Toplam emisyonlarını 2020 yılına kadar yüzde 30 oranında azaltma hedefi belirleyen ve bu hedefe planlanan süreden çok daha önce ulaşan DHL, ardından belirlediği 2050 yılına kadar ‘net sıfır emisyon’ hedefi için ‘Misyon 2050 Sıfır Emisyon’ programı çerçevesinde çalışmalarını sürdürüyor.
Şirket bu doğrultuda Bilime Dayalı Hedefler girişiminin (SBTi) bir parçası olarak emisyonlarını 2030 yılına kadar 29 milyon tonun altına düşürmek için 2030 yılına kadar 7 milyar euro yatırım yapmayı planlıyor.
Hava taşımacılığı operasyonlarında 2030 yılına kadar Sürdürülebilir Havacılık Yakıtları harmanlama konusunda yüzde 30’luk bir hedef belirleyen DHL Global Forwarding inşa edilecek tüm yeni binaları için de karbon nötr tasarımlar kullanmayı amaçlıyor.
Dünyada iklimi korumak için ölçülebilir çevre hedefi koyan ilk lojistik şirketi olma özelliğine sahip DHL Group, 2050 yılı itibarıyla net sıfır emisyona ulaşmayı hedefliyor. DHL Group’un hava ve deniz taşımacılığı uzmanı DHL Global Forwarding, karbon ayak izini azaltma çalışmaları çerçevesinde sürdürülebilir yakıtları ve düşük karbon teknolojilerini kullanarak tüm temel faaliyetlerinde ve lojistik çözümlerinde yeşil alternatiflere yer veriyor.
Lojistik çözümlerinde yeşil alternatifler
Sürdürülebilirliği iş yapış stratejilerinin odağına alan DHL Global Forwarding,tüm temel faaliyetlerinde ve lojistik çözümlerinde sürdürülebilirlik odaklı önemli işbirlikleri kuruyor. IAG Cargo ile yapılan anlaşma kapsamında 11.5 milyon litre sürdürülebilirhavacılık yakıtı (SAF) satın alan şirket, Air France KLM Martinair Cargo ile 33 milyon litre SAF satın alma yönünde işbirliği yaparak bu konudaki çalışmalarına devam ediyor. DHL Global Forwarding DHL Grubu’nun emisyon hedeflerine katkı sağlayacakşekilde Hapag-Lloyd ile yaptığı anlaşma kapsamında, ileri biyoyakıtların kullanımını teşvik ediyor. Bu işbirlikleri DHL Global Forwarding karbon emisyonlarında önemli bir azalmaya katkı sağlamanın yanı sıra GoodShipping ile 60 milyon litre Sürdürülebilir Deniz Yakıtı (SMF)insetting uygulamasını genişleterek sürdürülebilir deniz taşımacılığını destekliyor. Bu adımlar, DHL’nin sürdürülebilirlik çabalarını güçlendirmeyi amaçlıyor.
DHL Global Forwarding uygulamakta olduğu Parsiyel Deniz taşımacılığı (LCL) hizmetiyle gönderileri birleştirerek konteynerlerde kullanılan alanı en üst seviyeye çıkarıp her bir gönderinin genel karbon ayak izini en aza indirgiyor. Şirket aynı zamanda GoGreen inisiyatifi kapsamında ‘Sertifikalı GoGreen Uzman Programı’ ile de müşterilerine sürdürülebilir uygulamaları iş yerlerinde hayata geçirebilmeleri için stratejik eğitimler veriyor. Bu kapsamda müşterilerini sürdürülebilir yakıtlara teşvik eden DHL Global Forwarding; biyoyakıtları, e-yakıtları (elektrik bazlı yakıtlar veya güç yakıtları) ve güneş enerjili yakıtları öneriyor.Şirket açıkladığı GoGreen programı kapsamında ‘Karbon Hesaplaması’ hizmeti ile şirketlerin genel karbon ayak izlerinin üst düzey hesaplamasınıyapma imkanı sunuyor.
DHL Global Forwarding Türkiye’den sürdürülebiliradımlar
Uluslararası alanda çevre dostu çalışmalarına yer veren DHL Global Forwarding, Türkiye’de de sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalarını elektrikli taşıma araçlarıyla destekleyerek önemli adımlar atıyor. DHL Global Forwarding Türkiye Genel Müdürü Berna Yılmaz Ciğeroğlu, Türkiye’de sürdürülebilirlik odağında yürüttükleri iş süreçleri hakkında şunları söyledi: “ DHL Global Forwarding Türkiye olarak 3 adet elektrikli kamyoneti kullanarak dağıtım ve toplama süreçlerini organize ederek müşterilerimizin sürdürülebilirlik hedeflerine etkili bir şekilde katkı sağlıyoruz. Operasyonlarımızda elektrikli araçları tercih etmemiz, karbon emisyonlarını azaltma ve çevresel etkileri minimize etme konusunda önemli bir adım teşkil ediyor. 2023 yılında DHL Global Forwarding olarak tüm ofislerimizde 1.408 MWh elektrik enerjisini yenilenebilir kaynaklardan tüketerek I-RECs (International Renewable Energy Certificate) sertifikasını almaya hak kazandık. Bu, şirketimizin enerji tüketimini çevre dostu kaynaklardan karşılaması ve sürdürülebilirlik alanında uluslararası standartlara uygunluğunu belgelemesi açısından önemli bir başarıyı oluşturuyor. DHL Global Forwarding olarak sadece kendi operasyonlarımızda değil, aynı zamanda müşterilerimizin de sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmalarına destek olma vizyonuyla hareket ediyoruz. Türkiye’deki ihracatçılara, çevresel etkileri azaltma ve sürdürülebilirlik stratejilerini uygulama konusunda rehberlik yaparak bu alandaki taleplerine cevap veriyoruz.”
DHL Global Forwarding paydaşlarının da karbon izini hesaplıyor
DHL Global Forwardingmüşterilerine sürdürülebilirliği iş yapış süreçlerine daha kolay dahil etmeleri için‘yeşil planlama’ konularındada yardımcı olduğuna dikkat çeken Ciğeroğlu,”DHL Global Forwarding olarak küresel çapta karbon hesaplayıcı uygulamasını içeren myDHLi Quote + Book aracılığıyla müşterilerimize daha kolay biyoyakıt seçme imkanı sunuyoruz. Böylece müşterilerimizin taşıma organizasyonlarına ait karbon ayak izlerini raporlayabiliyoruz.Bu sayede sürdürülebilirlik raporlarında sürekli olarak üstün derecelere ulaşıyoruz. Bu da bize DHL Global Forwarding olarak iş birliği yaptığımız kurum ve kuruluşlarla sürdürülebilir temiz enerji kullanımı üzerine kısa vadeli değil, uzun vadeli kesin çözümlere odaklanmamıza cesaret veriyor” dedi.
Dijital karayolu taşımacılığı
Öte yandan DHL Global Forwarding Freight’in dijital karayolu taşımacılığı platformu Saloodo! aracılığıyla Birleşik Arap Emirlikleri’nin ilk elektrikli kamyonunu devreye alıyor. Yalnızca Saloodo! tarafından kullanılacak tamamen elektrikli 40 tonluk eActros 300 kamyonlar DHL’in 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonuna ulaşma hedefine katkıda bulunacak.
Proje Bilgi Formu
Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.