Dünya gazetesinin haberine göre, bu amaçla yürürlükteki İcra ve İflas Kanunu'nun 179. maddesi değiştiriliyor.
Buna göre sermaye şirketleri ile kooperatiflerin, aktiflerin muhtemel satış fiyatları üzerinden düzenlenen ara bilânçoya göre borca batık olduğu idare ve temsil ile vazifelendirilmiş kimseler veya şirket ya da kooperatif tasfiye hâlinde ise tasfiye memurları veya bir alacaklı tarafından beyan ve mahkemece tespit edilirse önceden takibe hacet kalmaksızın bunların iflasına karar verilecek.
Kimler İflas Erteleme İsteyecek?
Tasarıyla göre şu durumlarda iflas erteleme istenebilecek?
İdare ve temsil ile vazifelendirilmiş kimseler ya da alacaklılardan biri, şirket veya kooperatifin malî durumunun iyileştirilmesinin mümkün olduğuna dair bir iyileştirme projesini mahkemeye sunarak iflasın ertelenmesini isteyebilecek.
Ancak, iyileştirme projesinde, yeni nakit kaynak konulması dahil nesnel ve gerçek kaynaklar ve önlemler ile erteleme süresince tüm işletme giderlerinin ve çalışma sermayesinin nasıl karşılanacağı gösterilmesi zorunlu olacak.
Mevcut borçların ödeme süre ve tutarlarını, alacaklıların adreslerini, faaliyet gösterilen sektörün özelliklerine göre stoklar ile bunların bekleme sürelerini ve tutarlarını gösteren listeler, mali tabloların denetlendiğine ilişkin bağımsız denetim raporları ve parasal olmayan aktiflerin muhtemel satış bedellerine ilişkin uzman değerleme raporları, şirket veya kooperatifin ticaret sicili tasdiknamesi ile iyileştirme projesinin ciddî ve inandırıcı olduğunu gösteren diğer bilgi ve belgelerin, işletmenin devamlılığı esasına göre düzenlenmiş ara bilânçoyla birlikte mahkemeye sunulması zorunluluğu getiriliyor.
Belirtilen liste ve belgelerin iflas erteleme talebiyle birlikte sunulmaması veya mahkemece verilecek iki haftalık kesin süre içinde tamamlanmaması halinde iflas erteleme talebi ispatlanamamış sayılacak.
Borca batık olduğunun anlaşılması halinde talep sahibi şirketin veya kooperatifin iflasına karar verilecek.
Bir yıl geçmeden iflas erteleme istenemeyecek
Tasarıya göre, daha önce iflas ertelemeden yararlanmış bir sermaye şirketi veya kooperatif, duruma göre uzatmalar dahil erteleme süresinin bitiminden itibaren bir yıl geçmedikçe iflas erteleme talebinde bulunamayacak. Erteleme kararı üzerine borçlu aleyhine hiçbir takip yapılamayacak, önce başlamış takipler duracak, ihtiyati tedbir ile ihtiyati haciz kararları uygulanamayacak, zamanaşımı ve hak düşüren süreler işlemeyecek. İflas ertelemede süre uzatması da 4 yıl yerine 2 yıl ile sınırlandırılıyor.
Proje Bilgi Formu
Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.