Gazbeton, hiç yanmıyor


Gazbetonun “A1 sınıfı hiç yanmaz yapı malzemeleri” kategorisinde yer aldığını ve Eurocode 6’ya (EN 1996-1-2) göre gazbeton duvarların 240 dakikaya kadar yangın dayanımına sahip olduğunu belirten Türkiye Gazbeton Üreticileri Birliği (TGÜB) Genel Sekreteri Gülay Özdemir: “Warrington Fire Laboratuvarları tarafından yapılan testte, gazbeton ile örülen 20 cm kalınlığındaki duvar, 240 dakika boyunca yangın etkisinde bırakıldı. 1.200oC sıcaklığa ulaşılmasına rağmen, 4 saat sonunda yangına maruz bırakılan gazbetonun arka yüzeyindeki ısı 57 oC derecede kaldı ve gazbeton duvar 240 dakikalık yangına hasar görmeden karşı koydu” dedi.

Gazbetonun yangın direncinin yanı sıra, yangının yayılmasını da önlediğine dikkat çeken Özdemir: “Mineral kompozisyonundan dolayı gazbeton A1 sınıfı, hiç yanmaz bir malzemedir. Bu aynı zamanda gazbetonun yangın anında duman ve zehirli gaz çıkarmayarak, yangındaki en büyük can kaybı nedeni olan zehirlenme nedeniyle ölümleri de önlüyor. Bu nedenle gazbeton, yapılarda yangın güvenliği konusunda önemli bir fark yaratmaktadır. Hem yapıyı hem de içindeki insanı koruyan gazbeton, yapıların duvar çözümlerinde, özellikle de “yangın duvarı” ve “yangın güvenlik holü” çözümlerinde vazgeçilmez bir seçenektir” dedi.

2015’in İlk 6 Ayında İstanbul’da çıkan yangınların % 74'ü Yapısal Yangınlar
 

Türkiye Yangından Korunma ve Eğitim Vakfı (TÜYAK) tarafından 12-13 Kasım 2015 tarihinde düzenlenen Yangın ve Güvenlik Sempozyumunda Türkiye Gazbeton Üreticileri Birliği (TGÜB), “Binaların Yangından Korunması ve Yapı Malzemeleri” adlı sunumuyla yer aldı. Gazbeton sektörünün yangın güvenliği konusunda yürüttüğü uzun soluklu çalışmalarıyla bilinen TGÜB, bu yıl revize edilen "Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmelik"de yapılan değişikliklere dair görüş ve önerilerini katılımcılarla paylaştı.

TGÜB Genel Sekreteri Özdemir: “İstanbul’da Ocak-Haziran 2015 ayları dikkate alındığında toplam 11.862 adet yangın meydana geldiği ve bu yangınların %74'ünün Yapısal Yangınlardan oluştuğu görünmektedir. Yapısal yangınlar, konut, fabrika/işyeri, diğer bina ve araç yangınlarını kapsamaktadır. Yapılarda yangın güvenliği sağlanmasının en temel çözümü, yapıların inşaası aşamasında pasif yangın önlemleri olarak tanımlanan tedbirlerin alınması ve yanmaz yapı malzemelerinin kullanılmasıdır" dedi.

 
Yangın Güvenliği Konusunda Alınması Gereken “Yapısal” Önlemler

Yapısal nedenlerden oluşan yangınlarda güvenliği sağlamak için en kesin çözümün “yanmaz” yapı malzemeleri kullanımının artırılması olduğunu vurgulayan Özdemir: “Bunu sağlamak için de özellikle ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına önemli görevler düşmektedir. Bu Sempozyumda aktarılan görüşler izlendiğinde, mevcut eksiklikler ile hatalı yorum ve uygulamaların giderilmesi için Yangın Yönetmeliğinde yapılacak revizyon çalışmalarında, akademisyenler ve konusunda uzman sektör temsilcilerinin oluşturacağı komisyonlar tarafından geliştirilen öneriler dikkate alınmalı ve düzenlemeler bu doğrultuda yapılmalıdır. Can kaybı sayıları değerlendirildiğinde, deprem kadar önem arz eden yangın afetiyle ilgili olarak hazırlanan yasal düzenlemelerde, anlaşılmayan ya da farklı yorumlara izin veren noktaların giderilmesi ve uzman kurulların ortak akılla bulduğu öneri ve çözümlere itibar edilerek, yeniden düzenlenmesi gerekmektedir” dedi.

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıMarmara’da deprem uyarısı
    Sonraki yazıAdam Kule’nin mağazaları da satışa çıktı
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın