Gazetede yer alan analize göre, darbe girişiminin bastırılmasından sonra, ilk şokun kısa sürede atlatılacağı ancak para piyasalarında kalıcı hasar bırakabileceği dile getiriliyor. Yaşanan sürecin TL'nin ağır yara almasına neden olabileceği ifade ediliyor.
Bugün piyasaların açılması ile yaşanacak ilk şokun uzun süreli olamayacağı ancak, yabana yatırımcıların Türk piyasalarından kademe kademe çekilmeye devam edebileceği ifade ediliyor.
TL'nin değer kaybetmesi, yabana yatırımcıların ülkeden çıkması ve siyasi ortamın bozulması ile Türkiye'nin kredi notunu kaybetmesine neden olabilecek sonuçlar yaratabilir.
Dolar 3 Lirada Denge Buldu
Darbe girişiminin ortaya çıkmasından hemen soma 3.0500 liraya kadar yükselen dolar, darbecilerin başarısız olduğunun görülmesi ile 3.0111 seviyelerine kadar çekildi. Doların darbe girişiminden sonra yeni bir rekor kırmaması ve 3 lira seviyelerinde bir denge bulmasının TL'nin gücü açısından önemli bir gösterge olduğu dile getiriliyor. Ancak, alınan tüm önlemlere rağmen piyasalar açıldığı anda Borsa İstanbul'da satış dalgası yaşanırken, ilk etapta doların yeni rekorları zorlamasının kaçınılmaz olduğu belirtildi.
Birkaç Gün Dalgalanır
Darbe girişiminin yarattığı belirsizlik ile TL'deki zayıflığın bir süre devam edebileceği vurgulandı. Geçen cuma günü 2.8910TL'den haftayı tamamlayan dolar, darbe girişimi haberlerinin ardından bankalar arası piyasalarda Londra merkezli işlemlerde 3.0500 liraya kadar fırladıktan soma darbecilerin başarısız olduğunun görülmesi ile 3.0184 liraya çekildi.
Ortak Mesaj İyimserlik Yaratabilir
Dolar, TL karşısında pazar günü Asya piyasasındaki işlemlerde 3.0910 lira seviyelerini gördü. Ancak uzmanlar bu işlemlerde hacmin sınırlı olduğuna dikkat çekerek TL'nin kaderinin pazartesi günü belli olacağına işaret etti. Bankacılar ilk günlerde kurda bir dalgalanma görülebileceğini, ancak darbe girişiminin başarısız olması ve tüm siyasi parti liderlerinin verdiği ortak görüntü dolayısıyla iyimser havanın yeniden başlamasının beklendiğini dile getiriyor.
Yaşananların Borsaya Etkisi
Yaşananların Borsa İstanbul üzerindeki etkisi de büyük olacak. Özellikle yabancı yatırımcıların ilk etapta hisse senetlerini satarak dolara dönmeleri borsanın 77 bin puan seviyelerine çekilmesine neden olabilir. Geçen hafta küresel piyasalarda artan risk iştahından destek alarak yüzde 6 yükselen borsa yabancıların başını çekeceği satış dalgası ile bu haftayı kayıpla tamamlaması kaçınılmaz görünüyor.
Analistler bu dönemde siyasilerden gelecek açıklamaların ve hükümetin atacağı adımların da kritik öneme sahip olacağını ifade etti.
Kredi Notu Tehlikede
Darbe girişimiyle birlikte yatırımcıların gözü bir kez daha, kredi derecelendirme kuruluşlarına çevrilecek. Moody's ve Fitch gibi uluslar arası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'nin "yatırım yapılabilir" notunu indirmesi ise piyasalardaki hasarın kabalaşmasına zemin hazırlayabilir.
Merkezin Faizi İndirmesi Zorlaştı
Japon yatırım bankası Nomura'nın gelişen piyasalar uzmanı Timothy Ash, şimdilik Türkiye'nin kredi derecesinin düşürülmesini beklemediğini belirtirken şu kaydı düştü: "Ama bugünlerde derecelendirme kuruluşlarının hareketini tahmin etmek zor. Bence, Türkiye 'yatırım yapılabilir' seviyesinde kalır."
19 Temmuz'da faiz indirimi gündemi ile toplanacak Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun darbe girişiminin ortaya çıkmasından soma faiz indirimi yapması ise artık oldukça zora girdi. Darbe girişiminden önce Reuters'ın yaptığı ankette 18 kurumun katılımıyla gerçekleştirdiği ankette katılımcıların koridorun üst bandında puan indirim beklerken, beş katılımcı ise 25 baz puan indirim öngörüyor. Ankete katılan kurumların tamamı politika faizin sabit tutulmasını, iki katılımcı ise koridorun alt bandında 25 baz puanlık indirim bekliyordu.
Süreci değerlendiren Londra merkezli danışmanlık şirketi Ecstrat stratejisti Emad Mostaque ise, "Darbe başarısız olsa bile Türkiye için bir felakettir, siyasi taraftaki risk primi keskin şekilde yukarı fırladı. Bütün varlık sınıfını kirleten bu durum, gelişen piyasalardaki yeni düşüşün katalizörü olabilir" diye konuştu.
CUMA günü yaşanan darbe girişiminin ardından Türk Lirası'nın dolar karşısında sert değer kaybı yaşadığını dile getiren Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdürü Murat Tufan "Geçen hafta genelinde 2.90 seviyelerin altında seyreden Türk Lirası bu gelişmelerin hemen ardından hızla yükseldi. Dolar 3.0470 lira seviyelerini test etse de daha soma 3.0176 liraya geriledi. Darbe girişiminin başarısız olması ve hemen ardından Meclis'in olağanüstü toplanması ve tüm partilerin darbe girişimine karşı ortak tepki vermesi ilerleyen günler içki umut verici bir gelişmedir" dedi.
ALAN Menkul Değerler Kıdemli Analisti Eda Önder Öztürk, Merkez Bankası ve Hazine Müsteşarlığı tarafından alınan önlemler, yerli yatırımcıyı bir nebze sakinleştirse de yabancı yatırımcılar arasında aynı etkiyi göstermeyebileceğini kaydetti.
Gram Altına Talep Artar
"Bu tedbirler, yara bandı olabilir, ancak tahribatı ortadan kaldırmayacaktır" açıklamasını yapan Öztürk, şöyle devam etti:
"Yaşanan olaylar dünya basını tarafından da yayınlandı ve bu Türk piyasalarına negatif olarak yansıyacaktır. Yabancı yatırımcı tarafında satışlar olacak. Zaten 2 aydır dünya genelinde Avrupa kaynaklı olarak yabancı satışları tetikleyecek çalkantılar söz konusuydu. Burada bayram tatili nedeni ile pozitif ayrışmıştık ancak şimdi bunu negatife dönüştürecek durumlar söz konusu ve panik havası ile satış da görebileceğiz. Dolarda 3.05 görülürse panik havası daha da tetiklenebilir. Yatırımcıların özellikle gram altına olan taleplerinin artması beklenebilir."
Proje Bilgi Formu
Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.