Vat Enerji Genel Müdür Yardımcısı Gökay Çomoğlu, enerji verimliliği projelerini hayata geçirirken odaklanılması gereken kriterleri anlattı.
Enerji verimliliği çalışmalarında dijitalleşme konusunun oldukça önemli olduğunu belirten Vat Enerji Genel Müdür Yardımcısı Gökay Çomoğlu; “2022 yılında büyük ölçekte 80 adet enerji etüdü gerçekleştirdik. Gittiğimiz tesislerde enerji kullanıcıları olarak nitelendirdiğimiz sistemlerin ölçülmediğiniz, kayıt tutulmadığı ve gerekli olan enstrümanların işletmede olmadığını gördük. Bu çok üzücü bir durum çünkü ölçemediğimiz hiçbir şeyi yönetemeyiz dediğimiz durum aslında bu. Endüstriyel tesislerde elektrik faturasını yükselten kalemler arasında; buhar sistemi, basınçlı hava ya da soğutma sistemi olabilir. Şayet tesis yıl içerisinde tükettiği elektrik miktarını, mevsimsel geçişler arasındaki farkları gözlemlemiyorsa ciddi bir kayıp yaşıyor demektir. Enerjinin izlenmesi bu açıdan oldukça önemlidir.” dedi.
ENERJİ GİDERLERİNİ ÖLÇMEK GEREKLİ
Bir fabrikanın enerji maliyetlerini artıran sistemler içerisinde buhar, basınçlı hava ya da soğutma gibi noktaların yer aldığını söyleyen Çomoğlu; “Fabrikaların bir metreküp havayı kaç kilovat harcayarak ürettiğini ya da bir ton buhar için ne kadar doğalgaz harcadığını uzun süreli data toplayarak ölçümlemesi gerekiyor. Şayet tüketimleri yıl bazındaki trendleri de baz alarak hesaplamıyorsa ciddi anlamda bir kayıp yaşıyor demektir. Bu açıdan enerji izleme sistemi oldukça önemlidir.” dedi.
365 GÜN ENERJİ ETÜDÜ
Vat Enerji Genel Müdürü Altuğ Karataş ile 4 yıl önce belirledikleri hedeflerini vurgulayan Çomoğlu; “365 gün enerji etüdünü gerçekleştirme hayaliyle yola çıktık ve bu zorlu enerji izleme sistemimizi geliştirdik. Yazılım şirketiyle ortaklık kurarak üst düzey yöneticilerin beklentilerini özümseyerek iyi bir yazılım geliştirdik. Şu anda Türkiye’de faaliyet gösteren 50’nin üzerinde büyük ölçekli işletme, bizim geliştirdiğimiz Observer yazılımı kullanıyor ve enerjilerini düzenli olarak izliyorlar, takip ediyor. Bu yazılım bir izleme sistemi değil aynı zamanda enerji yöneticisinin isteklerine cevap verebilen özel bir sistem. İçerisinde ISO50001 modülü, karbon emisyon ölçüm modülü gibi seçenekler bulunuyor. Raporlama, enerji yoğunluk haritası, spesifik enerji tüketimleri, trend analizleri gibi seçeneklerden birçok veriye ulaşım sağlanabiliyor. Bu izlemeyi tüm işletmelerin yapması gerekiyor.”dedi
Proje Bilgi Formu
Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.