Yılmaz İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Yılmaz ile Düşler Vadisi Riva projesini konuştuk. Yılmaz Beykoz Riva için “Riva hak ettiği değeri bu zamana kadar görememiş bir lokasyon. İnsanlarda Riva deyince Şile algısı oluşuyor. Aslında Riva İstanbul’un içinde bir yer.” diyor.
Düşler Vadisi Riva’da satışlar nasıl gidiyor?
Biz 15 Eylül itibarıyla Emlak Konut’tan ihaleyi aldık. Sözleşme imzaladıktan sonra 6-7 tane uluslararası-yerli mimarlık firmalarıyla konsept çalışmalarına başladık. Onların içinden seçtiğimiz bir konsept projesi oldu, şimdi o firmayla beraber Düşler Vadisi Riva projesini yürütüyoruz. 1 sene boyunca bu projeye hazırlandık, araziyi çevreyi özümsedik, bunun neticesinde de ortaya bu projeyi çıkardık. Sonra da basın toplantımız oldu.
Basın toplantımıza yüksek bir katılım sağlandı. Galatasaray ve Emlak Konut tarafından katılım oldu. Yaklaşık 100’e yakın da basın mensubu geldi. Budan sonra da lansman öncesi ön satışlara başladık. Projeye yoğun bir ilgi var. Bir taraftan gelen talepleri sözleşmeye çeviriyoruz. Ön satış aşamasında yaklaşık 2000-2500 form geldi. Bunlar tek tek satış ofisine alındı. Şu anda satışa dönenlerin sözleşmeleri imzalanıyor, opsiyonlular takip ediliyor ve iki hafta içerisinde yaklaşık 50-60’a yakın satışımız oldu.
Projeyi tanıyabilir miyiz?
Düşler Vadisi Riva, 150 dönüm arazi üzerine kurulu bir proje. Yaklaşık 207 dönüm üzeri orman arazisi var projenin içerisinde. 70 dönüm halka açık, içerisinde biyolojik gölet barındıran bir park alanımız var. Bu park alanının etrafında ticari alanlarımızı konumlandırdık.
Ticari alanların özelliği buradaki günlük ihtiyaçlara cevap verecek olmaları. Ufak bir klinik de insanlara hizmet verecek. Bir camimiz var. Onun yanında devlete yapacağımız bir okul var. Yine proje kapsamında bir özel okul inşa edeceğiz.
Projemizi etaplandırdık. Projede yaklaşık 1500 civarı villa olacak. İlk etabımızın ruhsatını aldık. İlk etabımızda 509 villa var. İlk etabımızı ikiye bölerek satışa çıktık. İlkinde 300 villa daha sonrakinde 209 villa şeklinde olacak…
Permakültürel ve ekolojik bir proje. Projemizin kapsamında yine 4 bin metrekare gezilebilir bir lagünümüz var. 50-60 dönüm civarı ekilebilir bir alanımız var. Buradaki insanların kullanacağı meyve bahçeleri, seralar var. Şu anda Galatasaray Kulübü ile görüşmelerimiz var, onların derenin kenarında ortak oldukları bir de arazi var.
Onlar kendi aralarında görüşüyorlar. Buraya bir tane kayıkhane düşünüyorlar. Kürek takımını buraya getirip, dere o amaçla kullanılacak. Ufak bir sosyal tesis alanı da yapacağız.
Beykoz bölgesinde oturanlardan da talep geliyor mu?
Bildiğiniz gibi buradaki villalar çok büyük metrekarelerde yapılıyor. 700 metrekareye kadar olan villalar var bu bölgede… İnsanların çocukları büyüyor, evleniyorlar ve gidiyorlar. Aileler yalnız kalıyor. Özellikle hanımlar evlerinin büyüklüklerinden sıkıntı yaşıyorlar. İlk etapta ferah diye düşünüyor ama sonra ısıtması, temizliği, evin içine alınan eşyalara kadar sorun olabiliyor. Kullanılmayan mekanlar ortaya çıkıyor.
