Galatasaray Üniversitesi (GSÜ) yerleşkesindeki tarihi Feriye Sarayı binası, iki buçuk sene önce çıkan yangında büyük zarar uğramıştı. Yangın kamuoyunda ve sosyal medyada geniş yankı bulmuş, onarım için maddi destek kampanyaları başlatılmıştı. Diken.com.tr'de yer alan habere göre binanın hâlâ yıkıntı halinde durması sebebiyle 14 sivil toplum kuruluşu ve çok sayıda öğrenci kulübü, üniversite binasının bir an önce aslına uygun restore edilmesi çağrısı yapıldı.
İçlerinde Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği’ne bağlı Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi, Koruma ve Restorasyon Uzmanları Derneği gibi çok sayıda sivil toplum kuruluşunun ve GSÜ öğrenci kulüplerinin imzacısı olduğu metinle, tarihi binanın bir an önce restore edilmesi istendi. Bildiride binanın turistik bir tesise dönüştürülmek üzere yakıldığı iddiasına da yer verildi.
'Acaba burası da turistik bir tesise dönüştürülmek üzere mi yakıldı?'
GSÜ binasının betonarme olarak yeniden inşa edilmesi gerektiği yönündeki görüşün eleştirildiği imza metninde, “Ortak tarihi değerlerimiz ve ortak kullanım alanlarımızın rantsal dönüşüme tabi tutularak talan edildiği bir ortamda, Galatasaray Üniversitesi’nin tarihi binasının restorasyonunun bugüne kadar yapılmamış olması, geçmiş kötü örneklerden dolayı kamuoyunda kaygılara neden olmakta, "Acaba burası da turistik bir tesise dönüştürülmek üzere mi yakıldı?’ sorusunu akıllara getirmektedir” denildi.
Galatasaray Üniversitesi ve Galatasaray Eğitim Vakfı’na yönelik üç başlık altında çağrı yapan örgütler, “Köklü bir eğitim kurumuna yakışan sorumlulukla özenli davranmaya, yapıyı, evrensel olarak kabul görmüş bilimsel, çağdaş koruma ilkeleri çerçevesinde ele almaya, yapının özgün dokusuyla uyumlu malzeme ve teknik kullanımını gözeten, geçmişinden günümüze ulaşabilen izleri koruyan, aynı zamanda yapıyı bilimsel olarak araştıran, inceleyen bir restorasyon projesi ile İstanbul’a ve Galatasaray Üniversitesi’ne yeniden kazandırmak üzere bir an önce harekete geçmeye çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.
İmzacılar arasında bulunan sivil toplum örgütleri şöyle:
İçlerinde Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi, Koruma ve Restorasyon Uzmanları Derneği, ICOMOS Türkiye, Bizim Avrupa-Europa Nostra Derneği, Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi, Korder Koruma ve Restorasyon Uzmanları Derneği, Tüm Restrotörler ve Konservatuarlar Derneği, İstanbul Kent Savunması, Beşiktaş, Kent Savunması, Boğaziçi Dernekleri Platformu, Sulukule Platformu, Feriye Koruma Platformu, GSÜ’yü Koru, Haydarpaşa’yı Koru, GSÜ Sosyal Bilimler Kulübü, GSÜ Toplumcu Hukukçular Kulübü, GSÜ Bilimsel ve -Materyalist Düşünce Kulübü, GSÜ Sosyoloji Kulübü,GSÜ Sinema Kulübü, GSÜ Fotoğrafçılık Kulübü.
15 milyondan daha fazla bağış toplanmıştı
GSÜ fakülte odalarının yanı sıra, değerli bir kütüphanenin de bulunduğu tarihi Feriye binası, 22 Ocak 2013 gecesi çıkan yangında büyük hasar almış, söndürme çalışmaları esnasında binanın tavanı da çökmüştü.
Galatasaray Üniversitesi öğrencilerini ve öğretim görevlilerini yasa boğan yangının ardından üniversite yönetimi Galatasaray Eğitim Vakfı’nı 1871 tarihinde inşa edilen binanın rölöve, restitisyon ve restorasyon çalışmaları için yetkilendirmişti.
Galatasaray Lisesi mezunları da dahil camia, 15 milyon TL’den daha fazla bağış toplamış, proje Cumhurbaşkanlığı misafirhanesi olarak yeniden inşa edilen ve tarihi tüm özelliklerini yitiren Vahdettin Köşkü’nün de restorasyon mimarı olan Sinan Genim’e ihale edilmişti.
Ancak Koruma Kurulu kararlarıyla betonarme yapıda ısrarcı olan Genim bir türlü uzlaşamayınca, ünlü mimar projeden istifa ettiğini duyurmuştu. Yine de Genim’in istifasının üzerinden de aylar geçmesine rağmen, ne üniversite yönetimi ne de camianın eğitim vakfından restorasyona yönelik bir adım atılmış değil.
Proje Bilgi Formu
Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.