Rayiç değeri 5 milyon 227 bin lirayı aşan tüm konutlar ‘Değerli Konut Vergisi’ (DKV) kapsamında yer alıyor. Türkiye genelinde 150 bin değerli konut olduğu tahmin ediliyor. Peki, hangi konut için ne kadar vergi veriliyor?
Değerli Konut Vergisi, mesken nitelikli gayrimenkulün yer aldığı yerdeki yetkili vergi dairesine tahsil ediliyor. Milliyet’ten Duygu Erdoğan’ın haberine göre; Değerli Konut Vergisi için evin değeri hesaplaması yapılırken Emlak Vergisi Kanunu’nun 29’uncu maddesine göre tespit edilen emlak vergisine esas bina vergi değeri esas alınıyor. Bu rakama her sene yeniden değerleme oranı dahil ediliyor. 2021 için uygulanan yeniden değerleme oranının (yüzde 9.11) yarısı (yüzde 4.55) eklendiğinde bu yıl için ortaya çıkan rakamlar şu şekilde:
-5 milyon 227 bin TL ile 7 milyon 841 bin TL arasında olanlar, 5 milyon 227 bin TL’yi aşan kısmı için binde 3,
-10 milyon 455 bin TL’ye kadar olanlar 7 milyon 841 bin TL’si için 7 bin 842 TL, fazlası için binde 6,
-10 milyon 455 bin TL’den fazla olanlar 10 milyon 455 bin TL’si için 23 bin 526 TL, fazlası için binde 10.
Kimler ödeyecek?
2021 senesi için DKV beyannameleri şubat ayında verildi. Takip eden yıllar için yıllık olarak beyanname verilecek. Kakıcı & Şimşek Hukuk Bürosu kurucularından Avukat Elvan Kakıcı Şimşek, tapuda konutun sahibinin, değerli konut vergisinin mükellefi olduğunu dile getirdi. Şimşek, “Ancak eğer tapuda bir intifa hakkı tesisi yapılmış ise bu sefer verginin mükellefi intifa hakkı sahibi olup vergi intifa hakkı sahibi tarafından ödenecektir. Yine bir konuta birden çok kişinin paylı mülkiyet halinde sahip olması durumunda, taşınmazın verginin konusuna girip girmediği tespit edilirken hissedarların payları değil, taşınmazın toplam değeri dikkate alınır ancak pay sahipleri hisseleri oranında vergiden mükellef olurlar” dedi. Türkiye sınırları içinde konut (mesken) nitelikli tek taşınmazı olanların, değeri ne olursa olsun Değerli Konut Vergisi ödemeyeceklerini söyleyen Şimşek, ayrıca birden fazla konut nitelikli taşınmazı bulunanların, değerli konut vergisi konusuna giren en düşük değerli konut nitelikli tek gayrimenkulün vergiden istisna olacağını söyledi.
Henüz satılmıyorsa
Ek olarak genel ve özel bütçeli idarelerin, belediyelerin, üniversitelerin ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığının maliki veya intifa hakkına sahip olduğu mesken nitelikli gayrimenkullerin ile yabancı devletlere ait olup elçilik ve konsolosluk olarak kullanılan mesken nitelikli gayrimenkuller ile elçilerin ikametine mahsus mesken nitelikli taşınmazlar (karşılıklı olmak şartıyla) ve merkezi Türkiye’de bulunan milletlerarası kuruluşlara, milletlerarası kuruluşların Türkiye’deki temsilciliklerine ait mesken nitelikli gayrimenkullerin vergiden istisna olacakSon olarak esas faaliyet konusu bina inşası olanların işletmelerine kayıtlı olan ve henüz ilk satışa, devir ve temlike konu edilmemiş yeni inşa edilen mesken nitelikli taşınmazlar da vergiden muaf oluyor.
Proje Bilgi Formu
Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.