Evinizi kiralarken bunlara dikkat edin!

Evleri nasıl daha kolay kiraya verebiliriz? Nasıl iyi kiracılar buluruz? Kira sözleşmesini nasıl yapmalıyız? İşte püf noktaları…



Her mal sahibi kira gelirinin düzenli olarak eline geçmesini ister. Düzenli yatmayan kira ve sorunlu kiracılar mal sahiplerinin canını sıkar. Bu nedenle doğru kiracıyı seçmek büyük önem taşır. Peki doğru kiracı nasıl seçilir, kiralama sürecinde nelere dikkat edilir? Gayrimenkul uzmanları bu konuya dikkat çekiyor ve doğru adımların atılması gerektiğini belirtiyor. Bazı kurallara uyularak ev sahibi ve kiracı arasındaki ilişkiyi sürdürmek de, sona erdirmek de kolaylaşıyor.

Evinizi kiraya vermeden önce elden geçirmenizde fayda var. Çünkü ev kiralayacaklar evin temiz ve bakımlı olmasını isterler. Masraf yapıp tadilatla uğraşmak istemezler. Ayrıca bakımsız bir ev daha ucuza kiralanır. Tadilat yapılması durumunda ise en az yüzde 20 daha fazla kiraya vermeniz mümkün olur.

Eviniz için istediğiniz kira bedelinin bulunduğunuz semtteki rayiç bedellerle uyuşmasına dikkat edin. Yoksa eviniz aylarca boş kalabilir. Bu nedenle kiraya çıkardığınız ev için doğru bir fiyat belirlemeniz son derece önemlidir.

Kirayı ödeyip ödeyemeyeceğinden emin olmak için kiracı adayınızın sürekli geliri hakkında bilgi edinin.

Kiracının ve akrabalarının telefon bilgilerini ve iş adreslerini almalısınız. Özelikle kefil yoksa bu daha da önemlidir.

Elektrik, su ve doğalgaz gibi faturaların, kiracınızın üzerine açılmasına dikkat edin.

Her iki tarafın da çıkarlarını koruyan bir kontrat yapmalısınız. Mutlaka kira kontratını yazılı olarak düzenlenmelisiniz.

Kira kontratında her ayın kirasının nasıl ve nereye ödeneceği, geç ödenmesi durumunda ne olacağı, gelecek yıllarda uygulanacak kira artış oranı açıkça belirtilmelidir.

Evinize verilebilecek herhangi bir zararın giderilmesi için mutlaka depozito alın. Sözleşme hükümleri içine depozito ile ilgili maddeyi eklemeyi unutmayın. Depozito bedelinin tespiti ve iadesi ile ilgili konuların da sözleşmede bulunmasına dikkat edin.

İleride mağdur duruma düşmemek için, ev içinde teslim ettiğiniz tüm demirbaşların bir listesini sözleşmeye ekleyin.

Kira kontratınıza kendinizi ve ev sahibi olarak haklarınızı koruyacağınız tüm cezai veya olası durum maddelerini mutlaka ama mutlaka ekleyin.

Kira sözleşmesi düzenleme ve imzalama sürecinden önce bir avukata danışmanızda büyük bir fayda olduğunu unutmayın!

Evinizi en doğru şekilde kiraya vermek ve karşınıza çıkacak prosedürlerle uğraşmak istemiyorsanız bir gayrimenkul danışmanından da destek alabilirsiniz

 

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıKarşıyaka Rezidans’ta peşinatsız ev sahibi olma fırsatı
    Sonraki yazıVodafone arena’ya devlet desteği
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.

    YORUM YAZIN

    Lütfen yorumunuzu yazın.
    Buraya adınızı yazın