İnsanların bu büyüklükte evlerin rakamlarına erişebilirliği de maalesef kısıtlı. Belli sayıda insanlar alabiliyor onları. Biz projeyi geliştirirken yakın bölgelerden insan çekmek zaten öncelikli hedefimizdi. Fakat insanların, Ataşehir gibi başka bölgelerden de dairesini satıp burada villa sahibi olabilmelerini hedefledik.
Yani baktığımız zaman 2+1 villalarımız 1 milyon 69 bin TL’den başlıyor ki bunlar, şehir içinde normal bir daire fiyatı. Yaklaşık 100 metrekareden başlayıp büyük tip villalarımızda 900 metrekareye kadar çıkan bahçelere sahip, her keseye uygun. 2+1’ler 1 milyon 100 bin TL 3+1’ler 1 milyon 300-1400 arası satılıyor. 4+1’ler var. Ona KDV oranı ekleniyor. Yılbaşına kadar KDV oranları yüzde 18’den yüzde 8’e çekildi.
O da şu dönem için bir avantaj. KDV dâhil 2 milyon 500 bin TL’lik evimizde yüzde 10’luk 200-250 bin TL’lik bir avantaj söz konusu peşin alımlarda. Bizim 2+1 bitişik nizam villalarımız da var. Beraber yaşamak için, komşu komşuyu getiriyor. Yanımdaki de tanıdık olsun diyor… Bu projenin satılmasındaki en büyük avantaj da bu. Villa alan yanında mutlaka komşusunu getiriyor.
Proje natamam gerçekleşiyor, bu konu hakkında bilgi alabilir miyiz?
Dıştan komple bitmiş veriyoruz. İçerde ise bizim hazırlayacağımız 3-4 tip belli dizaynlar olacak. Bunlar belli bir fiyat aralığında olacak. Gelecek insanlar kendilerine göre seçecekler. Zaten maliyet bakımından da kendileri yapmaya kalktıklarında çok yüksek fiyatlara mal edeceklerdir. Bizim zaten oradaki amacımız o işten para kazanmak değil, müşterinin ihtiyacına cevap verip, bir an önce orada yaşamı başlatmak.
Emlak Konut’la daha önce de bir projede yer almıştınız…
Emlak Konut ile daha önce Başakşehir Ayazma’da yaklaşık 500 konutluk bir kentsel dönüşüm projesi yaptık. Aynı zamanda orada bir okul ve bir cami inşaatı yaptık. 4-5 ay evvel de o projemizi teslim ettik.
Henüz o proje devam ederken bu ihaleyi almıştık. Emlak Konut’la geçmişe dayalı bir çalışmamız vardı. Orada yaptığımız proje kentsel dönüşüm anlamında Emlak Konut’un örnek projelerinden biridir. Epey bir üst segment çalışma oldu.
Riva’ya neler katacak projeniz?
Riva’da 5 bin nüfus var, projemiz tamamlandıktan sonra 5 bin nüfus daha eklenecek. Şu anda bile aşağıda 3-4 tane balık restoranı var. Buraya gelen mutlaka uğruyor. Biz buraya geldikten sonra müşterileri arttı. Biz Riva’yı sonradan keşfedenlerden değiliz. Eskiden beri biliyoruz. Riva hak ettiği değeri bu zamana kadar görememiş bir lokasyon. İnsanlarda Riva deyince Şile algısı oluşuyor.
Aslında Riva İstanbul’un içinde bir yer. Mesela Sancaktepe’den çıktığımız zaman maksimum 25 dakikada buradayız. Gebze’den yarım saatte geliniyor. Hedef kitlemizde, o bölgedeki fabrika sahipleri ve beyaz yakalılar da var. Son zamanlarda pilotlardan çok talep var. İki havalimanının ortasındayız.
Bakanımız Murat Kurum’un bu zamana kadar attığı adımları nasıl değerlendiriyorsunuz?
