Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi. Kredi faizleri konusuna da değinen ünlü bankacı, sektörün isyanına da sözcülük etti.
Hakan Ateş, "Biz yüzde 12 ile mevduat toplayıp yüzde 9 ile konut kredisi verirsek işletme olarak topu dikeriz. Yönetici olarak sorumluluğumu yerine getirmemiş olurum. Faiz seviyelerinden ziyade düşük enflasyon ile büyüme önemli. Gelecek yıllarda büyüme, istihdam yaratmak açısından daha öncelikli olacak. Öte yandan, bankacılık sektörü üzerinde maliyet oluşturan kalemlerde gevşeme oldukça ve enflasyon düştükçe bunlar faiz oranlarına yansıyacaktır" dedi.
Gelecek Yıl Enflasyon Yüzde 6'lara Düşer
Dünya gazetesinin haberine göre, Hakan Ateş, devletin yatırım iklimini canlı tutup kamu-özel ortaklığı tipi projelerin artırılması gerektiğini vurguladı. Ateş, kendilerinin de kredi faiz oranlarında düşüşün devamını istediğini ifade etti. Ateş, "Gelecekyıl enflasyonun yüzde 6-6.5 seviyelerine gerileyeceğini düşünüyorum. Dolayısıyla faizlerde buraya kadar yer var. Ancak bunun fevkinde yaparsanız inandırıcılık yitirilir" diye konuştu.
Hakan Ateş, Rusya ile ilişkilerin normalleşmesine ilişkin de Sberbank Üst Yöneticisi (CEO) Herman Gref'in tam bir "Türk dostu" olduğunu belirterek, "Sayın Gref, 2016 yılında ilişkilerin tekrar düzelebileceğini söylemişti. Bir anda dediği gibi de oldu. İlişkilerin düzelmesi bizleri çok mutlu etti. Yaklaşık 9 aylık süreçte DenizBank olarak bir dediğimiz iki edilmedi. Biz bir deniz, iki kıyı iken, bu olayla birlikte o deniz okyanusa- dönüştü. İlişkilerdeki yakınlaşma anlamında o deniz, yeniden dere mertebesine geliyor ki bu da bizi çok sevindiriyor" ifadelerini kullandı.
Devlet yumurta istiyorsa tavuğu yaşatmalı
Hakan Ateş, turizmde 80 milyar dolara yakın yatırım yapıldığını, bunun korunması ve geleceğinin kurtarılması açısından devletin biraz daha desteğini beklediklerini kaydetti.
DenizBank olarak, turizm kredilerinde ilk sırada yer aldıklarını, tarım kredilerinde de özel bankalar arasında birinci olduklarını vurgulayan Ateş, şöyle devam etti: "Tarım kredilerinde sorunlu kredi anlamında en ufak bir sıkıntı yok. Meyve sebze ihracatçıları ayağında biraz sıkıntı var ama Rusya ile yakınlaşma ile bu da düzelecek. Türkiye 80 milyonluk bir ülke. Ürettiği gibi de tüketiyor. Dolayısıyla tarımda problemli kredilerde yukarı yönlü bir trend görmüyoruz. Turizmde bu yıl büyük bir fren oldu. 120 kilometre hızla giden bir araca bir anda fren yaptırırsanız camdan fırlayanlar olur. İşte camdan fırlayanlar olmasın diye biz hava yastıklarımızı kullanıyoruz. DenizBank olarak, hava yastıklarımızı hemen açtık."
Turizmin Türkiye için çok önemli bir sektör olduğunu, yılda 30 milyar dolardan fazla döviz girdisi sağladığını ve 1,2 milyon kişiye istihdam yarattığını bildiren Ateş, "Unutulmamalı ki, tavuk kesilirse yumurta alamazsın. Devlet yumurta istiyorsa mutlaka tavuğu yaşatmalı. Nasıl biz yatırım kredilerinde yapılandırma yapıyorsak, devlet de işletme sermayesi finansmanında biraz daha destek olmalı' dedi.
En büyük hayali Kanal İstanbul'un finansmanı
Ateş, "Nasıl ki 3. köprü, 3. havaalanı, Kıbrıs Barış Suyu gibi mega projelere destek verdiysek bu milli projeye (Kanal İstanbul) destek olmak da benim hayalimdir. Çünkü bu, tarihi değiştirecek özellikleri içinde barındıran bir proje. Hayata geçirildiğinde Fatih Sultan Mehmet'in gemileri karadan Haliç'e indirmesine benzer tarihi bir etkisi olur" dedi.
Çıkış 100 Dolar Olsun
Hakan Ateş, varlık fonlarının kurulması durumunda mega projelerin finansmanında bankaların dışlanma durumu olmayacağını, bilakis sinerjinin ortaya çıkacağını kaydetti. Özel sektörün son yıllarda önemli atılımlar içerisinde olduğunu ve bayındırlık hizmetlerini imal edecek güçte bulunduğunu ifade eden Ateş, bankaların finanse edecek güçte olması ve devletin de üçüncü ayak olarak devreye girmesi halinde bu projelerin hızlıca devreye alınabileceğini söyledi.
Proje Bilgi Formu
Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.