Plansız bir şekilde hayata geçirilen birçok konut projesi nedeniyle 1+1 daire tiplerinin artması ve kiraya vermede sorun yaşanması ile yatırımcıların daha fazla para kazanma hırsından dolayı yeni model bir kiralama sistemi oluştu. Genellikle 1 yıllık kontrat imzalayarak yapılan kiralamalar, bir veya birkaç gün içinde birçok defa kiralamaya döndü.
Kiralar 50 TL ile 200 USD arasında değişiyor
Özellikle Esenyurt, Halkalı, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Fatih, Avcılar, Ataköy ilçelerinde yapılan rezidans, 1+1 ve 1+0 tipli dairelerde günlük kiralama tercih ediliyor. Günlük kira fiyatlarI 50 TL ile 200 dolararasında değişiyor. Fiyatların düşük ya da yüksek oluşunu konutun bulunduğu bölge, kiralanan zaman da etkiliyor. Genellikle İstanbul’da yapılan ve Türkiye’nin her yerine hızla yayılan “günlük ev kiralama” birçok sorunu da beraberinde getiriyor. Türkiye genelinde sayısı tam olarak bilinmemekle birlikte 35 bin civarında günlük kiralık ev bulunuyor. Konut olmasına rağmen ticari işletme gibi kullanılan bu evlerin büyük bölümü İstanbul’da yer alıyor. Günlük ev kiralayanların arasında işadamları, öğrenciler, turistler buluyor. Evlerin özellikle kanun kaçaklarınca tercih edildiği, sık sık da fuhuş amaçlı kullanıldığı da iddia ediliyor.
İnternet üzerinden kiralanıyor
İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, “Bu evler genellikle emlakçılar üzerinden kiralanmıyor. Ya internetten kiralanıyor ya da ofis açıp onun üzerinden kiralama yapılıyor. Bu işi yapanlar ofisi sigortacı ya da muhasebe diye açıyor ama ağırlıklı olarak tek günlük ev kiralaması yapıyorlar. Tek günlük evlerin sadece yüzde 1’i emlakçılar üzerinden kiralanıyor” dedi.
Aşa, “Mesela bir siteden 10 daire alıyor. Sonra onları kiraya vermek için ofis açıyorlar. Burada müthiş bir kayıt dışılık var. Bu işi profesyonel olarak yapıyorlar. Bu işle uğraşan birinin bir daireden aylık kazancı en az 5 bin TL. Ev sahibine de 1000 TL veriyor” diye konuştu.
Maliyeye düşük ödeme
Rent a Car şirketleri ile Turizm Acentesi şirketleri günlük kiralama sisteminin ana kurucuları olarak dikkat çekiyor. Yaklaşık 35 bin evin yüzde 80’inden fazlasında kiralanan evlerin kira gelir beyanları gerçek gelir üzerinden yapılmıyor. Bir evin günlük 60 liraya kiralandığı hesaplandığında yıllık kazanç 54 bin liraya denk geliyor. Ancak 54 bin liralık gelir, Maliye’ye çok az miktarda yansıyor.
Proje Bilgi Formu
Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.