Hindistan’da yüksek mahkeme, Hint halkı tarafından kutsal sayılan Ganj ve Yamuna nehirleri hakkında hukuki olarak “gerçek kişi” statüsünde değerlendirilmesine karar verdi.
BBC’de yer alan habere göre, ülkenin kuzeyindeki Uttarakhand eyaleti yüksek mahkemesi, Ganj ve Yamuna nehirlerine, “yaşayan gerçek kişi” statüsü verilmesi ve haklarının “yasal vasi” sıfatıyla eyalet yetkilileri tarafından korunması yönünde karar aldı.
Mahkeme, yeni yasal statüyle akarsuları kirletmenin bir insana zarar vermekle aynı yasal yaptırıma tabi olacağını belirtti.
Her iki nehrin de Hindu inancında “derin bir yeri” olduğu, insanların nehirlerle kolektif olarak “manevi bir bağ” kurdukları vurgulanan mahkeme kararında, “Nehirlerin Hint nüfusunun sağlığı ve gönenci için önemi büyük. Onlar kadim zamanlardan bu yana bize fiziksel ve ruhsal dirlik veren kaynaklar.” ifadeleri yer aldı.
Ganj ve Yamuna nehirleri Hint kültüründe kutsal kabul ediliyor. Halkın büyük bölümü onları tanrıça olarak görüyor. Ancak ülkenin büyük yerleşim merkezlerini kat eden akarsular sanayileşme ve kentleşmenin beraberinde getirdiği kirlilik tehdidiyle karşı karşıya. Yeni statünün nehirlerin muhafazasına ve kirlilikten korunmasına yardımcı olması bekleniyor.
Daha önce Yeni Zelanda’da Whanganui Nehri, gerçek kişilerin sahip olduğu yasal hakları kazanarak dünyada bu statüye sahip ilk akarsu olmuştu.
Bugün Hindu dinine mensup 30 milyon Hintli hacının Kumb Mela Bayramı için Ganj ve Yamuna nehirlerinin sularına girmesi bekleniyor.
Hindu inancına göre bugün, dünyanın en geniş katılımlı dini toplantısı olarak addedilen Kumb Mela bayramının, altı yıkanma gününden en uğurlu olanı.
Hindular Ganj ve Yamuna nehirlerinin kesiştiği nokta olan Sangam’ın sularına girmenin günahları temizleyeceğine ve selamet getireceğine inanıyor.
Ocak ve Şubat ayları boyunca 55 gün devam eden Kumb Mela bayramı 12 yılda bir kutlanıyor.
Bugün ayrıca sadece 144 yılda bir kutlanan ve bayramın en uğurlu günü sayılan Maha Kumb Mela olarak addediliyor.
Bu yıl bayram boyunca toplam 100 milyon Hindu hacının yıkanmak için kutsal sulara girmesi bekleniyor.
Bayramın ilk yıkanma günü olan 14 Ocak’ta Hindu dinine mensup sekiz milyon hacı kutsal nehirlerin sularına girmişti.
Proje Bilgi Formu
Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.