Emlakçılar Odası Başkanı Hacıoğlu: “Tüm emlak fiyatlarını komisyonlar belirlemeli”

Konut ve gayrimenkuldeki fiyat artışlarıyla ilgili konuşan Kocaeli Emlakçılar Odası Başkanı Alpay Hacıoğlu, sabitleme kararının artışları önleyemediğini, bu durumun önüne geçilebilmesi için internet sayfalarının kontrol altına alınması ve kent komisyonlarının kurulması gerektiğini söyledi.

Kocaeli Emlakçılar Odası Başkanı Alpay Hacıoğlu, emlak piyasasındaki hızlı fiyat artışlarına tepki gösterdi. Devletin aldığı kararların etkili olmadığını belirten Hacıoğlu, çözüm önerilerini sıralayarak şöyle konuştu: “Gayrimenkul fiyatlarındaki artış, biz emlakçıları oldukça rahatsız ediyor çünkü bu durum işlerimizi olumsuz etkiliyor. Eldeki daireyi tam satacakken mal sahibi ‘Bir ay önce bu evi 1 milyon TL’ye satmak istiyordum ama şimdi 1 milyon 300 bin TL istiyorum’ diyor. Bunun sebebi diğer dairelerin örnek teşkil etmesi.

YENİ ARTIŞLAR OLACAK
Ülkemizde tüm ürünlerle birlikte konut kiraları da yükseliyor. Dolar sürekli hareketli, ham madde gibi her şeyde bir artış var. Yakında yeni zamlar gelecek ve bu zamlarla birlikte yine artışlar olacak. Biz üreten ülke olursak bu artışların önüne geçebiliriz.

FIRSATÇI BİR MİLLET OLDUK
Kentimize her yıl binlerce yeni öğrenci, vatandaş geliyor ve yüksek kira bedelleri isteniyor. Maalesef fırsatçı bir millet olduk ama şunu düşünün hepimizin çocukları var. Çocuklarımız, farklı kentlere okumak ya da yaşamak için gidebilir. Sizin çocuklarınız aynı durumla karşılaşsa… Pandemide bulunduğum dükkanın sahibi 2 ay kira almadı, sonraki 2 ay yarım kira aldı. Biz de kendi kiracımızdan 2 ay kira almadık, 6 ay artış yapmadık. Bu örnekler çoğalmalı.

AÇIK ARTIRMAYLA KİRALAMA
Son dönemde ülkemize yabancı girişi fazla. Bu insanlar dövizle geldikleri için de rahat rahat ev alabiliyorlar. Bizim vatandaşımızın 5 bin TL kira veremediği eve onlar çok rahat 8 bin TL kira verebiliyorlar. Olmayacak evlere yüksek kira ödüyorlar. 3 ay öncesine kadar bir sitede yaklaşık 10 tane kiralık konut vardı, sitedeki evler açık artırma usulüyle kiralanmış. Fiyatlar 5 bin TL’den açık artırmayla 20 bin TL’ye kadar çıkmış. Böyle bir şey olamaz, bir kontrol mekanizması şart.

KARARA UYULMUYOR
Kira artışlarının en fazla yüzde 25 ile sabitlenmesine yönelik karar 1 yıl daha uzatıldı fakat uymayanlar var. Geçtiğimiz gün Yahya kaptan Mahallesi’nde meslektaşım 18 bin TL’ye ev kiraya verdi. Aynı site içerisinde başka evin kiracısı 6 bin TL kira ödüyormuş. Kısacası devletin kararı dinlenmiyor.

DENGE İYİCE BOZULDU
Dükkan kiralarında fiyatlar yeniden belirlenirken ise yüzde 74 oran önümüze konuluyor. Burada da denge bozuldu. Dükkan derken sadece küçük esnaf düşünülmemeli. Depolar, atölyeler, fabrikalar var. Bir deponun kirası 300 bin ile 400 bin TL arasında. Fabrika kiraları 500 bin-1 milyon TL arasında, bazıları dolarla kiralanıyor.

ÖLÇÜYÜ KİM BELİRLİYOR?
Kira artış oranının sabitlenmesi, dükkanlara da uygulamalı. Aynı zamanda içerisinde emlak odalarının, mimar odalarının ve ticaret odalarının yer alacağı bir komisyon kurulmalı. Emlak fiyatlarında ölçüyü kim belirliyor? Mal sahipleri bu fiyatları talep ediyor. Sözleşmeler e-devletten yapılmalı, bu sayede vergi de kaçırılamayacak.

SAYFALARA DÜZENLEME GEREKİYOR
İnternet sayfalarında sıkıntı var. Sitelerde ilan veren herkes emlakçı, müteahhit, mal sahibi değil. Sayfalara ilanları yükleyenler açıklama kısmına istediği gibi bilgi giriyor ve ‘Emlakçılara komisyon vermeyin’ gibi ifadeler kullanılıyor. İlanı koyan o ilanın gerçek sahibi mi belli değil, o ilanın gerçek olup olmadığı belli değil. Gayrimenkul sahibi ilan sayfasının başına oturuyor, araştırma yapıyor ve kendi gayrimenkulü için fiyat belirliyor. Baktığı ilanlardaki özellikler kendi gayrimenkulünde yok ama buna dikkat etmiyor. Sayfalara düzenleme gerekiyor. Fiyatlar o sitelerde nasıl belirleniyor mercek altına alınmalı, çalışma yapılmalı.

KİRA BEDEL ARALIKLARI BELİRLENMELİ
Kiralar bugünkü miktarlardan daha yukarı gitmeyebilir çünkü artık insanımız bu fiyatları ödeyemez. Önümüzdeki aylarda kiralar aksamaya başlayacaktır. Binaların ardiye olarak kullanılan bodrum katları 8 bin-10 bin TL’ye kiraya veriliyor. Buna ‘Dur’ denilmesi gerekiyor. Kurulmasını talep ettiğimiz komisyonlarca bölge bölge, kent kent, ilçe ilçe, mahalle mahalle, sokak sokak kira bedeli aralıkları belirlenmeli”

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıTHY & Emlak Konut Arnavutköy teslim tarihi ne zaman?
    Sonraki yazıEmlak firmalarına yönelik mesleki yeterlilik sınavı düzenlendi