesinde tespit edilecek ve yıkılacak. 3 boyutlu şehir modelleri için ilk etap ihaleleri önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek. Bu model, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ikinci 100 günlük icraat planları arasında yer alıyor. Şehrin doku ve topografyası ile vizyon projelerinin seçilen pilot bölgelerde üç boyutlu olarak sayısal ortama aktarmayı ve çevrimiçi olarak kamuoyu ile paylaşmayı sağlayan bir veri sistemi olan proje kapsamında vatandaşlar da e-Devlet üzerinden Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi’ne (TAKBİS) girerek, satın alacakları veya kiralayacakları evleri 3 boyutlu görebilme imkânına sahip olabilecek. Kaç oda, kaç salon, salonun büyüklüğü, mutfağın büyüklüğü nedir, dairenin planı nedir, bunların hepsini imar planı 3 boyutlu olarak kendi gözüyle birebir olarak görecek.
İmar planı çalışmaları dahilinde 3 boyutlu takip sistemi nasıl işleyecek?
İmar planı çalışmaları dahilinde ilk olarak kameralı uçaklarla uçuşlar yapılıp, fotoğraflanıyor ve elde edilen bu bilgilerden haritalar üretiliyor. Sonra bunların entegrasyonuyla ilgili ofiste bazı çalışmalar yapılıyor. Yani binanın cepheleri de 3 boyutlu hale getiriliyor. Daha sonra da bu binaların mimari projeleri sayısallaştırılarak, binayla entegre ediliyor. ‘Tapu ve kadastro bilgileri, maliki kimdir, alanı ne kadardır, üzerinde bir tahkikat var mıdır’ gibi bütün tapu ve kadastro bilgileri de entegre olduktan sonra da proje hayata geçiriliyor.
Proje Bilgi Formu
Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.