Greenox’tan bir ilk daha

Türkiye’nin ilk dikey ormanı Greenox, EDGE Yeşil Bina Sertifikası aldı.

Aycan & Feres İş Ortaklığı tarafından İstanbul’un yatırım açısından değeri yükselen semtlerinden Çeliktepe’de 120 milyon TL yatırımla inşa edilen Greenox projesi, Uluslararası Finans Kurumu (IFC) tarafından başlatılan EDGE Yeşil Bina Sektörel Gelişim Programı kapsamında Türkiye’nin ilk EDGE Yeşil Bina Sertifika almaya hak kazanan binası seçildi.

Dikey orman konseptiyle inşa edilen ve toplam 170 konuttan oluşan Greenox, hem enerji, su ve hammadde kaynaklarının kullanımında sağladığı verimlilik ile sakinlerinin enerji ve su giderlerinde yüzde 40’ı aşkın tasarruf etmesini sağlayacak, hem de 25 bin 500 bitki ve 900 ağaca ev sahipliği yaparak yılda en az 2 bin 373 metreküp oksijen üretecek.

Greenox’un EDGE Yeşil Bina Sektörel Gelişim Programı kapsamında pilot proje seçilmesine ilişkin imza töreni Aycan Gayrimenkul Başkanı Ahmet Tüfekçibaşı, Feres Gayrimenkul Yatırım Ortağı Murat Yağan, Aycan & Feres İş Ortaklığı Yönetim Kurulu Üyesi ve Proje Konsept Mimarı Salih Çıkman, IFC Ülke Yöneticisi Jesper Kjaer, IFC Kıdemli Özel Sektör Geliştirme Uzmanı Eduard Yakubov ve IFC Yeşil Binalar Danışmanı Naz Beykan’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Ülkemize örnek oluşturmasını diliyoruz

İmza töreninde bir sunum gerçekleştiren Aycan & Feres İş Ortaklığı Yönetim Kurulu Üyesi ve Proje Konsept Mimarı Salih Çıkman, şehir merkezinde yaşayan insanların yeşile ve oksijene duyduğu ihtiyaçtan yola çıkarak Greenox’un hayat bulduğunu dile getirerek, “Dünya çapında hayata geçen yeşil bina projelerini inceleyerek Greenox’u Türkiye’nin ilk dikey ormanı olarak projelendirdik. Greenox, sürdürülebilir yeşil yaşamın öncüsü olarak yeni nesillere sağlıklı ve her anı yaşanmaya değer bir hayat veriyor” dedi.

Salih Çıkman, şöyle devam etti: “Aycan & Feres İş Ortaklığı olarak Aralık ayı sonunda teslimine hazırlandığımız Greenox, bugün bir ilke daha imza atıyor. Günümüzde yeşile ve doğaya saygılı, enerji ve su kaynaklarını verimli kullanan projelere ihtiyaç duyuyoruz. İşte bu bilinçle Greenox, cephesinde yer alacak 900 ağaç ve ağaç, 25 bin 500 bitki ile yükseldiği yerin en yeşil binası olarak bölgenin oksijen deposu olurken sunacağı enerji ve su tasarrufu ile yaşayanlarının bütçesine katkı sağlayacak. Yalnızca konutlarıyla değil, sosyal alanları ve sunduğu imkânlarla kentsel dönüşümün bir simgesi olarak Greenox, Çeliktepe’de yılda 2 bin 373 metreküp oksijen üreterek adeta bir oksijen deposu olacak. Bu sayede mevcut binalara oranla Greenox, hem atmosfere yılda 250 ton daha az karbon salacak hem de yaklaşık yüzde 40 oranında su ve enerji tasarruf sağlayacak. Gerek sahip olduğu yeşil donatılar, gerekse çevresine katacağı artılar değerlendirildiğinde adeta yaşayan canlı bir organizma gibi olan Greenox, Uluslararası Finans Kuruluşu tarafından ülkemizde başlatılan EDGE Yeşil Bina Sektörel Gelişim Programı kapsamında global arenada ülkemiz adına bayrağı taşıyan ilk proje olarak pilot proje seçildi. Türkiye’de ilk ve dünyada ikinci dikey orman konseptine sahip olan projemizin gelecek dönemde ülkemizde örnek oluşturmasını diliyoruz.”

Enerji tüketiminin yüzde 33’ünü konutlar gerçekleştiriyor

IFC Türkiye Ülke Yöneticisi Jesper Kjaer de konuşmasında Türkiye’de enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 33’ünün konutlar tarafından gerçekleştirildiğini, Dünya Bankası ve IFC olarak Türkiye’nin iklim konusundaki hedeflerine ulaşmasını desteklediklerini belirterek; “Yaklaşık 130 ülkede yeşil binalar inşa edilmesini sağlayan ve IFC’nin bir buluşu olan EDGE sertifikasyonunun Türkiye’de bu tip binaların yapılmasını teşvik edeceğini umuyoruz. Türkiye’de pilot proje olarak seçtiğimiz Greenox’un sektörde iyi bir örnek teşkil edeceğine inanıyoruz” dedi.

Teslimler Aralık sonu

Toplam 170 konuttan oluşan Greenox, Büyükdere Caddesi’ne ve 4. Levent metro istasyonuna 400 metre mesafede rezidans konforu, lokasyon avantajı, 1100 metrekare sosyal tesis alanı ve yüksek tasarruf ile verim sağlayan sürdürülebilir sistemleriyle dikkat çekiyor. Aralık ayında teslimlerine başlanacak olan Greenox, enerji, su ve malzeme kategorilerinde en az yüzde 40’a varan tasarruf oranıyla yeşil bir yaşam sunmanın yanı sıra iş, alışveriş ve eğlence merkezlerine olan yakınlığıyla da şehrin merkezinde bir yaşam vadediyor.

EDGE Yeşil Bina Sektörel Gelişim Programı nedir?

Dünya Bankası Grubu’nun bir üyesi olan IFC’nin bir yeniliği olan EDGE (Yüksek Verimlilik İçin Tasarımda Mükemmellik) 130 ülkede yeni binalar tasarlamak amacıyla herkes tarafından kullanılabilen ücretsiz bir uygulamayla desteklenmektedir. Projelerin EDGE standardına ulaşması ve sertifikasyona hak kazanması için enerji, su ve malzeme alanlarında yüzde 20 verimliliği karşılaması gerekmektedir. EDGE’nin hedefi önümüzdeki yedi yıl içinde öncelikli pazarlarda yeni başlayan inşaatların yüzde 20’sini geleneksel binalardan yeşil binalara dönüştürmektir. Bu çaba, yeşil bina konseyleri ve Kosta Rika, Hindistan, Endonezya, Güney Afrika ve Vietnam’daki diğer sertifikasyon hizmeti veren kuruluşlar tarafından desteklenmektedir. EDGE’in ana finansman kaynakları Avusturya, Kanada, Danimarka, ESMAP, Avrupa Birliği, Finlandiya, GEF, Japonya ve İsviçre’dir.

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıKentsel dönüşüme KHK desteği
    Sonraki yazıTabanlıoğlu Mimarlık’ın Bodrum Loft projesine ödül
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın