Rüzgar Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdürü Bertan Korkmaz, Geriş ve Akyarlar'a kurulacak rüzgar enerjisi santrali hakkında sinevizyon gösterisi eşliğinde bilgi verdi. DHA'nın haberine göre, Genel Müdür Korkmaz, 2007 yılından bu yana süren, planlama, projelendirme ve izin süreçlerinin tamamlandığını, kamulaştırma işlemlerinin bittiğini ve yasal prosedürlerin tamamlandığını anlattı. İnşaata yarın başlayacaklarını belirten Korkmaz, şöyle dedi:
"Önce yolları açacağız, sonra rüzgar güllerini dikeceğiz ve sadece trafo binası inşa edeceğiz. Ardından bir yandan elektrik üretirken bir yandan santral arazisini 49 yıl boyunca en doğal haliyle koruyacağız. Tüm izin ve ruhsat işlemleri tamamlandı. Çalışmayı engelleyici hiçbir hukuki engel kalmadı. Son dönemde malum çevrelerce kafa karıştırıcı açıklamalar yapıldığını, projemizin mahkemelerce durdurulduğunun iddia edildiğini biliyorum. Santral alanımızda yolların geçeceği birkaç parsel şahıs arazisi olduğu için hazine adına kamulaştırma yapıldı. Tüm enerji projelerinde olduğu gibi acele kamulaştırma uygulandı. Yani hızlandırılmış kamulaştırma yapıldı."
Bazı parsellerde yürütmeyi durdurma
Bakanlar Kurulu kararı ile yapılan kamulaştırmanın herhangi bir hak kaybına yol açmadığını vurgulayan Korkmaz, bazı süreçlerin kısaltıldığını, arazi sahiplerinin kamulaştırma ve rayiç bedellere itiraz hakkının bulunduğunu dile getirdi. Mahkemenin bazı parseller için yapılan acele kamulaştırma için yürütmeyi durdurma kararı aldığını hatırlatan Bertan Korkmaz, şöyle konuştu:
"İşte üzerinde spekülasyon yapılan ve projemizin durdurulduğu yalanının dayandığı kararlar budur. Yürütmeyi durdurma kararlarına saygılıyız. Mahkeme aleyhte karar verse dahi, acele kamulaştırmanın iptali durumunda normal kamulaştırma işlemine devam edilecek. Çalışmamızın önünde hukuki bir engel yoktur. Hukukun da projemizle ilgili tüm kararlarına sonuna kadar saygılıyız ve herkesten de bunu bekliyoruz."
Santral civarında hiçbir yapı ve inşaatın yapılamayacağını belirten Korkmaz, bazı bölümlere ağaç dikeceklerini ve iki santrale seyir terasları hazırlayacaklarını ifade etti. Teraslardan yarımadanın izlenebileceğini bildiren Korkmaz, "İsteyen her turizm şirketi buralara küçük off-road turları düzenleyebilir. Bizler bu sahayı bu haliyle 49 yıl bozmadan koruyacağımızı da garanti ediyoruz. Aslında bizimle birlikte devlet de garanti ediyor. Çünkü bu arazi halen devletin, hazinenin ve 49 yıl bu arazi sadece rüzgar santrali olarak tapulanmış bulunuyor. Sadece bu amaçla bize kiralama yapılıyor" dedi.
"Davalar sürerken inşaata başlayamazlar"
Basın açıklaması ardından Ramada Otel'in önüne gelen bir grup, ellerinde 'Geriş'te RES istemiyoruz' yazılı dövizleri taşıdı. Grup adına açıklama yapan Muğla Şehir Plancıları Odası Temsilcisi Banu Özberk, "İnşaata başlanacak bölge ile ilgili Danıştay 4 arazi için yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. İş makineleri şahısların özel arazilerinden geçmiş, oysaki bu arazilerin kullanılamayacağına dair yürütmeyi durdurma kararı var. Ayrıca şirketin ÇED raporları başta olmak üzere birçok kurumdan aldığı belgelerdeki bilir kişilerin yasal olmadığı nedeniyle açtığımız davalar sürerken, çalışacağını idida ederek iş makinelerini sahaya gönderen şirkete izin vermeyeceğiz. Davalar sürerken inşaata başlayamazlar" dedi.
"Şirket hukuk dışı davrandı"
İş makinelerinin araziye girdiğini gören Yalıkavak ve Geriş'teki arazi sahipleri ise Yarımada Çevre Koruma Platformu üyeleri ve avukatı Remzi Kazmaz ile birlikte durdurmak için harekete geçti. Avukat Remzi Kazmaz, "Şirket kişilerin rızası olmadan kamulaştırılan arazilerle ilgi aldığımız yürütmeyi durdurma kararını hiçe sayarak hukuk dışı davranmıştır. Davalar sürerken burada çalışma yapamazlar. İzinleri alırken uyguladıkları hukuksuzlukları burada da yapmak istiyorlar. Yarın Cumhuriyet Savcılığı'na bu konuda suç duyurusunda bulunarak Adliye önünde ve Belediye Meydanı'da durumu Bodrum kamuoyu ile paylaşacağız" diye konuştu.
Proje Bilgi Formu
Bu projeyle ilgili daha fazla bilgi almak ister misiniz?
Formu doldurun, mesajınızı proje sahibine iletelim.