Çimsa 2023’ün ilk yarısında cirosunu yıllık %51 artırarak 5,4 milyar TL’ye çıkardı

Sabancı Holding iştiraki Çimsa 2023’ün ilk 6 aylık finansal sonuçlarını açıkladı.

Yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre, cirosunu yüzde 51 artırarak 3,6 milyar TL’den 5,4 milyar TL’ye çıkardı.

 

Sabancı Topluluğu’nun global markası Çimsa, ilk 6 aylık finansal sonuçlarını açıkladı. Çimsa, cirosunu 5,4 milyar TL’ye; ana ortaklık net kârını ise 1,2 milyar TL’ye çıkardı.

 

Çimsa CEO’su Umut Zenar, şirketin ilk 6 aylık finansal sonuçlarını değerlendirirken şunları söyledi: “Attığımız operasyonel ve stratejik adımlarla tüm paydaşlarımız için değer yaratmaya devam ediyoruz. Yılın ilk yarısında yüksek kapasite kulanım oranı ve satış kanallarının etkin kullanımı ile birlikte enerji verimlilik yatırımları ve artan alternatif yakıt kullanımı ile geçen yılın aynı dönemine göre yükselen bir finansal performans sergilemiş olduk. Sürdürülebilirliği odağımıza alarak yürüttüğümüz faaliyetlerimizle BIST Sürdürülebilirlik 25 Endeksi’ndeki ilk ve tek çimento şirketi olmaya devam etmemizin yanı sıra değer zincirimizdeki tüm paydaşlarımızı dahil eden bütünsel yaklaşımımız; finansal sonuçlarımıza pozitif olarak yansıyor.”

 

Sabancı Holding liderliğinde hayata geçirdikleri dekarbonizasyon projesi kapsamında 2030 yılına kadar karbon emisyonlarını azaltma hedefleri olduğunu belirten Umut Zenar, “Bu hedefin önemli yapıtaşlarından biri olarak hayata geçirdiğimiz Afyon Atıktan Türetilmiş Yakıt Besleme Tesisi ile enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik hedeflerimize katkı anlamında önemli bir adım attık. Bu yatırımla yaklaşık 45 milyon ağacın yıllık karbon yakalama kapasitesine eş değer olan 46.200 ton karbondioksit salınımını engelliyoruz. Yine bu doğrultuda çok önemli bir gelişme olarak Bilim Temelli Hedefler Girişimi (Science Based Target Initiative)’ne verdiğimiz taahhüdün onaylanmasından büyük mutluluk duyuyoruz” diye konuştu.

 

Enerji verimliliği ve çeşitliliğinin, Çimsa’nın karbon nötr yolculuğunun önemli adımlarından birini oluşturduğunu vurgulayan Umut Zenar şu değerlendirmede bulundu: “Mevcut teknolojilerin optimizasyonunun yanında yenilenebilir kaynaklardan elde ettiğimiz enerjiyi de artırmak için çalışıyoruz. Yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen elektrik enerjisi kullanım oranımız 2022’de %58,2 olarak gerçekleşirken 2030 yılında bu oranı %80’in üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda hayata geçirdiğimiz İspanya ve Afyon GES projelerimizin tüm dünyanın ortak sorunu olan emisyonların azaltılması konusuna büyük katkı sağlayacağını öngörüyoruz. İspanya GES projemiz 7,2 MW kurulu güce sahip olacak ve yılda yaklaşık 12 GWh elektrik üretecek. Tamamlanmak üzere olan Afyon GES projemiz ise 3.3 MW kurulu güce sahip olacak ve yıllık yaklaşık 4,2 milyon kWh elektrik enerjisi üretecek”.

Düşük karbon ekonomisine geçişi sürdürülebilir ürünler kanalıyla da desteklediklerini dile getiren Umut Zenar, “Sektörümüzden beklentiler değişirken, global bir çimento şirketi olarak emisyon yoğunluğu düşük ve döngüsel ekonomiye katkıda bulunan katma değeri yüksek ürünler geliştirmek için çalışıyoruz. Çimsa Formülhane’de geliştirdiğimiz yeni ürünümüz Flycrete havalimanlarının pist tamirlerinde hızlı donması ve direnci nedeniyle mükemmel çözüm sunuyor. Çimsa Süper Gri Çimento Ailesi’nin ürün gamında bulunan sürdürülebilir ürünlerden Çimsa Izo Power 42,5 klasik Portland çimentosuna oranla %15’e kadar, Çimsa Master Power ise %50’ye kadar karbon emisyonlarının azaltılmasını sağlıyor” dedi.

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazıBaumit’in kolay uygulanabilir mantolama harçları ile şantiyelerde limitsiz hız
    Sonraki yazısahibinden.com Kadının Güçlenmesi Prensipleri’nin imzacısı oldu