Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) sitesinde halka açılan ve yoğun ilgi nedeniyle yayından kaldırılan deprem riskini mahalle bazında ortaya koyan haritanın emlak piyasasını da etkilemesi bekleniyor.
Türkiye Deprem Tehlike Haritası ve Parametre Değerleri Hakkındaki Bakanlar Kurulu Kararı yürürlüğe girdikten sonra AFAD’ın internet sayfasında yayımlanmaya başlandı. Haritayla, mahalle bazında deprem riski sorgulanabiliyor. ODTÜ, Boğaziçi gibi üniversitelerin katkısıyla hazırlanan haritayla, zemin yapısı deprem riskine göre değerlendiriliyor. Sistemin hizmete açılmasıyla oturdukları yerin deprem riskini sorgulayan vatandaşlar, soyağacı uygulamasında olduğu gibi sitenin kilitlenmesine yol açınca hizmet geçici olarak durduruldu.
Aşa: ‘’Fiyatlara etkisi olmaz’’
Bu arada söz konusu haritanın arazi ve ev fiyatları üzerinde etki edebileceği şüphesi ortaya çıkmaya başladı. İstanbul depreminden sonra bazı semtlerin daha güvenli bulunması, yapılaşmada tercihleri değiştirmişti. İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizameddin Aşa, 1999 depreminden sonra bir tedirginlik yaşandığını ve 2000’li yılların başında İstanbul halkının güvenli gördükleri bölgelere taşındığını hatırlattı. Sağlam zeminli yerlerin rağbet gördüğünü anımsatan Aşa, “ 1999 depreminden sonra 2000 li yılların başında ilgi azaldı, Avcılar gibi deprem açısından, sabıkalı görülen yerler bile eski haline döndü. Bu haritanın da önemli bir etkisi olmaz. İnsanlar depremi kanıksadı. Eskiden bodruma inilir, kolonlara bakılırdı. Şimdi o hassasiyet kalmadı.” dedi. Aşa, depremden sonra Marmara sahiline bakan Kadıköy, Zeytinburnu, Beylikdüzü gibi yerlerin riskli olarak görüldüğünü belirterek, “Artık Avcılar’da bile kimse eskisi kadar önemsemiyor, deprem yönetmeliğine göre yapılan binalarda sorun yok, riskli binalar ise kentsel dönüşümle yenileniyor. ” diye konuştu.
Kaynak: Milliyet
Proje Bilgi Formu
Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.