Erken uyarı sistemi nedir, nasıl uygulanacak? Merkez Bankası, Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi Toplantısı’nda Erken Uyarı Sistemi’nden elde edilen sinyallerin değerlendirildiğini, buna göre kısa vadede sonuç üretecek ürün bazlı tedbirler alınmasının karara bağlandığını bildirdi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek başkanlığında toplanan Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi Toplantısı’na ilişkin bir basın duyurusu yayınladı. Toplantıda, oluşturulan erken uyarı sisteminden elde edilen sinyaller değerlendirildiği, kısa vadede sonuç üretecek ürün bazlı tedbirlerin alınması karara bağlandığı bildirildirken, “Gıda arz zincirinin etkinliğinin arttırılması amacıyla teşvikler, standardizasyon ve rekabetin geliştirilmesi hususlarında alt çalışma grupları oluşturulmuştur. İşlenmemiş gıda ürünlerinin hasat, saklama ve nakliye süreçlerinde oluşan fireyi asgariye indirecek tedbirler ve teşvikler, lisanslı depo kapasitesinin arttırılması konusundaki gelişmeler, ürün ihtisas borsalarının yaygınlaştırılmasına ilişkin çalışmalar ve diğer lojistik düzenlemeler hakkında Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından komiteye bilgi sunulmuştur” denildi.
Gümrük Birliği’nin güncellenmesi kapsamında tarım sektörüne ilişkin Ekonomi Bakanlığı tarafından bir sunum yapıldığı belirtilirken, özel sektör temsilcileri tarafından iyi tarım modelleri ile kayıp ve atıkların önlenmesini hedefleyen uygulamalar hakkında sunum yapıldığı, komite gündemi ve çalışma takvimi gözden geçirildiği açıklandı.
EKİM 2016’DA GÜNDEME GELDİ
26 Ekim 2016’da Merkez Bankası, Mehmet Şimşek Başkanlığında toplanan Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi’nde alınan kararları açıkladı.
Buna göre gıda ürünlerinde istikrarlı arz ve fiyat oluşumunu desteklemek üzere kurulması öngörülen Erken Uyarı Sistemine ilişkin teknik altyapı çalışmaları Komiteye sunuldu ve kurumlararası işbirliğinin çerçevesi belirlendi.
Kurulacak olan Erken Uyarı Sistemi ile eş güdüm içinde çalışacak, sektör dengelerini gözeten, esnek, gerektiğinde devreye girerek gıda ürünlerinde arz ve fiyat istikrarını destekleyecek dış ticaret tedbirlerine ilişkin alternatif model önerileri değerlendirildi ve çalışmaların sonuçlandırılması için ilgili kurumlar yetkilendirildi.
Gıda ürünlerinde fire oranını azaltacak lojistik önlemler alınması, üretici örgütlerinin güçlendirilmesi, toptan ve perakende ticarette rekabet koşullarının düzenlenmesi, özel tarım bankacılığının geliştirilmesi ve tarım sektöründeki vergi/teşvik sisteminin gözden geçirilmesine ilişkin yol haritası ve aksiyon planı çalışmalarının tamamlanması kararlaştırıldı.
Toplantıda ayrıca Komitenin kurumsal altyapısı ve iletişim stratejisine ilişkin çerçeve belirlendiği de ifade edildi.
Proje Bilgi Formu
Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.