İlk yerli yeşil bina tanıtıldı

Dünya Yeşil Binalar Konseyi üyesi olan ve yapı sektörünün yeşil dönüşümüne liderlik eden ÇEDBİK, 100’den fazla üyesiyle 2007 yılından beri “yeşil bina” sistemi ile ilgili bilinçlendirme çalışmalarına ara vermeden devam ediyor. 4 senedir ÇEDBİK tarafından düzenlenen ve gelenekselleşen “Yeşil Binalar Zirvesi”, bu sene 4-5 Şubat 2016 tarihinde InterContinental Otel’de “ÇEDBİK Kongre 2016” adı altında kongre olarak düzenleniyor. Ana temasının "Dayanıklı Şehirler İçin Düşünsel Dönüşümler" ve "Binadan Yerleşkeye Bütünsel Tasarım için Diyalog" olarak belirlenen kongrenin ilk ayağı 4 Şubat Perşembe günü başladı. ÇEDBİK Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Özdil’in, Uluslararası Müteahhitler Konfederasyonu Başkanı Emre Aykar’ın ve Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdür Yardımcısı Erdal Çalıkoğlu’nun açılış konuşmalarını yaptığı ilk gün belgeleme, yerleşme ve malzeme oturumları gerçekleştirildi. ÇEDBİK Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Özdil, “7 oturumda, 7 başlık altında ve 40 konuşmacıyla sürdürülebilir bina alanında hemen her önemli konuya değineceğimiz kongrede, izleyicilerin de katılımcı olabilecekleri, etkin rol alabilecekleri bir diyalog ortamı geliştirmeyi hedefliyoruz. Her panelden sonra katılımcılar, konuşmacılara soru soracaklar, konuyla alakalı düşüncelerini ve çalışmalarını paylaşacaklar. Böylece ortak bir akıl sağlanmış olacak. Yeşil binalar konusunda Türkiye’nin en büyük kongresi olan ÇEDBİK Kongre 2016 için yurt dışından kendi alanlarında uzman kişilerde aramızda bulunuyor. Yarın, ÇEDBİK Kongre 2016’nın ‘kongre sonuç bildirgesi’ni de yayınlayacağız.” derken, sözlerine şu şekilde devam etti: “Ekolojik sorunların her geçen gün arttığı günümüzde, enerji ve çevre duyarlılığının tasarım ve inşaata yansıtılması için oluşturacağımız alt-yapı, eko-malzeme yapımı konusunda tüm özel kurum ve kuruluşların, akademik çevrelerin desteği bizler için hayati önem taşıyor. Bugün ÇEDBİK olarak, Türkiye’nin en büyük kongresini düzenlemenin ve Türkiye’nin kendine ait, ilk yerli yeşil bina sertifikası ÇEDBİK-Konut’u hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz.” Selçuk Özdil’den sonra söz alan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdür Yardımcısı Erdal Çalıkoğlu ise Türkiye’de artan nüfus ve refah düzeyi, sanayileşme gibi nedenlerle enerji kullanımının hızla arttığına, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığının yüzde 75’lerde olduğuna ve enerji ithalatının faturasının 55 Milyar Dolar seviyelerine çıktığına dikkat çekti.

Türkiye’nin ilk yerli yeşil bina sertifikası Antteras projesinin oldu

İlk panel “Sürdürülebilir Bina Belgeleme”de, Turkeco’dan Dr. Duygu Erten, Erke Tasarım’dan Cemil Yaman, İltay’dan Ebru Ünver, Dome Mimarlık’tan Murat Yılmaz, MİMTA’dan Ömer Moltay ve Alarko Carrier’den Hırant Kalataş yer alırken, panel sonrasında Türkiye’nin ilk yerli yeşil bina konut sertifikası ÇEDBİK-Konut da tanıtıldı. Alarko Carrier Pazarlama’dan Sorumlu Grup Koordinatör Yardımcısı ve ÇEDBİK Yönetim Kurulu Üyesi Hırant Kalataş ise ÇEDBİK-Konut sertifikası üzerinde yıllardır çalışıldığını ve ilk kez 2. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi’nde, Türkiye’nin kendine ait ilk yerel yeşil bina sertifikasının müjdesinin verildiğini belirtti. Katılımcıların da sorularıyla birlikte interaktif bir şekilde ilerleyen panelde, Kalataş’ın konuşmasından sonra ÇEDBİK Başkanı Selçuk Özdil, Türkiye’nin ilk yerli yeşil konut sertifikasını Ant Yapı’nın Antteras projesine verdi. Sertifikayı alan Ant Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Okay, “Antteras projesini ilk olarak 1990'da İngiltere'de kullanılmaya başlanan daha sonra dünyanın birçok ülkesinde benimsenen çevre dostu bina sertifikası, BREEAM’in standartlarına uygun olarak tasarladı. Şimdi de Türkiye’nin ilk yerli konut sertifikası ÇEDBİK-Konut’u ilk alan proje olmamız, bizim için bir prestijdir.” dedi. 9 ana başlık, 4 ön koşul ve 44 konu değerlendirmesi sonucu oluşturulan ÇEDBİK-Konut’ta, yeşil proje yönetimi, arazi kullanımı, su kullanımı, konutta yaşam, işletme ve bakım gibi kriterler ön planda tutuluyor. Bu kriterler sonucunda “iyi” dereceyle Antteras, ÇEDBİK-Konut sertifikasını aldı. ÇEDBİK’in hedefi, yıl içerisinde 30 projeye daha ÇEDBİK-Konut sertifikasını verebilmek.

Kongre, 5 Şubat’ta da devam edecek

“Sürdürülebilir Bina Belgeleme”den sonra Sürdürülebilir Yerleşke” ve Sürdürülebilir Malzeme” panelleriyle devam eden kongrede Mimar Murat Kader, İMSAD’dan Otay Alptekin de panelistler arasındaydı. BASF, Şişecam, Interface, Garanti Bankası, Şekerbank, Ytong, Ponsblok, Siemens, Schneider, Alarko gibi firmaların sponsor ve katılımcı, ayrıca İMSAD, SKD, IZODER, XPS, THBB, TMMOB, Mimarlar Odası gibi konusunda önde gelen derneklerin ise desteklerinin olduğu kongrenin 5 Şubat programında ise şu paneller bulunuyor:

Sürdürülebilir Bina Yönetimi
Sürdürülebilir Verimlilik
Entegre Tasarım
Sürdürülebilir Finans
 

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazı“İFM ile, Finans Turizmine yılda en az 11 milyar dolarlık katkı sağlanabilir “
    Sonraki yazıCennet Koru’da uygun ödeme fırsatları
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın