Türkiye ve Rusya arasında başlayan normalleşme süreci kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başbakanı Vladimir Putin'in yarın St. Petersburg'da yapacağı görüşme ile iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin yeniden canlandırılması bekleniyor. Rusya'yla gerginliğin sonucu başta ihracat ve turizm olmak üzere derinden etkilenen sektörler, yeni dönemle birlikte hızla eski günlere dönmeyi umut ediyor.
ÇOK İYİ BİR BAŞLANGIÇ
Türkiye -Rusya İş Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan, Erdoğan ve Putin'in görüşmesinin ikili ilişkiler için çok iyi bir başlangıç olacağını ifade ederek, "Geleceğe bakıyoruz. İki ülkenin beraber çok konuda iş birliği yapabileceğine, karşılıklı değer yaratabileceğine inanıyorum. İki ülke arasında 100 milyar dolarlık ticaret hedefine ulaşmak için çok önemli kararların alınabileceği bir toplantı" dedi.
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy ise "Yeni bir diyalog kanalı oluşturulması, şüphesiz turizm sektörünü de pozitif yönde etkileyecektir. İlişkilerin olumlu seyretmesi durumunda her iki pazarda asıl toparlanmanın 2017 yılında yaşanması beklenebilir" diye konuştu.
2 MİLYAR DOLARLIK PROJE
Rusya'ya ihracatın önemli kalemlerinden birini de yaş sebze-meyve ihracatı oluşturuyor. Akdeniz Yaş Meyve-Sebze İhracatçıları Birliği ve Narenciye Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak, sektörün, bu yılın ilk 6 aylık ihracatının yaklaşık 360 milyon dolarlık düşüş gösterdiğini belirterek, "Her yıl Rusya'ya ihracatımızı yüzde 20 artırıyorduk, oradan da 60-70 milyon dolarlık bir kaybımız var. Görüşmelerin ardından yılın ikinci yarısında 600 milyon dolarlık ihracat öngörüyoruz" ifadelerini kullandı.
RUS Enerji Gelişimi Fonu Genel Direktörü Andrey Listovskiy, Putin'in Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesini yeniden masaya getireceğini ifade etti. Listovskiy, "Rusya'ya yeni bir doğalgaz boru hattı gerekiyor. En önemli alternatif de güney hattı yani Türk Akımı" dedi.
Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün ise sektör açısından Rusya'nın her zaman önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Yenigün, "İhalesi tamamlanmış bazı projeler kriz sürecinde önce durduruldu. Yeni dönemde ilk etapta yaklaşık 2 milyar dolar tutarındaki projenin başlaması, daha sonra da kademeli normalleşmeyle yıllık yeni proje tutarının kriz öncesi seviyelere dönmesi bekleniyor" dedi.
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Şeref Fayat: "Ağırlıklı olarak Rusya'ya çalıştığı için sıkıntıya düşen işletmelerimiz oldu. Yeni dönemle birlikte Rusya'ya hem doğrudan ihracatımızda hem de yolcu beraberi eşya satışımızda büyük bir ivme yakalayacağımıza inanıyorum." derken Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Hüseyin Çetin: "Adeta altın çağımızı yaşadığımız 2013'te 129 milyon dolara kadar ulaşan ihracatımız, bu ülkedeki ekonomik daralma nedeniyle 2015'te 70 milyon dolara geriledi. Olayın izlerini en kısa sürede silip Rusya pazarında sektörel olarak yeniden altın çağımıza döneceğiz."diye konuştu.
Proje Bilgi Formu
Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.