Evi olup kirada oturanlar Emlak Vergisi öder mi?

Posta’dan Tamer Heper’e sorulan bir sorunun yanıtını sizlerle paylaşıyoruz. İşte o yazı…

Ben ve eşim SSK’dan emekliyiz ve ayrı ayrı üzerimizde 200 metrekareden küçük dairemiz var. Ben kalp hastası olduğum için doktorumun tavsiyesi üzerine evimi kiraya verip yazlık bir beldede kirada oturmaktayım. Eşim de yanımda. Biz Emlak Vergisi’nden muaf olmamız için müracaat ettik. Sizden ricam biz Emlak Vergisi’nden muaf mıyız değil miyiz, açıklayabilir misiniz? M.K.

*****

Mart ayı yaklaşıyor, vatandaş Emlak Vergisi telaşına düştü. Zira marttan itibaren birinci taksitler ödenecek. Bu nedenle özellikle muafiyet konusundaki sorular art arda gelmeye başladı. Ben de mümkün olduğu kadar yardımcı olmaya çalışıyorum. Okuyucumun sorusunu aynen aldım zira sorusu özellikle kendilerini ilgilendiren bir soru değil çok kimseyi ilgilendiren bir soru. Mesela muafiyet sınırları içinde kalan evi bulunup da onu kiraya verip kendisi kirada oturanlar muafiyetten yararlanır mı? Evet. Sahip olduğu tek meskeni kiraya veren ancak kendisi de kirada oturanlar vergi muafiyetinden yararlanabilir. Bu tamam ancak okuyucumun sorusu içinde ikinci bir husus var, karı-koca daire sahibi ve kirada birlikte oturuyorlar. Bu halde ikisi de muafiyetten yararlanır mı?

Burada bir ayrıma dikkat çekmem gerekecek. Eşe ait ev kirada mı değil mi? Uygulanan sistem şu; eşin evi kirada ise muafiyetten yararlanamaz. Kira geliri yok ise yararlanır. Ancak böyle özellik arz eden istisnai durumlarda farklı uygulamalara rastlandığı olmaktadır. Sonradan cezai işleme muhatap olmamak için ilgili belediye başkanlığına müracaat ile durumun netleştirilmesinde yarar vardır.

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıAMB, emlak piyasasının risklerini değerlendirdi!
    Sonraki yazı3 büyük ilde konut amortisman süresi ne kadar?