TMSF tarafından 19 Ocak’ta düzenlenen ihale ile Folkart, Akça Holding, Namet şirketlerinden oluşan konsorsiyuma satılan ve kamuoyunda Basmane Çukuru olarak bilinen İzmir’deki Ege Dünya Ticaret Merkezi ile ilgili şok bir iddia ortaya atıldı. İzmir Güç Yapı Şirketi, ihalenin yasalar önünde geçersiz olduğunu savunarak, itiraz etti. Güç Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Zorlu 1998 yılında kendilerinin satın aldıkları arazide 16 yıl boyunca mücadele verdiklerini, bu şartlar altında hiç kimsenin şirkete karşı yasal yükümlülüğünü yerine getirmeden inşaata başlayamayacağını açıkladı. Zorlu, “Proje ortağımız ve kaynağımız hazır. Zaten bunu TMSF'ye yazüı bildirdik. İtirazlarımız haklı ve yasal. Ayrıca binlerce ortağın hakkını savunduğumuz gibi, halka açık şirket yükümlülüklerini de yerine getirmek zorundayız" dedi.
Kemal Zorlu, Basmane'deki araziyi 1998'de EGS Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ile ihale yoluyla satın aldıklarını, EGS'nin TMSF'ye geçmesinden sonraki 16 yıl boyunca projeyle ilgili bakım, koruma, hukuki mücadeleler, imar plan değişiklikleri, altyapı çalışmaları ve projelerin yeniden yapılmasının kendileri tarafından gerçekleştirildiğini ifade etti. Zorlu, süreç içinde 20 dava, 4 imar değişikliği yaşadıklarını, en son yapılan imar planının da 1/5 binlik kısmının mahkeme tarafından iptal edildiğini açıkladı.
TMSF tarafından düzenlenen ihalenin yasalar önünde geçersiz olduğunu savunan Kemal Zorlu, “İhale çukuru kurtarmadığı gibi derinleştirmiştir. Hukuki pürüzler ortadan kalktığı gün biz de inşaata başlayabiliriz. Proje ortağımız ve kaynağımız hazır. Yani mesele kaynak meselesi değildir. Burayı alanlar da İzmir'i utanç çukurundan kurtaramaz. Çünkü projenin gerçekleşmesi için yasal zemin yok. Bu nedenle söz konusu alan, ihaleye çıkarılamaz, satılamaz, devredilemez, inşaat yapılamaz." Dedi.
Temeli 18 yıl önce atılan ancak davalar nedeniyle yapılamayan Dünya Ticaret Merkezi'nin ticari ve iktisadi bütünlüğü için TMSF tarafından 19 Ocak'ta düzenlenen ihalede Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, Akça Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Akça ve Namet Genel Müdürü Tarık Kayar'dan oluşan konsorsiyum muhammen bedel olan 80 milyon dolar teklif vermişti.
Süreç Nasıl Bugüne Geldi?
zmir’de inşaatı Eylül 1999’da durdurulan, imar planları, açılan davalarda sürekli iptal edilen Dünya Ticaret Merkezi, 17 yılda yapılamadı. Projeyi yapacak ortaklardan EGS Bank’ın bu süreçte iflas etmesi, Güçbirliği Holding’in de borçlarını ödeyememesi üzerine TMSF buradaki hisselere el koydu. 2013 yılında ise, Dünya Ticaret Merkezi’nin yeni projesine olanak sağlayan imar planları Konak ve Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylandı. Planlama ve imar sorunlarını çözen projedeki tek engel; TMSF, Güç Yapı İnşaat Turizm Gayrimenkul Yatırım Sanayi ve Ticaret A.Ş., EGS Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. hissedarları ve belediyenin anlaşması ile yeni yatırımcı kaldı.
Bu süreçte TMSF 2013 yılından başlayarak hisseleri satmak iradesini ortaya koydu. Bir yıl önce ortaklara görüşlerini sordu. Büyükşehir Belediyesi bu satışa karşı çıktı. TMSF ise satış işlemlerinin kamu yararı adına gerekli olduğunu, iktisadi bütünlük kararı aldıklarını belirterek satış kararında ısrarcı olduğunu bildirdi. Belediye satış kararına karşı dava açmak için harekete geçti. Bunun üzerine Büyükşehir Belediyesi ve TMSF arasında yapılan görüşmeler uzlaşmayla noktalandı. TMSF hissedarlar Güçbirliği ve EGS’nin de onayıyla yüzde 12 olan hissesini yüzde 30’a yükselten Büyükşehir Belediyesi’ne satışta bu hisse oranının korunacağı garantisi verdi. İktisadi bütünlükte Büyükşehir Belediyesi’nin yüzde 30 hissesini onayladı.
TMSF, Büyükşehir Belediyesi’yle de hisse ve satış konusunda uzlaştıktan sonra yaptığı çalışmaları sonuçlandırarak, Dünya Ticaret Merkezi Ticari ve İktisadi Bütünlüğü’nü borçları kapsam dışı olmak üzere satışa çıkardı.
Proje Bilgi Formu
Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.