Son günlerde kamuoyunda geniş yer bulan vergilerdeki yüksek değer artışına itiraz için son gün 31 Temmuz olarak belirlendi.
Emlak Vergisi ödemelerinin 213 sayılı Vergi Usul Kanunu ve 1318 sayılı Emlak Vergisi Kanunu kapsamında ve Türkiye’de bulunan tüm bina, arazi ve arsaların tabi olduğu bir düzenleme niteliği taşıdığını söyleyen MGC Hukuk Bürosu Yönetici Ortağı Av. Mustafa Güneş, vergi oranlarının da Emlak Vergisi Kanunu’nun 11. Maddesi’ne göre tespit edildiğini ifade etti. Güneş, tespit işleminin ile aynı kanunun 29. maddesinde gösterilen usule göre hesaplanan vergi değeri esas alınarak yıllık olarak yapıldığını belirterek, “Vergi değeri ise Takdir Komisyonlarınca dört yılda bir kez hesaplanmaktadır. 2018 yılında yeni belirlenen vergi değerleri yürürlüğe girecek ve 4 yıl süre ile geçerli olacaktır” dedi.
Yeni Emlak Vergisi değerlerinin ilgili kanun gereğinde yürürlüğe girmeden 4 ay önce kamuya duyurulma zorunluluğu taşıdığı ve takdir komisyonlarınca ilgili yerlere bildirimlerin yapılmaya başlandığına da dikkat çeken Güneş, bildirimlerin başlamasıyla beraber bedellerin eskiye oranla dört hatta beş katlık bir artış gösterdiğini söyledi.
Yeni Emlak vergisi oranlarının gayrimenkullerin bağlı bulunduğu muhtarlıklardan öğrenilebileceğini ve İç Genelgeye göre Takdir Komisyonu kararları aleyhine itiraz hakkı bulunduğunu da hatırlatan Güneş verilen sur içinde herhangi bir vergi mahkemesine dav açılmaması halinde takdir edilen vergi değerinin kesinleşeceğini söyledi. Güneş, “Herhangi bir mağduriyet yaşamamak için, gayrimenkul sahipleri önce vergi değerlerini muhtarlıklardan öğrenmeliler. Eğer haksız bir değerleme ile karşılaştıklarını düşünüyorlarsa, 31 Temmuz’a kadar hukuki itirazlarını yapabilirler” dedi
Proje Bilgi Formu
Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.