Ev sahiplerine DASK ve konut sigortası uyarısı!

Türkiye’yi sarsan deprem felaketinin ardından DASK ve konut sigortası detayları merak ediliyor. Depremde evi hasar görenler, zararın bir kısmını DASK’tan tahsil edebiliyor. Eğer özel şirketlere konut sigortası yaptırmışlarsa kalan zararı da oradan tazmin edebiliyor. Uzmanlar iki sigorta türü arasındaki farkları hakkında bilgi verirken, poliçe ile ilgili önemli uyarılarda bulundu.

Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nda (DASK), Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bugüne kadar 4 milyar 520 milyon TL hasar ödemesi gerçekleştirdi. Açıklamada, sigortalıların yaralarını sarma süreçlerine destek olmak için tüm gücüyle çalışmaya ve ödemelerini hızla gerçekleştirmeye devam ettiği bildirildi. Süreç devam ederken, beklenen Marmara depremi de gündeme geldi. Bu süreç ise en çok DASK’ın hangi durumlarda geçerli olup, olmayacağı ile konut sigortası ve DASK arasındaki farklar merak konusu oldu.

Konuyla ilgili gazetevatan.com’a açıklamalarda bulunan Avukat Selen Karataş, DASK’ın deprem ve depremden kaynaklanan yangın, infilak, yer kayması ve tsunami risklerine karşı depremin sebep olduğu maddi zararı sigorta bedeline kadar devlet güvencesiyle teminat altına alan yaptırılması zorunlu olan bir sigorta türü olduğunu söyledi.

“KONUT SİGORTASI VE DASK KARIŞTIRILIYOR”

Vatandaşların DASK ile konut sigortasını karıştırdığını ifade eden Karataş, “Konut sigortası, konut ve konut içindeki eşyaları; su baskını, hırsızlık, sel, yangın ve deprem gibi birçok riske karşı koruyan geniş kapsamlı sigorta türüdür” ifadelerini kullandı.

Depremde hasar bedelinin fazla olması ve zorunlu deprem sigortasının teminat tutarını aşması halinde eğer konut sigortası da yapılmışsa hasar bedelinin konut sigortası kapsamına alındığını söyleyen Karataş, “DASK’ta üst teminat limiti bulunuyor ama konut sigortalarında ise herhangi limit yoktur. Bu durumda zorunlu deprem sigortasını ve konut sigortasını birbirini tamamlayan iki poliçe türü olarak değerlendirebiliriz” ifadelerini kullandı.

EKSİK PRİM ÖDEYENLER DİKKAT!

Karataş, kimi zaman DASK poliçelerinde konutun metrekaresinin olduğundan daha düşük gösterildiğini belirterek, “Mağduriyet yaşanmaması için gerçeğe aykırı olarak belirtilmiş metrekare poliçede zeyil işlemi gerçekleştirilerek düzeltilmelidir. Zorunlu Deprem Sigortası Genel Şartları C.2 maddesi uyarınca; olası bir depremde konutun hasar alması veya yıkılması durumunda metrekarenin gerçeğe aykırı beyan edildiği depremden sonra öğrenilmişse tazminat; alınan prim ile alınması gereken prim arasındaki orana göre ödenecektir” uyarısında bulundu.

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıDeprem ihaleleri 75 milyar TL’yi geçti
    Sonraki yazıİngiltere’de konut fiyatları yıllık bazda yüzde 6,3 arttı