Gayrimenkul sektörü teşviklerin devam etmesini istiyor

Bu yıl 16. düzenlenen Gayrimenkul Zirvesi’nde sektörün taleplerini dile getiren GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin, yabancıya vatandaşlıkta 1 milyon dolarlık alt sınırın 300 bin dolara indirilmesini talep ettiklerini söyledi.

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği’nin (GYODER) bu yıl 16’ncısını gerçekleştirdiği Gayrimenkul Zirvesi’nde; gayrimenkul alanında en çok merak edilen konular, sektörün ulusal ve uluslararası temsilcilerinin yanı sıra, iş dünyasının önemli isimleri ve usta ekonomi yazarlarından oluşan konuşmacılar tarafından masaya yatırıldı. Zirvenin açılışında konuşan GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, 2000 yılından bu yana düzenlenen zirvenin sektörün en önemli buluşması haline geldiğini söyledi. Gayrimenkul alanında en çok merak edilenleri irdelediklerini ifade eden Yetgin, “Gayrimenkul 4.0’ı konuşacağız” dedi. Konuyu bir tartışma başlatmak için açtıklarını kaydeden Yetgin, 300’e yakın üyeleri olduğunu, sektörün önündeki engellerin kaldırılması için çalıştıklarını anlattı.

Teşvikler sektörü hareketlendirdi
Gayrimenkulün Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden biri olmaya devam etiğine işaret eden Feyzullah Yetgin, şöyle devam etti: “2017 yılında yabancının konut edinmesi ve vatandaşlık hakkı verilmesine ilişkin düzenlemelerin yanı sıra 150 metrekareden büyük konutların KDV oranlarının yüzde 8’e indirilmesiyle ilgili düzenlemenin 30 Eylül 2017’ye kadar uzatılması, tapu harcının 30 Eylül 2017’ye kadar geçerli olmak üzere binde 20’den binde 15’e indirilmesi gibi teşvikler sektörü hareketlendirdi. Bu indirimler vatandaşa direkt olarak dokunduğu için 2017 yılında satışları artırdı. Bu teşviklerin yanı sıra GYODER olarak sürdürdüğümüz konut seferberliğiyle ödeme kolaylığı sunduğumuz satış kampanyalarıyla yerli-yabancı yatırımcıların gayrimenkul sektörüne akın etmesini sağladı. Ve sektörde yıl boyunca önemli bir hareketlilik yakalandı. 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrası 2016 yılının satış grafiğinde önemli etkisi olan güçbirliği kampanyasıyla 3 bine yakın konut ve 400 ofis satışı gerçekleşirken, sektörde 2.6 milyar liralık ciro yakalandı. İkinci adım olarak 20 yıl vade dönemini hep birlikte başlattık. Orta gelirlilerin konut edinmesinin hedeflendiği 1 Şubat’ta başlayıp 31 Mart 2017’de sona eren 20 yıl vade düşük faiz kampanyasıyla toplam 3 bin 400 konut, 185 ofis satışı yapıldı. Ve yaklaşık 3.3 milyar lira ciro elde edildi. Yürüttüğümüz ikinci güç birliği kampanyasıyla satışların bir önceki kampanyayı geçmesi sektörümüzdeki işbirliğinin güzel bir yansıması oldu.”

Faizler maddi sınırları zorlamayacak oranlara çekilsin
Kamunun yeni yönetmelikler ile sektöre yönelik iyileştirmeleri ve destekleri için müteşekkiriz olduklarını ifade eden Yetgin, “Ancak sektörün önemine binaen bu teşviklerin bir kısmının tekrarlanmasını talep etmekteyiz. Buna ilave olarak sıkça konuştuğumuz sayın Cumhurbaşkanımızın defaatle dile getirdiği çözüm yolları olabileceğine inandığımız diğer sorun da konut faiz oranlarının yüksekliği, makul seviyeye getirilmesi. Sektör olarak ülke ekonomisine katkımızın artması in çok önem arzeden bir nokta bu. Gayrimenkul sektörü olarak yükselen konut kredi faizlerinden hem üretici hem tüketici doğrudan etkileniyoruz. Faiz bedellerinin hem üretici hem de tüketicilerin maddi sınırlarını zorlamayacak oranlara çekilmesi vatandaşa, sektöre ve ülkemize kazandıracaktır. Ayrıca son günlere tartışmaya açtığımız aslında 2007 yılından beri bekleyen konut kredi faizlerinin gelir vergisi matrahından indirilmesini de bir talep olarak dillendiriyoruz” değerlendirmesini yaptı.

1 milyon dolarlık sınır 300 bine inmeli
Yabancıya yapışan satışta geçen yıl yüzde 22 artış olduğunu kaydeden Yetgin, “Mütekabiliyet yasası sonrasında ikametgah müsaadesi verilmesi ve şimdi sektörün yeni bir talebi var. Tabandan baskı var. Dile getirmem gerekiyor. Vatandaşlıkla ilgili 1 milyon dolarlık rakamın 300 bin dolara indirilmesiyle ilgili taleplerimiz var. Bu konuyu ilgili makamlara ilettik. Olumlu baktılar. Bir an önce hayata geçmesini bekliyoruz” diye konuştu.
Gayrimenkul sektörünün üreten, istihdam sağlayan, vergi veren reel bir sektör olduğunu belirten Feyzullah Yetgin, şöyle konuştu: “Son verilerle de tespit edildiği gibi 2 milyondan fazla kişiye istihdam sağlayan sektörümüz, ilgili olduğu 200’ün üzerinde alt sektörü ve dolaylı olarak milyonlarca kişiyi hem istihdam hem de ekonomik açıdan etkiliyor. Önceliğimiz, büyüyen, gelişen ve 2023’te dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmayı hedefleyen Türkiye için stratejik öneme sahip gayrimenkul sektörünü çok daha güçlü bir seviyeye taşımaktır.”

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıAnkara’da yeni bir yaşam yükseliyor
    Sonraki yazıSerdar Bilgili: Servetimi gayrimenkulle yaptım

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın