Doğal hammaddeler ve çevre dostu teknoloji ile üretilen gazbeton, modern dünyanın duvar örgü malzemesi olarak anılıyor. Hafif ve A1 sınıfı hiç yanmaz bir malzeme olan gazbeton sağlam, sağlıklı ve çevre dostu bir malzeme olmasının yanı sıra yapıların deprem güvenliğine katkı sağlıyor. Gazbetonun önemli özelliklerinden biri ise sağladığı yüksek ısı yalıtımı. Bugüne kadar ülkemizde gazbeton kullanılarak inşa edilen 4 milyona yakın yapının sağladığı birikimli yakıt tasarrufu 20 milyar doların üzerindedir.
Yüzde 50’ye Varan Enerji Tasarrufu Sağlıyor
Bünyesinde durgun hava dolu milyonlarca gözenek barındıran gazbeton, bu sayede yüksek ısı yalıtım değerlerine sahip. Bunun bir sonucu olarak, yapılarda sağladığı enerji verimliliği ile fark yaratıyor. Gazbetonun ısı yalıtım gücü en yüksek kagir yapı malzemesi olduğunu vurgulayan TGÜB Genel Sekreteri Gülay Özdemir; “Bina duvarlarında tam anlamıyla ısı yalıtımı sağlamanın en pratik ve ekonomik çözümü, gazbeton kullanımıdır. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü tarafından yapılan tek katlı bina araştırmasında, ikame ürünlere kıyasla gazbetonun ısıtma ve soğutma maliyetlerinde %50’ye varan enerji tasarrufu sağladığı ortaya konmuştur. Gazbetonun sağladığı enerji verimliliği, ülke ve aile ekonomisine önemli katkılar sağlıyor, ekolojik denge koruyor. Bunun yanında gazbeton ile inşa edilmiş yapılar, sağlanan ısıl konfor ile sağlıklı ve konforlu yaşam alanları oluşturuyor Gazbeton’un ısı yalıtımı konusundaki üstünlüğü, binalarda enerjinin verimli kullanılmasını, bina içinde ısıl konforun maksimum olmasını, ısıtma ve soğutma giderlerinin en aza indirilmesini sağlar. Gazbeton duvarların yalıtım gücü ve ısıl performansı ile duvar yüzeyinin ısı dalgalanmaları daha dengeli olmaktadır. Bu şekilde hem duvarlardan ışınım ile yayılan enerji, ortam ısısı ile uyumlu olmakta, hem de mekân içinde her noktada ısı seviyesi dengede olduğu için yapı ısıl konforu artmaktadır” dedi.
Isı Yalıtımı Artık Bir Zorunluluk
Enerji kaynaklarının hızla tükendiği ve artan maliyetlerin tüketiciyi zor durumda bıraktığı günümüzde, alınması gereken tasarruf önlemlerinin başında ısı yalıtımının geldiğine değinen Özdemir; “Isı yalıtımı, son yıllardaki ulusal/uluslararası yasa ve yönetmeliklerin etkisiyle, artık gerekliliğin ötesine geçerek ciddi bir zorunluluk haline gelmiştir.
Enerji verimliliği ile ilgili yapılan yasal düzenleme çerçevesinde yayınlanan “Bina Enerji Performans Yönetmeliği”ne göre; yeni inşa edilen yapıların Enerji Kimlik Belgesi’ne sahip olması, eski yapıların da 2017 yılına kadar belge edinmesi zorunlu kılındığından, yapılarda, yalıtım değerleri yüksek malzeme kullanımı teşvik edilmektedir” dedi.
Enerji Verimliliğine Yönelik Ar-Ge Çalışmaları
Gazbeton sektörüne yeni açılımlar getiren Ar-Ge çalışmalarının özellikle ısı yalıtımı ve enerji verimliliğine yoğunlaştığını vurgulayan Özdemir; “Gazbeton Isı Yalıtım Levhası üretimi birçok üyemiz tarafından gerçekleştirilmiş, üreticiler Gazbeton Isı Yalıtım Levhası’na dair Ulusal Teknik Onay (UTO) belgelerini alarak, ürünlerini tüketicinin kullanımına sunmuşlardır. Yalıtım dünyasında bir devrim niteliğinde kabul edilen gazbeton ısı yalıtım levhası, aynı zamanda betonarme elemanların yanmaz bir yapı malzemesi ile kaplanmasını sağlayarak, yapının yangın güvenliğini de sağlamaktadır. Gazbeton Isı Yalıtım Levhalarının yanı sıra, gazbeton bloklar da, yüksek ısı yalıtım özelliklerine sahip, hiç yanmaz ve hafif bir yapı malzemesi olarak, ülkemiz yapı sektörünün kullanımına sunulmaya devam edilmektedir.” dedi.
Proje Bilgi Formu
Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.