Sizin beklediğiniz yasal bir düzenleme var mı? Sayın Bakanımızın zaten sektörün içinde olan bir insan olarak bakanlığa getirilmesiyle beraber, zaten konut geliştiricilerinin konuyu kendisine çok anlatmasına gerek kalmıyor.
Sektörün içinde bir insan olarak her şeye vakıftı zaten. Bunun neticesinde Bakanlığa geldikten sonra çok hızlı bir şekilde aksiyon aldı. Tapu harçları yüzde 4’ten 3’e düştü, KDV oranları yüzde 18’den 8’e çekildi.
Bu son zamanlarda devlet tahvillerinin ihracındaki faiz oranlarının yüzde 25’ten yüzde 17 seviyelerine gerilemesi ve bunun bu şekilde devam etmesiyle beraber konut sektöründe daha da çok hareketlenmeler olacak.
Bizim isteğimiz özellikle yurt dışı satışlarla ilgili. İhracata verilen bir takım destekler var. Normalde her sektörde, tekstil sektörü olsun sanayi sektörünün diğer kolları olsun, yurt dışında açtığınız showroomlar, yaptığınız reklamlar için yüzde 70-80’lere varan destekler var.
İstihdam ettiğiniz insanların maaşları için destekler veriyor Ekonomi Bakanlığı, yurt dışı ticaret müsteşarlığı… Yabancıya olan satışın da, ihracat gibi kabul edilip, o kapsamda değerlendirilmesi ve bu tür çalışmalara da destek verilmesi gerekiyor.
Vatandaşlık bedeli 1 milyon dolardan 250 bin dolara indirildi, kurların şu an yüksek olması Türkiye’yi çok cazip bir ülke haline getirdi. Yabancılara konut satışında Eylül ayında yüzde 151 arttı. Bu destekler de verildiği zaman, satışlar çok daha yukarıya gidecek kanaatindeyim.
Projenize yabancı yatırımcının ilgisi nasıl?
Bu bölgede yabancı satışı çok ön plana çıkarmak istemiyoruz. Genel olarak baktığımızda Türkiye’de ön sırada Iraklılar var ama bunlar belli lokasyonlarda yer alıyor. Daha ucuz yerlerde konut sahibi oluyor. Bizde de yabancı talebi var ancak buraya biraz daha elit bir kitle geliyor. Kuveyt, Katar vatandaşları, yurt dışında okumuş insanlar.
Bizim Türkiye’ye gelen yabancıların en çok ilgi gösterdiği yerler Sapanca, Yalova, Trabzon. Avrupa’dan gelen yabancılara baktığınız zaman Antalya Bodrum bölgelerini tercih ediyorlar. Ama Ortadoğu’dan gelenler yeşillik istiyor. Ayağı toprağa basabilecek bölgeleri tercih ediyorlar. Burası da Karadeniz kıyısı olan ve İstanbul merkezinde sayabileceğimiz bir yer. Özellikle havaalanlarına da yakın olması cazip kılıyor.
Fakat bu lokasyonu bilmiyorlardı. Şu son zamanlarda burada yapılan dizi çekimleri bilinmesinde etkili oldu. Diriliş Ertuğrul dizisi var örneğin. Yurt dışından da çok gelen oluyor diziyi ziyarete. Ortadoğu’daki insanlar yavaş yavaş öğreniyorlar ve öğrendikleri zaman müthiş beğeniyorlar.
Projede sunulan ödeme kolaylıkları neler?
Şu anda banka kredilerinin yüksekliklerinden dolayı banka kullanmıyoruz projemizde, kendi bünyemizde finansal yapılandırma gerçekleştirdik. 48 ay vade, yüzde 25 peşin. Ara ödemelerimiz var, aylık taksitlerimiz var, bu şekilde satışlarımız devam ediyor. Peşin almak isteyenler peşin alıyor, 24 ay vadeyle almak isteyenler var, onlara o şekilde vadelendirme yapıyoruz.
Özel Röportaj: Yıldıray Gökkaya/Emlak Rotası
Proje Bilgi Formu
Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.