HAKAN BUCAK; RUSLARA KONUT SATIŞINDA YEDİ AYDA 2021’DEKİ RAKAMLARA ULAŞTIK

Türkiye İstatistik Kurumu Ocak – Temmuz dönemi konut satış istatistiklerini açıkladı. Buna göre, 2022’nin ilk yedi ayında geçen yılın aynı dönemine göre konut satışı yüzde 24,2 artış gösterdi ve 820 bin 300 adet olarak gerçekleşti. Söz konusu konutların 39 bin 322’sini yabancı yatırımcılar alırken, Rus kaynaklı ilginin artarak devam ettiği görüldü. Mars Investment Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Bucak, “Ocak – Temmuz döneminde Rus yatırımcısının Türkiye’den aldığı toplam konut sayısı 5300’ü aştı. 2021’deki rakama yedi ayda ulaştık” dedi.

Hakan Bucak, Rus merkezli ilginin yılın ikinci yarısında bir miktar azalabileceğini çünkü, vatandaşlık ve ikametgah veren ülkelerin savaş nedeniyle uyguladıkları ambargoyu kaldırdığını ve Rus vatandaşlarından tekrar başvuru almaya başladığını da sözlerine ekledi. Iraklı ve İranlı yatırımcılarda ise talep yönlü geri çekilme gözlemlediklerini aktaran Hakan Bucak, “Temmuz ayında, geçen yılın aynı ayına göre Iraklı ve İranlı yatırımcıya konut satışında yüzde 39’luk azalış yaşandı. Bu durumu gayrimenkul yolu ile vatandaşlık edinim bedelinin 250 bin dolardan 400 bin dolara çıkarılmasının ilk etkileri olarak yorumluyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

 

 

Mars Investment Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Bucak, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Ocak-Temmuz dönemi konut satış rakamlarını değerlendirdi. 2022’inin ilk yedi ayında 820 bin 300 konutun satıldığını ve geçen yılın aynı dönemine göre yaşanan artışın yüzde 24,2 olduğunu kaydeden Hakan Bucak, “Bu rakam içinde yabancı yatırımcı 39 bin 322 konut ile yer alıyor. Yabancı ilgisine baktığımızda Rusların Temmuz’da da liderliklerini devam ettirdiklerini görüyoruz. Ocak – Temmuz döneminde Ruslara satışı gerçekleşen konut adedi 5300’ü aştı. 2021 yılının tamamı için bu rakam 5379. Yedi ayda geçen yılın toplam rakamlarına ulaşılmış durumda” dedi.

Rusya – Ukrayna arasındaki savaş kaynaklı talep artışının yılın ikinci yarısında bir miktar geri çekilmesini beklediklerini de söyleyen Hakan Bucak, “Savaş dolayısıyla ambargo uygulayan ülkeler kararlarında gevşemeye gitti. Vatandaşlık ve ikametgah veren ülkeler, Rus vatandaşlarından tekrar başvuru almaya başladı. Aslında bu geri çekilmenin sinyallerini ufak ufak görmeye başladık. Temmuz rakamlarına baktığımızda Haziran’a göre yüzde 83’lük bir düşüş yaşandığını görüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

 

Irak ve İranlı Yatırımcı İlgisinde Yüzde 39’luk Düşüş Yaşandı

Hakan Bucak, 13 Haziran itibariyle uygulanmaya konulan gayrimenkul yolu ile vatandaşlık edinim bedelinin 400 bin dolara çıkarılmasını da değerlendirdi. Rakamın 250 bin dolardan 400 bin dolara çıkarılmasının negatif etkilerini temmuz ayı itibariyle görmeye başladıklarını dile getiren Hakan Bucak, şunları kaydetti: “Temmuz ayı rakamlarını incelediğimizde geçen yılın aynı ayına göre özellikle Iraklı ve İranlı yatırımcıya konut satışında yüzde 39’luk geri çekilme yaşandığını görüyoruz. Haziran döneminden temmuz ayına kalan çok fazla tapu devri olduğu için, sınırlı bir geri çekilme yaşadık. Gerçek tablo Eylül’de açıklanacak olan Ağustos ayı satış rakamlarından sonra ortaya çıkacak. O zaman muhtemelen daha yüksek rakamlarla karşı karşıya kalacağız. Bu beklediğimiz bir durumdu. Geri çekilme iki ya da üç ay daha sürecektir. Yabancı yatırımcının bu yeni sürece adapte olmasıyla birlikte ilginin eski seviyelerine dönmesini öngörüyoruz.”

 

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıKONUTDER: Bayram ve yaz tatili konut satışlarını etkiledi
    Sonraki yazıİZODER Başkanı Emrullah Eruslu: “Yapılarımızın güvenliği için su yalıtımı uygulamalarını yaygınlaştırmalıyız”