Terör örgütleri ve fuhuş sektörünün tercih ettiği günlük ev kiralamaya kapsamlı denetim geliyor. İçişleri Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı’nın yürüttüğü çalışmada günlük ev kiralamalar anlık takibe alınıyor. İnternet sitelerinde yer alan günlük kiralamalar incelemeye tabi tutulacak.
Yerli ve yabancıların kiralamalarına ilişkin araştırma yapılacak. Muhtarlarında yer alacağı çalışma ile canlı bombaların ve fuhuş yapanların kaldıkları yerlere neşter vurulacak. Buna göre Maliye günlük ev kiralamalarını anlık olarak izleyerek bildirimde bulunup bulunmadığını görecek. Kayıtlar anlık olarak emniyete düşecek. Emniyet güçleri ile muhtarlar da süreçte aktif olarak yer alacak.
Star’ın gündeme getirdiği ‘günlük kiralık evler’ ile ilgili çalışmada, ev sahiplerine günlük kiralamalara ilişkin muhtarlara bildirimde bulunmaları konusunda uyarı yapılacak. Evini kiraladığı kişiyle ilgili kimlik bilgilerini bildirmeyenlere cezai yaptırım uygulanacak.
Maliye, Türkiye’de günübirlik kiralamalarının en fazla yapıldığı illeri tespit ederek kayıt dışılıkla mücadelede uygulanacak yöntemlerle ilgili yol haritasını belirledi. Buna göre gayriahlaki ilişki, terör saldırıları ve kayıt dışını önlemek amacıyla öncelikli olarak internet sitelerinden verilen günlük ev kiralamalar mercek altına alınacak.
Günübirlik Konut Kiralamaları Takip ve İzleme Sistemi ile ilanı verilen yerlerin tapu ve vergi bilgileri anlık olarak görülebilecek. Bilgilerde uyuşmazlık yaşanması halinde emniyet birimleri operasyon düzenleyecek. Ayrıca hem Maliye hem de emniyet birimleri sahaya inerek denetimde bulunacak.
Günlük ev kiralamalarına yönelik denetim ve alınan önlemlere ilişkin değerlendirmede bulunan üst düzey bir ekonomi yetkilisi, “Buralar, son dönemde teröristlerin ve fuhuş yapanların sıkça kullandığı mekanlara dönüştü. Herhangi bir yerde de kaydı yok. Kimlerin kaldığı bilinmiyor. Konaklamalarda normalde emniyete kimlik bildirimi yapılması gerekiyor. Ev sahipleri herhangi bir şekilde kimlik bildirmediği için kendileri de suçlu duruma düşüyor. Maliye Bakanlığı’nın sistemi ile günlük takip yapma imkanı var. Tapu ve vergi kayıtları elektronik ortamda alınıyor. Bilgiler direk olarak emniyete de düşecek” diye konuştu.
Kayıt Dışı Ekonominin Azaltılması Programı Eylem Planı kapsamında turizm sektörüne de yönelik detaylı bir çalışma daha başlatıldı. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) koordinasyonunda yürütülen çalışmalarda turizm sektöründeki kayıt dışılığın önlenmesine yönelik olarak, internet üzerinden yurt içi ve yurt dışından otel, pansiyon, günübirlik ev gibi konaklama rezervasyonlarının takibi, sektörde e-fatura ve e-arşiv uygulamaları yakından takip ediliyor. Maliye Bakanlığı kayıt dışı ekonominin milli gelire oranını 2018 yılı sonuna kadar yüzde 26,5’ten yüzde 21,5’e düşürmeyi hedefliyor.
Proje Bilgi Formu
Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.