Dünyanın en büyük çatı üzeri “güneş enerjisi santrali” Osmaniye’de hayata geçiyor

SolarAPEX, 71 milyon dolarlık yatırımla Tosyalı Holding için dünyanın en büyük çatı üzeri güneş enerjisi santralini inşa ediyor. Tosyalı’nın Osmaniye’deki tesislerinin çatılarına kurulacak sistem ile yıllık 140 MW’lik elektrik üretilecek

SolarAPEX, dünyanın en büyük çatı üzeri güneş enerjisi santralini Tosyalı Holding için kuruyor. Osmaniye’de kurulacak santral, aynı anda tüm tesislerde 632 bin metrekare çatı alanı üzerinde 140 MW kurulu güce ulaşarak dünyanın en büyük çatı üstü güneş enerjisi projesi olacak.

Tosyalı GES Projesi 71 milyon dolarlık yatırım bedeli ile dünyanın en büyük yatırım bedeline sahip çatı üstü güneş enerjisi projesi olacak. Üstelik proje benzerlerine göre çok daha düşük bir maliyetle hayata geçecek. Bu tesislerde üretilen çelikler de dünyanın en yeşil çeliği olma özelliğini taşıyacak.

Projede SolarAPEX, mühendislik açısından uygulama şekline ender rastlanan farklı ve ileri seviye montaj tekniği olan “aşık bağlantı” tekniğini kullandı. Aşık bağlantı tekniği ile son teknoloji malzemelerin kullanılması bu projeyi aynı zamanda dünyanın en yeni teknolojisi ile kurulan çatı üstü güneş enerjisi santrali haline getirecek.

84 BİN HANEYE YETECEK ENERJİ ÜRETİLECEK

Panellerin tamamen sıfırdan ‘Tosyalı Güneş Enerjisi Santrali’ için üretilen özel tasarım çelik taşıyıcı sistem üzerine kurulduğunu belirten SolarAPEX Yönetim Kurulu Üyesi Besime Özderici Altınkılıç, “Bu yöntem ile çatıya yerleştirilen güneş enerjisi sistemi her koşulda daha verimli enerji üretme olanağı sağlayacak. Dünyanın en temiz üretiminin yapılacağı Tosyalı Güneş Enerjisi Tesisleri’nde yıllık 116 milyon 525 bin kilo karbon emisyonu engellenecek. Tesis, yıllık 250 milyon kwh’lik üretimi ile çatısı üzerinde dünyanın en fazla enerji üreten tesisi haline gelecek. Bu tesislerde elde edilecek yıllık enerji 37 milyon dolarlık elektrik maliyetine ve aynı zamanda 84 bin hanenin yıllık elektrik tüketimini karşılayacak güçte elektrik üretimine eş değer olacak” dedi.

 

SON TEKNOLOJİ İLE ÇALIŞACAK

Projede çift yüzeyli elektrik üretimine olanak tanıyan bu sayede daha çok verim sağlayan en ileri teknoloji BICFACIAL güneş panelleri kullanıldı. Ayrıca güneş enerjisi santralinin tamamında yeni nesil ark koruma özelliğine sahip son teknoloji Huawei inverterler yer alıyor. Bu özellik sayesinde herhangi bir elektrik tehlikesi durumunda 0.2 milisaniye içinde akım kesilecek ve güvenlik en üst düzeyde tutulacak.

Toplam 140 MW büyüklüğündeki proje etap etap teslim edilecek. Projenin 85 MW gücündeki ilk etabı 7 ay sonra kalan 55 MW gücündeki etabı da Nisan 2023’te tamamlanacak.

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıTOKİ’nin indirim kampanyasında son gün bugün!
    Sonraki yazıKuveyt Türk ve Enerjicell’den Çatı GES için iş birliği