Expo Turkey by Qatar kapılarını açtı!

Expo Turkey by Qatar, başkent Doha’da yer alan Katar Ulusal Kongre Merkezi’nde bugün başladı.  Medya City tarafından düzenlenen fuara 200’den fazla Türk firması katılım gösterdi. Fuar öncesi konuşan Medya City Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kurt, düzenlediği basın toplantısında Türkiye ve Katar arasındaki ekonomik ilişkiler hakkında konuştu. Son 10 yılda Türkiye ile Katar arasında üç aşamalı önemli bir ticaret hacmi geliştirildiğini ifade eden Kurt, şu ifadeleri kullandı:

Karşılıklı yatırımlar yapıldı

En önemli ve en büyük kalem Katar’ın Türkiye’ye yaptığı doğrudan yatırımlar. Sadece 2015 yılında 19 milyar dolarlık doğrudan yatırım gerçekleştirdiler. Türkiye şirketlerinin bugüne kadar Katar’da tamamladığı 12.5-13 milyar dolarlık taahhüt işleri var. Katar’da havalimanı, fuarı gerçekleştirdiğimiz fuar binası, İslam Müzesi gibi birçok önemli eser Türk şirketleri tarafından gerçekleştirildi. Halen de 7-7.5 milyar dolarlık taahhüt işi de devam ediyor.

Ticaret hacmi geliştirilecek

İki ülke arasındaki dış ticaret hacmi ise 2016 yılındaki Türkiye’nin Katar’a gerçekleştirdiği 400 milyon doları aşan ihracat ve 300 milyon doların üzerindeki ithalat ile toplamda 700 milyon doları aştı. Dolayısıyla biz bu fuarda alışılageldiği gibi bir ‘ticaret hacmi oluşturmak’ üzere değil, ‘oluşan bir ticaret hacminin geliştirilmesi’ için çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Tüm ekibimizle son bir yıl boyunca bu fuara yoğun bir şekilde hazırlanıyoruz.

“Türk şirketleri fuara yoğun ilgi gösterdi”

Bu fuara Türkiye’den toplam 154 firma katılım gösteriyor. Keza Katarlı otoriteler de fuara çok yoğun ilgi gösteriyor.  Türkiye, getirisi yüksek bir ülke ve lokomotif sektörlerinden biri de gayrimenkul sektörü. Dolayısıyla Katar’da da böyle. Katarlı yatırımcılar bugüne kadar gayrimenkul alanında, hem bireysel hem de kurumsal anlamda önemli yatırımlar gerçekleştirdiler. Dolayısıyla Türkiye gayrimenkul şirketlerinin de fuara ilgisi yoğun oldu.

Ortak yatırımlar var

Bununla birlikte iki ülke arasındaki ilişkilerde önümüzdeki dönemde sanayinin gelişmesine önem veriyoruz. Bu her iki ülke Ekonomi Bakanlıkları tarafından destekleniyor, bu konuda iki ülke arasında stratejik işbirliği anlaşmaları mevcut. Şirketler arasında da çeşitli çalışmalarla, iki ülkede de yapılan ortak yatırımlarla bu sanayi potansiyeli geliştirilmeye çalışılıyor. Ayrıca 2014 yılında iki ülkenin ortak olarak üçüncü ülkelerde yatırım yapmasına yönelik imzalanan protokol kapsamında bir fonda oluşturulmuş durumda. Dolayısıyla sonucu olan bir ülke Katar. Katar, dünya kamuoyuna, hem iktisadi, hem siyasi ve hem de diplomatik açıdan da birçok kez Türkiye’nin yanında olduğunu bildirmiş bir ülke Katar. 

Hedef: Yatırımları arttırmak

Expo Turkey by Qatar,  bugüne kadar Türkiye ile Katar arasında gerçekleştirilmiş en büyük organizasyon konumunda. Amacımız, üç yönlü. Türkiye ile Katar arasındaki doğrudan yatırımları çeşitlendirmek ve arttırmak. İki ülke arasındaki ticaret hacmini nispeten küçük görünüyor. Bunu da geliştirmek ve özellikle dış ticaret hacmini arttırmak. Katar’da planlanmış 170 milyar dolarlık alt yapı ve üst yapı yatırımları bulunuyor. Türkiye şirketleri de bunların bir parçası. Ancak biz daha fazla bir parçası olmasını arzuluyoruz. Mobilya, bilişim, inşaat yapı malzemeleri, enerji, ulaşım sektörleri bu işten daha çok pay alsın istiyoruz. Bu hedefle yoğun frekans ve çalışma ile bu fuarı gerçekleştiriyoruz. Umarım katılan firmalarımız her iki ülke adına önemli kazanımlar sağlar.

Yatırımlar devam edecek

Katar 1972’de bağımsızlığını kazanmış çok genç ve dinamik bir ülke. Dolayısıyla büyümesini sürdürmeye devam edecek. En büyük gelir kaynağı doğalgaz. Dolayısıyla ülkenin hem sportif yatırımlarına hem kamu yatırımlarına devam edeceğini öngörebiliyoruz. Milli gelir olarak da Katar, gayrisafi milli hasılasına göre dünya ülkelerine doğrudan yatırım yapan birinci ülke. Dolayısıyla doğrudan yatırımlarının da devam edeceğini de biliyoruz. Katar, hem coğrafi hem de siyasi açıdan Türkiye’ye çok yakın bir ülke. Dolayısıyla bu yatırımlardan bu iş olanaklarından faydalanılsın istiyoruz.

Fuarda neler olacak?

Buradaki amacımız; iki ülke iş dünyasının da bu süreçten başarılı çıkmasını sağlamak. Salt Türkiye’ye yatırım yapılması, sadece Türk şirketlerine iş verilmesi doğru bir yaklaşım değil. Dolayısıyla hem Türkiye hem de Katar ekonomilerinin bu işbirliğinden fayda sağlamasını umut ediyoruz. Kurgumuzu da bu yönde gerçekleştirdik. İlk günkü açılış seremonisi ve sonrasındaki iş görüşmelerinin ardından ikinci gün Türkiye – Katar İş Liderleri Zirvesi gerçekleşecek. Bugüne kadar Türkiye ile Katar arasında başarı sağlamış şirketler ve geleceği öngören önemli isimler zirvede görüşlerini bildirecekler. Üçüncü gün ise fuarın final günü olacak ve Expo Katar by Turkey 2018’in hazırlıklarına başlayacağız.

“Uzun vadeli planlar yapılmalı”

Umudumuz, katılımcı her şirketimizin buradan doğru kontak doğru iş görüşmeleri ve doğru yol haritası ile ayrılması. Ama dediğimiz gibi Katar bizim ülke olarak önemli bir partnerimiz. Burada bizim ticareti doğru konumlamamız gerekiyor. Burada batılı şirketlerin 100 yıllık ticaret planlarını çok açık bir şekilde görüyoruz. Dolayısıyla bizim de planlarımızı kısa vadeli yapmamız çok doğru olmayacaktır. Amacımız; Türkiye ile Katar arasında sürdürülebilir ekonomik bir model oluşturmak. İki ülke liderleri bu konuda üzerlerine düşen siyasi görevleri fazlasıyla yerine getiriyorlar. Açıkçası bundan sonrası iş dünyasının görevi. İş dünyası, her sektör için sürdürülebilir ve efektif bir model oluşturmak zorunda. Biz de bunlara aracı olan bir şirketiz ve bu amaçla fuarı düzenliyoruz.

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıHakan Kurt ExpoTurkey by Qatar Fuarı’nı anlattı
    Sonraki yazıYeniden yapılandırma Meclis’te
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın