BOTAŞ’ın doğal gaz boru hattı bakım çalışmaları Yapı ve Yapı İnşaat’a emanet

Yapı ve Yapı İnşaat, denizin 100 metre derinliğinde bir ilke imza atıyor. Şirket, BOTAŞ’ın Marmara Denizi’ndeki doğal gaz boru hattının bakım çalışmalarını üstlendi.

Yapı ve Yapı İnşaat, BOTAŞ’ın İstanbul Ambarlı – Pendik kıyıları arasında, yaklaşık 100 metre derinde deniz tabanında bulunan 53 kilometrelik doğal gaz boru hattının bakım ve onarım faaliyetlerini Türkiye’de bir ilke imza atarak özel ekipmanlar ve sistemlerle donatılmış bilimsel operasyon gemisi, uzaman teknik personel kadrosu, özel eğitimli dalgıç ekibi ile gerçekleştirecek. Proje, 2023 yılı son çeyreğinde tamamlanacak.

Ulaşımdan altyapıya, konuttan ticaret merkezlerine kadar bugüne kadar gerçekleştirdiği projelere çevreci dokunuşlar yaparak değer katan Yapı ve Yapı İnşaat, Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi’nin (BOTAŞ) Ambarlı – Pendik arasındaki deniz tabanında bulunan doğal gaz boru hatlarının iyileştirilmesi projesini hayata geçiriyor. Geçen sene son çeyrekte başlayan projenin, 2023 yılı son çeyreğinde tamamlanması hedefleniyor.

100 metre derinde, özel eğitimli dalgıçlarla çalışılacak

Ulusal ve uluslararası yoğun bir gemicilik ve deniz ticareti faaliyetleri gerçekleştirilen Marmara Denizi’nin Ambarlı ile Pendik arasında Rusya – Türkiye Doğal Gaz Boru Hattı kapsamında BOTAŞ tarafından 1987 yılında deniz tabanına inşa edilen 30 inç çapında, toplam 53 kilometre uzunluğunda iki adet çelik doğal gaz boru hattı yer alıyor.

Bu hat üzerine yer alan gemicilik faaliyetleri nedeniyle borunun zarar görmesine neden olabilecek deplasmanları önlemek amacıyla yapılan iyileştirme projesi Yapı ve Yapı İnşaat tarafından hayata geçirilecek. Çalışma ile denizin yaklaşık 100 metre derinliğinde, tabanda bulunan ve Türkiye ile Rusya arasındaki doğal gaz transferinin bir parçası olan Ambarlı – Pendik hattının olası bir felaketten korunması amaçlanıyor.

Boru hattı üzerine hasır beton serilecek

Proje çerçevesinde bölgede profesyonel ekip ve sualtı robotu ile ön inceleme yapılacak. Ardından yaklaşık 100 metre derinliğe özel eğitimli dalgıç ve ekipmanlarla (sualtı görüntüleme robotu ROV)   inilerek boru hattı üzerindeki mevcut durum görüntülenecektir. Böylece boru hattı üzerinde moloz temizliği yapılacak, hat boyunca botu hattının deniz tabanına göre askıda kalmasını engellenecek, hat üzerinden geçen İSKİ ye ait kablo özel koruma altına alınacak ve boru hattı ile ilişkisi kesilecek, kara şantiyesinde üretilen ACBM (prefabrik beton hasır örtüler) hat üzerine serilerek boru hattı dış etkenlerden koruma altına alınacak. Son çalışma olarak boru hattı özel sualtı görüntüleme robotu ROV ile taranacak ve yapılan imalatların kalitesi kontrol ve rapor altına alınacaktır. Tamamlanacak bu proje ile Türkiye için hem ticari hem siyasi önem taşıyan Marmara Denizi’nin tabanında bulunan doğal gaz boru hattı koruma altına alınacak.

 

Proje Bilgi Formu

Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.

    Önceki yazı2020 yılında ikinci el konut satışı geçen seneye göre arttı
    Sonraki yazıTekfen İnşaat’tan Kazakistan’da “Gelecek Gelişim Projesi”
    Yıldıray Gökkaya
    1975 İzmit doğumlu, 1996 İstanbul Üniversitesi mezunu, emlakrotasi.com.tr'nin kurucusu ve yayın yönetmeni. YeniBirlik Gazetesi Ekonomi ve Emlak Editörü.